Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 22

• 39 393
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте,

Клексан през ден има ли смисъл да се бие? Хетерозигот съм по PAI и ACE. Резултатите от коагулацията ми са добри, АГ-то каза, че превантивно заради мутациите трябва да пия през ден клексан. Да, ама Лисичков ми беше казал, че това е пълна безсмислица. Кого да слушам сега? В 6г.с. съм, чак на 13-ти имам час при Тончев и се чудя какво да правя дотогава.
Според мен слушайте проф. Лисичков. Гледах интервю на д-р Тончев,  който също казваше, че терапия през ден е пълна глупост.

# 121
  • Sofia
Здравейте,

Клексан през ден има ли смисъл да се бие? Хетерозигот съм по PAI и ACE. Резултатите от коагулацията ми са добри, АГ-то каза, че превантивно заради мутациите трябва да пия през ден клексан. Да, ама Лисичков ми беше казал, че това е пълна безсмислица. Кого да слушам сега? В 6г.с. съм, чак на 13-ти имам час при Тончев и се чудя какво да правя дотогава.
Аз бих слушала хематолога.
НМХ има активно действие 12ч и остатъчното му действие е до 24ч.
Сама си направи изводите, доколко си защитена след изтичането на първите 24ч.

Самите дози 0,3 и 0,4 са профилактични.

# 122
Имам питане с PAI хетерозигот и АСЕ хомозигот съм. От консултацията на доц. Русев имам назначена терапия през ден Фракси 0.4 и  Аспирин да ги редувам. От консултацията ми с генетик каза, че не се налага профилактика с НМХ, по преценка на АГ да включим Натаспин. Бременна съм в 6+ г.с. след инвитро в Турция, според лекуващия доктор там не се налага профилактика с никакви кръворазреждащи. АГ, който ме следи на този етап прецени да следи на 15 дни коагулационния ми статус, който е идеален. Та сега съм в дилема как да процедирам.  Въпросът ми е  според вас по-запознатите налага ли се терапия с НМХ?И имам питане към момичетата от Пловдив при кой хематолог / АГ се следите и сте с адекватна терапия? Благодаря!

# 123
  • Варна
При мен и двете са хетеро, което е уж по-лек вариант и пак съм на терапия. Всеки ден. Буквално последните 5 страници сигурно 20 пъти повторихме, че през ден не е терапия. И на мен АГ така ми вика след 20-та седмица през ден и да редувам с аспирин, но смятам да слушам генетика и хематолога. За Русев не за първи път чувам да изписва през ден, което не говори добре за него.

# 124
Благодаря, ще се доверя на хемаголога. Явно "нискорисковите" решават, че могат да ги редувт.

# 125
abvgdeabvgde   и на мен са ми изписани през ден от доцент Конова. Да не знаеш на какво да вярваш вече Rolling Eyes

# 126
  • Варна
Ако със стандартните 0.4 случайно се получи преразреждане, което май е по-скоро рядкост, винаги може да се намали на 0.3 или 0.2, но всеки ден.

# 127
Bir umut44, не успях да намеря хематолог, който се занимава с бременни, в Пловдив. Ходих още преди да забременея при Тончев в София и той ми назначи терапията, която да следвам при бременност.
АГ, които следят кръвотока, в Пловдив мисля, че има доста. Споменавам двама от тях - д-р Борислав Иванов (Медлайн) и д-р Милен Карагеоргиев (Пълмед/Ню лайф).

Имам питане с PAI хетерозигот и АСЕ хомозигот съм. От консултацията на доц. Русев имам назначена терапия през ден Фракси 0.4 и  Аспирин да ги редувам. От консултацията ми с генетик каза, че не се налага профилактика с НМХ, по преценка на АГ да включим Натаспин. Бременна съм в 6+ г.с. след инвитро в Турция, според лекуващия доктор там не се налага профилактика с никакви кръворазреждащи. АГ, който ме следи на този етап прецени да следи на 15 дни коагулационния ми статус, който е идеален. Та сега съм в дилема как да процедирам.  Въпросът ми е  според вас по-запознатите налага ли се терапия с НМХ?И имам питане към момичетата от Пловдив при кой хематолог / АГ се следите и сте с адекватна терапия? Благодаря!

# 128
Наскоро слушах този подкаст на темата тромбофилия. (На английски).
https://www.informedpregnancy.com/listen/episode/dcfcb6f1/thromb … -with-dr-nate-fox
Водещия и госта са лекари и обясняват на доста достъпен език. Направиха ми впечатление доста разлики с българската практика. Твърди че с по-сериозните тромбофилии са 5-10% от населението, но в общия случай не правели бели, и било излишно да са на терапия. За факторите за неусвояване на фолиева киселина пък сподер него били около 50% и също не било показание за терапия. За придобитата тромбофилия пък само някакви много сериозни случаи предполагали терапия с хепарин. Абе в общи линии никой не бил за терапия почти, изписвал им аспирин протект.
Също спомена за някакъв по-кратки действащ хепарин, на който минавали в последния месец от бременността, защото ефектът му по-бързо преминавал и рискът при раждане бил по-нисък, но се биел два пъти на ден. Знаете ли някой в Бг да ползва подобно нещо?
Като цяло имам една дилема, която предполагам и повечето от този форум имаме. Според моята АГ половината бременни били на НМХ. Не би трябвало този процент да е толкова висок и да е медицински обусловено. В същото време всеки за себе си не иска да поема такъв голям риск, като терапията с НМХ се приема по-скоро за безобидна и за бебето, и за майката. Вие какво мислите?

