За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 698
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
  • София
О, да, урокът съм го научила, вече знам и варианти. Но тогава бях прохождаща в кухнята студентка Simple Smile

Да се възползвам да ви питам, тази касерола дали бива за обща употреба - харесва ми, че е с капак (в момента нямам такава) .........
Касеролата хич не е лоша, тя общо взето толкова е големината ѝ, моята също е толкова голяма и върши чудесна работа, но си нямам дупки, ама за дупки си ползвам нещо друго ,то си е специално за отцеждане, купувай я, по евтина няма да стане, но по-скъпа сигурно.

Зелен боб готвя на яхния, както е показала Mikkey, само така го готвя, а защо добавят и картофи не ми е ясно, но моите хора не обичат с картофи, също и аз, поръсвам с много наситнен магданоз и копър, чуден е.

# 571
Моля за подсказка- търся рецепта за сладки подобни на забравените, без ореховки и целувки.

# 572
И аз с въпрос, малко странен..... Суроватката от сирене става ли на извара?

# 573
  • Русе
Скрит текст:
Моля за подсказка- търся рецепта за сладки подобни на забравените, без ореховки и целувки.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_25.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_6283.html

# 574
Предложения за ястия със зелен боб ?
Може просто да не му харесва вкуса на зелен боб, пробвай с повече подправки за по-наситен вкус. За всеки случай да питам, нали готвиш този с плоските шушулки, не този с кръглите шушулки като молив? Защото последния си е безвкусен. То май няма много варияции, аз го харесвам комбиниран с гъби.
Скрит текст:
Запържват се в олио нарязани на ситно глава лук и 1 морков да омекнат, добавя се зеления боб, нарязани 6-8 гъби, 2сл кайма (аз купувам замразена за готвене, ако е прясна просто я накъсай на ситно, тя е само за овкусяване), вода, кубче пилешки бульон, черен пипер, чесън на прах и се оставя да се готви докато омекне боба, накрая се добавят 1-2 нарязани обелени домата с щипка захар, малко червен пипер, по желание се сгъстява с брашно, пробва се на вкус и се добавя сол колкото е нужно, оставя се да къкри още 5мин и се сервира с пресен магданоз.

# 575
И аз с въпрос, малко странен..... Суроватката от сирене става ли на извара?

Да, преди години баба на село приготвяше извара така. Само се вари, без лимонтузу (дано не ме подвежда паметта). Излиза малко като количество обаче.

# 576
Само се слага да ври суроватката, по някое време изварата изплува отгоре, но наистина е малко количество. Нищо общо с количеството дето излиза ако се пресече мляко да се направи на извара.

# 577
  • Плевен
Със суроватка правих хляб, стана страхотен, само като идея....Този правих, стана с хрупкава коричка, много вкусен. Имах пресечено мляко, което размразих от фризера, а си беше ок, направих извара, и суроватката използвах за хляба. Като цяло не обичам да хвърлям продукти...
https://domashnivkusotii.com/retsepta/hlyab-sas-surovatka-ili-czvik/

# 578
  • Sofia
Всякаква суроватка ползвам за тесто.

# 579
Здравейте ,въпроса ми е как да направя картофено пюре без буци. Правя го с пасатор и става с консистенцията на липило и пак има буци,когато го правя само с вилица консистенцията е нормална,но също има буци

# 580
никога не се прави картофено пюре с пасатор, освен лепило друго няма да видиш! мачка се с преса за картофи, има различни видове. слага се вряло мляко и масло и става пърфект.

# 581
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте ,въпроса ми е как да направя картофено пюре без буци. Правя го с пасатор и става с консистенцията на липило и пак има буци,когато го правя само с вилица консистенцията е нормална,но също има буци

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/08/blog-post_3.html

# 582
Благодаря, момичета. Стана извара, но многоо малко. Не си заслужава според мен играчката. За тесто ми е ясно и аз използвам там и се получава изключителни печива, особено хляб.

# 583
  • софия
Без "буци" става, когато ползваш преса за картофи.

# 584
  • София
Не съвсем кулинарно, извинете ме, моля; но понеж тук го започнахме...
Тези Berlinger haus имаха ли магазин в някой от софийските молове? Нещо не ми се поръчва онлайн - само до адрес може, не пише с кой куриер, а оставеният телефон за поръчки е изключен. Не ми вдъхва доверие тази работа и ми се ще да си взема проклетата касерола от магазин (пък нея искам и не намирам друга такава). Парите не ме притесняват в случая, размерът ми е идеален.

Общи условия

Активация на акаунт