Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 20

• 66 007
  • 801
  •   1
Отговори
# 135
  • София
. Спиралата прави баланс, но не дава на организма хормон прогестерон, а само привидно регулира нещата. Един вид лъже тялото ни че му дава нужния прогестерон и то се "балансира".
Добре, тогава как в светлината на това, понеже през менопаузата прогестерона на някои дами е нисък какво се случва? Как се балансира сам организма в този случай щом спиралата не го доставя, откъде взема запаси.
Нямме запаси от прогестерон в организма си. А през/след менопаузата прогестерона на всички дами е нисък, да не кажем никакъв, защото яйчниците спират да го произвеждат, както спират да произвеждат и естроген. Но естроген на практика има във всяка клетка и когато прогестерона вече не се поизвежда, няма какво да балансира естрогена и той взима превес в организма. От там са и качването на килограми, горещи вълни, безсъние и т.н. А когато естрогеновата доминантност си я имаме още в ранните фертилни години, тогава проблемите се изразяват в ПМС, миоми, кисти, кървене без друга причина и т.н.

Това е абсолютно точно!
Както и няма прогестин, който да не се трансформира в естроген. Няма “полезна” хормонална спирала и прогестиновото (което лъжовно е наричано прогестерон) хапче не балансира, а нанася щети, които с години после се лекуват.
Почти няма гинеколози в България, с които да се говори за тези лекарства и да разбират, че “я, тука само попий малко този Дуфастон…или този Примолут…” само обърква организма още повече и завърта колелото на свръхестрогена.
Казвам го като човек, дето няколко вагона книги е изчел за хормонални проблеми и два пъти вкарвана в изкуствена менопауза по 9 месеца заради лечение от ендометриоза.

# 136
Много полезна информация черпя от вас момичета Heart Eyes
Aurora, какво според теб е правилното поведение спрямо горещите вълни и нощното изпотяване и т.н....да оставим нещата каквито са....аз съм против приемането на хормони и не съм пила до този момент, но имаме ли полезен ход?!

# 137
Китайска медицина
Тай чи

# 138
  • София
Много полезна информация черпя от вас момичета Heart Eyes
Aurora, какво според теб е правилното поведение спрямо горещите вълни и нощното изпотяване и т.н....да оставим нещата каквито са....аз съм против приемането на хормони и не съм пила до този момент, но имаме ли полезен ход?!

Аз от Март месец 2022 не правя нищо, преди това киснех по гинеколози нон стоп и се вживявах на всяко закъснение на цикъла с 2 седмици и почвах Дуфастон (все това ми даваха за предизвикване). След това цикъла ми се объркваше още повече и започваха едни 14 дневни кръвотечения дето преливаха в цикъл и осъзнавах, че рецепторите ми ги побърквам с този Дуфастон.
Крем прогестерон (чист), крем на Анна, иглики, витекси, ямс, всяка една добавка ми задълбочава хормоналните проблеми.
Почти година откакто нищо не пия, освен Не оставам без магнезий и витамин Д. Пия всяка вечер Ксизал заради алергичен ринит, който добре ми действа срещу стомашни проблеми (имам хранителни непоносимости и с антихистамин осъзнах, че ми е много добре) и благодарение на който спя като пън.
Пия отвреме навреме мултивитамин (Eve на Now).
Колкото повече не се заигравам с добавки толкова повече ми се кротна щитовидната (тсх 1.4; фт4: 16; фт3: 5)
 А иначе лятото нямах цикъл и три месеца, стараех се да не го мисля и да не се филмирам. После си дойде нормално, имах няколко месеца навреме, после пак прескочи и така.
Спокойствието е най-най важното. Когато ми е напрегнато почвам Витанго, изписано ми е от кардиолог и е родиола(златен корен), има го е аптеките. Адаптоген е и ми успокоява топката.
Повечето ни проблеми от тея години са от висок кортизол. Трябва да се спи, почива активно, да се спортува нещо, за да излиза тоя адреналин и да не центрофугира в нас.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 14:31 от Aurora

# 139
Аурора,интересно ми е тоя Златен корен го дават,че вдига кръвното?  Ти забелязала ли си такъв ефект или приемаш хапчета за кръвно и затова не ти действа така?

# 140
  • София
Аурора,интересно ми е тоя Златен корен го дават,че вдига кръвното?  Ти забелязала ли си такъв ефект или приемаш хапчета за кръвно и затова не ти действа така?

