За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 26 723
  • 747
  •   1
Отговори
# 630
Как да направя кисело зеле, но само листата? Вече ги отделих от кочана (браво на този, който е измислил да ползва микровълновата), но не знам как да направя саламурата. Zелевите листа са около 1,5 кг. Буркана е 3 литров.
Аз нарязвам и осолявам зелето , обърквам  с настъргани моркови и ако имам добавям целина. Наливам вода да покрие и затискам с нещо , за да държи зелето под водата. Стои на топло и след 7-10 дена проверявам кога ми допада на вкус . Прибирам в хладилник защото го изяждаме бързо като салата.
Сега е периода на приключване с туршиите, та ако имаш останала марината от смесената туршия в 3 л буркан можеш да я използваш - просто нарежи вътре зелето и остави за 7-10 дни на хладно.

# 631
  • Варна
Значи, сърбят ме пръстите да се намеся за кекса.
Има един основополагащ въпрос и той е, какъв набухвател предпочитате.
Има варианти с бакпулвер; със сода и кисело мляко; с много яйца без набухвател.
Ми зависи какво точно правя, крайните продукти стават съвсем различни. Между другото бакпулверът съдържа сода, така че няма разлика.

Въпросът ми беше към Магика, но съм пропуснала да й спомена името Simple Smile

С кое й е лесно да работи? Това да разберем, пък тогава да даваме акъли.

Според мен, кекс със сода и кисело мляко се различава много от кекс с бакпулвер (който вероятно ще е без кисело мляко).

Скрит текст:
Ако бях написала сода и лимонтозу, тогава щеше да е същото като бакпулвер.

# 632
  • Sofia
Ох, да съм Магика, до сега да съм се отказала...
Да беше казала и с какво мляко предпочита... и размерът на яйцата... свободни или клетъчни... а брашното, ами мазнините... захарта.... Тя за обикновен кекс попита, пък то стана висша кулинария...

# 633
Здравейте. Изпитана рецепта за бели миди? Като класиката с черните с вино дали ще станат?

# 634
  • In transit
Здравейте. Изпитана рецепта за бели миди? Като класиката с черните с вино дали ще станат?
Ако под бели визираш тези,

да, ще станат. Готвят се като черните.

# 635
  • София/Испания
Здравейте,търся рецепта за лесен крем за френски макарони.

# 636
Спагети вонголе, бързо и лесно https://pep-4o.blogspot.com/2022/07/blog-post.html?m=0

# 637
Не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но ще попитам.
От къде в София мога да си купя хубави картофи за пържене? Има едни, които сладнят, зачервяват се хубаво и отвътре са мекички.

# 638
  • Sofia
Не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но ще попитам.
От къде в София мога да си купя хубави картофи за пържене? Има едни, които сладнят, зачервяват се хубаво и отвътре са мекички.
Френските мити Компир от Фантастико или червени картофи.  Блаширай ги първо и после пържи.

# 639
Ze-ze, меките сладникави картофи са сорт "Агата". Питай търговците по пазарите и зеленчуковите магазини - добре познати са на всички.

# 640
На Компир картофите не ни харесват, поне тези които са във Фантастико. По пазарите и да питам ще ми кажат, че са точно такива, а в интерес на истината не съм попадала на хубав картоф за пържене отдавна...

# 641
Ами питай ги тогава продавачите какъв сорт са картофите, без да казваш какви търсиш Smirk
В големите магазини ги пише сортовете на картофите. Наскоро бях купувала от Била картофи в мрежичка и си пишеше, че са "Агата".
"Сорая" е друг сорт, хубав за пържене - не са толкова сладникави като "Агата", но стават по-хрупкави.

# 642
  • Пловдив
Аз само Сорая търся и купувам.

# 643
Сушените домати (тези в пликове) трябва ли да се хидратират преди употреба?

# 644
Имам черен шоколад 90%.
Как да направя млечен ?

Купих си махлеб и сумак.
Къде и по колко се ползва ?

Общи условия

Активация на акаунт