# 129
  • Sofia
Като цяло проф. Кременски ми каза същото, което си написала, че терапия се налага най-вече при придобита тромбофилия (АФА) и при хомозиготите Лайден и Протромбин. За всичко останало АГ си преценява според личната медицинска и фамилна история (като за ССИ се гледа само при бащата и майката на брененната, но не и други по-далечни роднини).
Той ми изпрати навремето тази табличка за европейските препоръки :
Скрит текст:
И пак, тя се гледа чак след втория аборт.

АГ, който ми установи последната бременност, също ми каза, че преди автоматично изписвал НМХ, но сега предпочитал да следи изкъсо коагулация и да преценява в хода на бременността. Факт, дори и Вецев, който се води, че разбира от тромбофилии, имаше намерение да ме държи без НМХ до към 20 г.с., защото кръвотокът ми беше добър (знаейки много добре, че съм хетеро Протромбин и хомо ТАФИ + фамилната ми обремененост). Но в 12-13г.с. изследванията при Паскалева показаха, че въпреки добрия кръвоток вече имам нужда от терапия.

Иначе и аз съм на мнение, че в БГ има доста голяма доза презастраховане, особено при нискорисковите мутации без медицинска предистория или фамилна обремененост. Но в края на краищата всяка бременна си знае кой риск е готова да поеме.
Аз за мен си мисля, че ако го нямах този Протромбин (но си имах останалите 4 мутации : хомoзигот TAFI, MTHFR и хетеризигот АСЕ и MTRR) и ако не бях видяла с очите си на какво е способен, определено нямаше да си бия инжекции всеки ден с месеци. Нямаше да ми се струва оправдано, дори и след един аборт (който реално можеше да се дължи и на нещо друго).

Последна редакция: вт, 07 фев 2023, 11:43 от Brin de muguet

# 130
И аз мисля, че тук се презастраховаме масово. От една страна, много от жените (като мен) се изследват превантивно, като подготовка за бременност, което в чужбина го няма като опция. После направиш 2-3 консултации, чуеш 2-3 различни мнения и се объркваш тотално.
Аз все още за себе си не съм сигурна, че трябва да съм на терапия (хетерозигот PAI-ACE, без фамилна обремененост и история на аборти)... Обаче не съм сигурна, че и не трябва да съм. Кой може да ми гарантира кой алел ще доминира - мутантния или нормалния? Никой. Как да поемеш риск да загубиш бебе? Как да си спокоен във всеки един момент, знаейки, че имаш бомба със закъснител? От друга страна, инжекциите за мен са доста болезнени и неприятни. И така...

# 131
И аз мисля, че тук се презастраховаме масово. От една страна, много от жените (като мен) се изследват превантивно, като подготовка за бременност, което в чужбина го няма като опция. После направиш 2-3 консултации, чуеш 2-3 различни мнения и се объркваш тотално.
Аз все още за себе си не съм сигурна, че трябва да съм на терапия (хетерозигот PAI-ACE, без фамилна обремененост и история на аборти)... Обаче не съм сигурна, че и не трябва да съм. Кой може да ми гарантира кой алел ще доминира - мутантния или нормалния? Никой. Как да поемеш риск да загубиш бебе? Как да си спокоен във всеки един момент, знаейки, че имаш бомба със закъснител? От друга страна, инжекциите за мен са доста болезнени и неприятни. И така...

Напълно те подкрепям, и аз съм с хетерозигот PAI и имам един мисед зад гърба си.. Не знам дали беше тромбофилията или Ковида тогава обърка нещата, но се чувствам сякаш по-уверена психически този път, че инжекциите ще ми помогнат. И на мен са ми крайно неприятни, но в крайна сметка всичко е временно дано после да се радваме на сладки бебоци Relaxed

# 132
И аз съм хетерозигот PAI и очаквам резултатите от ACE и Фактор 13. АГ-то ми беше казала, че 100% абортът е от ковида и да не правя тестове за тромбофилии при минала успешна бременност. Аз все пак си направих всякакви тестове и си мисля, че може би ковидът, който сгъстява кръвта, заедно с тромбофилията са оказали влияние. На мен д-димерът след боледуването ми беше почти 3 пъти над нормата, а например на мъжа ми въобще не се беше вдигнал.

# 133
  • Sofia
О, да, и аз съм на мнение че Ковид + Тромбофилия е лоша комбинация. И аз мисля, че ние сме с по-висок риск при заразяване и в тези моменти трябва да се добави терапия. А ако се случи по време на бременност пък си е направо задължително, дори и самият Ковид да минава леко като настинка.

# 134
Моят мина точно като настинка - 3 дни 37.5 температура и на 4-я просто изчезна. Пих само Парацетамол, бях в съвсем първите дни от бременноста, тъкмо бях разбрала. Но в последствие се оказа кухо яйце. Още на първия преглед лекаря като чу, че прясно съм изкарала Ковид и ми каза, че според него няма да се получат нещата, защото Ковида обърквал деленето на клетките и в комбинация с Тромбофилията, която съм имала..

Общи условия

Активация на акаунт