Хм, не знаех, но не съм забелязала, все ми е около 90-100 на 60-70 кръвното, когато го меря.
Аз отидох при кардиолога с много неприятно сърцебиене и екстрасистоли (засилващи се след хранене) и той ме прегледа с ехограф, екг и кръвни изследвания и каза, че е на нервна почва (наистина в този период имах много стрес в работата) и така ми го изписа Витангото.
И ми препоръча плуване 2 пъти седмично като най-доброто за сърцето и здравето изобщо, но аз не мога да плувам🫣😆 та засега с фитнеса карам докато си открия нещо по-приятно.

# 141
От там са и качването на килограми, горещи вълни, безсъние и т.н. А когато естрогеновата доминантност си я имаме още в ранните фертилни години, тогава проблемите се изразяват в ПМС, миоми, кисти, кървене без друга причина и т.н.

При всеки е различно и индивидуално явно. Затова всеки го пречупва през собственото си състояние.
на младини бях с естрогенова доминантност- никога съм нямала горепосоченото, имах много болезнен обилен цикъл, мигрени които бяха на хормонална основа, ПМС симптоми, нямах ендометриоза,, нито спк, нито проблеми с фертилитета.
В момента съм с прогестерон висок  за възрастта и много нисък естроген почти под долната граница на нормата - имам всички описани екстри - килограми, безсъние и вълни от вече върви пета година. Няма как да съм страхотно заради естрогена. Заради това и именно ремифемин ми помага. А не нещо друго. Имам си цикъл. Пише че ниския естроген е причина за напълняване в менопауза. Не се мажа и не приемам медикаментозни хормонални  препарати. Следя хормоните ежемесечно от половин година.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 00:08 от _re_ge

# 142
  • София
Re_ge, ако си изследвала естрогена в серум не се хваща. Той е в тъканите и кръвен тест няма да ти го покаже. В урина се изследва най-добре, не знам тук коя лаборатория го прави, аз го правих моя тест в Датска лаборатория.
Няма как да имаш висок прогестерон и нисък естроген на тези години, освен ако не суплементираш прогестерон здраво на капки, крем и вагинално, но пък щеше да се чувстваш страхотно и без оплаквания, ако това беше реален резултат.

# 143
В Детокс център има някакво тестване на естроген с урина:
https://detoxcenter.eu/test-na-estrogenni-metaboliti-i-estrogen/

# 144
А някоя да е открила нещо ефикасно за спане,поя мелатонин,валериян,маточина,но няма голям ефект,приспивами се вечер,лягам,спя 2ч и се будя и край

# 145
  • София
А някоя да е открила нещо ефикасно за спане,поя мелатонин,валериян,маточина,но няма голям ефект,приспивами се вечер,лягам,спя 2ч и се будя и край
Аз преди години имах проблем с трудно заспиване, пих разни неща от типа на лека нощ или както се казваха. Сега спя добре, но гледам да пия малко кафе през деня, не вечерям, не зяпам телефона като си легна и гледам да съм имала достатъчно движение през деня, за да съм по-уморена физически. Понеже хич ме няма по спорта, доста ходя. И пия по-малко течности вечер, за да не ми се налага да ставам през нощта до тоалетната.

# 146
Вече на 44 не пропускам да чета хубавата тема за това какво да очаквам.
Винаги съм била с болезнени гърди, зърнести, както казва гинеколожката ми.
От месец, месец и половина обаче чувствам странна болка седмица преди цикъла. Сякаш чувствам нещо като парене, основно в едната гърда. След появата на цикъла изчезва.
До сега на преглед специално за тях не съм ходила ( освен при гинеколога)и с тези странни симптоми направо изтръпвам.
Някой има ли такива промени в пременопаузата?

# 147
Гинеколожката  преглежда ли те с ехограф? Има ли специалност мамография или образна диагностика?
Аз имам подобни оплаквания в гърдите, след овулация до цикъл.Даже така разбирам, че ми е минала овулацията.

# 148
ДХЗ , да , май и при мен е горе долу така, засилват се болките след овулация и повече седмица преди цикъла.
Не, не съм гледана с ехограф. Мисля да го направя след следващия цикъл.
Странното е че до преди две години цикъла ми беше непредсказуем....до 36 дни.,  а сега е точен като часовник на 26 дни със зацапване преди това понякога.

# 149
Не знам тази гинеколожка каква е, но малко ми е странно, че не те е пратила на ехограф.
Задължително е 1 път годишно, а за жени с мастопатични гърди, след 40г, на 8м., като мен вече
ме викат на всеки 6м.
Мисля, че в момента ЛЛ вече
може да издава направление за ехограф, но и други специалисти могат.Направлението е 10.04.

Общи условия

Активация на акаунт