Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Има ли национална българска кухня или всичко е заимствано от съседните народи и етноси?
Какви са примерите за автентични български ястия?
Какви са основните разлики между българската и другите балкански кухни?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Има ли национална българска кухня или всичко е заимствано от съседните народи и етноси?
-
Какви са примерите за автентични български ястия?
Автентичните български ястия включват шопска салата, мусака, сърми, пълнени чушки, мезета като таратор и кюфтета, баници, сирена и кашкавали, консервирани зеленчуци , качамак, скара на дървени въглища или барбекюта , чорби (супи), плакии (яхнии), гювечи (печени ястия със зеленчуци и месо), яхнии, кисели краставички и туршии, хлябове и обредни хлябове.
-
Какви са основните разлики между българската и другите балкански кухни?
-
Какви са основните разлики между бюрек и баница?
-
Какви са основните характеристики и ястия в българската национална кухня?
Излиза, че нашият козунак е по-стар. Т.е. и той не си е напълно наш. Преди време познат от Трънско ми беше разказвал, че за пръв път в района са опитали козунак или нещо подобно като дошли майстори-италианци на някакви големи строежи, не помня какви, но трябва да е било преди точно 100 години. Някакъв сладникав хляб със стафиди са правили, но доста различен от модерните.
Много спорни твърдения има в тази статия, защото не отчита факта, че италианската кухня не е една всъщност, а сбор от много регионални, които нямат много общо. По исторически причини, ясни за всеки, който поне малко е чел история. Така както е ясно и защо са много близки балканските национални кухни, пак по исторически причини. Ама пицата си е неаполитанска по принцип, както и не съм чувала за мусака някъде извън Балканите.