Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства през 2023 година

• 38 460
  • 866
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, имам шофьорска книжка изкарана преди 10г. Шофирал съм една година само и следващите 8-9г така и не съм се качвал на кола. За София дали бихте ми препоръчали къде мога да изкарам опреснителни курсове? От изключително значение ми е човекът да има желанието да ме научи на позабравени от мен неща, а не просто да убием време.
Благодаря предварително!

# 451
Здравейте!
В мн омотана ситуация сме, дайте съвети, ако може!
ММ преди много години купи мотор от познат на приятел. По идея на приятеля, за да се "спести" решиха да не го прехвърлят, а да го кара с пълномощно, в което са описани всякакви права (продажба, дарение, бракуване и т н). Обикновено всяка година аз плащам по сметка данъка по банков път, тъй като не се води в мястото, в което живеем, но тази година не зная къде съм сложила бележките от предишните и се пробвах през изипей да платя. Имам ЕГН на човека/първоначалния собственик. Оттам(изипей) обаче ми казаха, че има и ДРУГИ задължения и не може просто да платя Само данъка за мотора. Frowning Връзка с този човек, на когото е бил мотора нямаме, приятелят също е извън страната от години. Какво може да направим, така че ММ да прехвърли мотора на свое име? Ноториус му е казал, че трябва да се платят вс данъци първо и после да се намери събственика... или в обратния ред де, но собственикът, нищо че е дал преди време пълномощно на ММ, сега трябва да подписва пак някаква декларация, че е съгласен да се прехвърли мотора. Тук пък мен ми светва лампата, че дори да го открием, той може да каже, че едва ли не сме му откраднали мотора Scream
Идеи?

# 452
  • Далечният изток
Е как ще каже, че сте го откраднали като е подписал пълномощно?! Декларациите не са, че е съгласен да прехвърли мотора, други са, както и да е. Търсите начин да го намерите и прехвърляте, това е...

# 453
Данъка, ако намерите номера на партидата или ви го кажат от ИзиПей, опитайте да го платите онлайн.

# 454
  • Далечният изток
Да, но така парите няма ли да постъпят по сметката на общината, а от там да се разпределят по ЕГН-то му по всички задължения? Поне в НАП така се разпределят, предполагам, че и в общината. Погасяват първо най-старото, а ако са данъци за различно имущество за същата година - съразмерно. И после ще се окаже, че не може да мине технически преглед.

# 455
Не с номера на партидата за конкретния данък ще платят само него. Нищо не се разпределя.

# 456
Може би (само казвам може би, не знам дали ще стане), ако отидеш в общината ще успееш да платиш само данъка на мотора. Тази година като ходих да плащам данъци установих, че ми искат и данък за имот, който е бил продаден миналата година, но въпреки подадената от новия собственик декларация, в общината не го бяха отписали от моя профил. И аз казах, че искам да платя само за другите имоти, а този да остане неплатен докато се оправя. И нямаше проблем - платих за А, Б и В, но не и за Г. Та ако им изпратиш едни пари може с тях да покрият каквото си решат, но ако си на място може и да успееш да платиш само за мотора.

Иначе подобни тарикатлъци в дългосрочен план винаги излизат през носа.

# 457
Зависи от конкретната община, по принцип така би трябвало да приемат да платиш които данъци ти кажеш, но на доста места се заяждат. Така са ги подучили, въпреки, че нямат право.
Затова казах през интернет да се пробват, че поне през ePay.bg няма проблеми да избереш кое задължение плащаш.

# 458
Благодаря за отговорите!
Днес смятаме да отидем да видим в изипей какво се вижда и какви задължения има, ако не са много да ги платим, за да може поне тази година да мине преглед мотора и да се кара, а в това време да издирваме собственика.

# 459
  • addicted
Имам нужда от малко напътствие, какво бихте си сложили като най-сигурна защита за автомобил? Само имобилайзер, аларма с повече функции? Нямам никаква представа от тези неща, кое е уязвимо, кои неща са ненужни в хилядите функции, които имат някои алармени системи, марки - изобщо нищо, за пръв път ни се налага да избираме подобно нещо, така че ще съм изключително благодарна за някакви насоки.

# 460
Гараж с видео наблюдение и автокаско. Всичко друго действа само срещу дребни наркомани. Ако решат организираните банди да крадат нищо не ги спира, имат си оригинални машини за кодиране на ключове за луксозните марки и дебел чадър от МВР.

# 461
  • addicted
Гаража ме спасява да речем, когато я прибирам вкъщи. През другото време?

# 462
Молитва и автокаско да покрие (част от) загубите.
Ако е скъпа кола и са я набелязали и гаража не те спасява. Ако е евтина/стара и вградения имобилайзър върши работа. Всички коли от последните 20 години имат такъв. Допълнителните не са по-трудни за преодоляване, ако ако не са качествени и инсталирани от наистина разбиращ майстор могат да ти създадат големи проблеми.

Рядко крадат така паркирана някъде еднократно кола. Обикновено първо набелязват кола, която паркира редовно на едно място, подготвят се и после действат.

# 463
  • София
За марките, които са чест обект на кражби, самите застрахователи имат изисквания какво трябва да направите. Нямате ли каско? Би трябвало да са ви казали.

# 464
Имам нужда от малко напътствие, какво бихте си сложили като най-сигурна защита за автомобил? Само имобилайзер, аларма с повече функции?
Има едни "бастуни" заключват кормило и скоростен лост да не се мърдат. Може и да сложите вътре от онези неща за проследяване дето са с размер на копче и ако ви я откраднат поне ще знаете къде е Smile Може да питате в сервиза на марката за други опции дето ги има на новите коли дали може да се инсталира на вашата ако е по-стара.

Общи условия

Активация на акаунт