Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства през 2023 година

• 38 395
  • 866
  •   1
Отговори
# 600
Защо частично боядисване, ако чукнеш се боядисва целия панел.
Имаха обикновено пастиране за 30 лева и това полимерно покритие за 80-90 лева. И казаха, че било по-трайно с гаранция две години. Та се чудя.
Да, полимера го дават 2-3г, пастиране не знам какво значи, може би вакса някаква, това предлагат по мивки, те държат около 3м. Пази боята от дращене, сол и т.н., нацвъканото се чисти много лесно и не разяжда, там нещо за лъскавост и за оттичане на водата също има както ваксата, с полимера няма нужда от вакса. Зависи колко си обичаш колата.

# 601
По принцип не се вманиачавам да я мия кой знае колко и да ми е все чистичка, та затова идеята да се цапа по-малко ми се стори добра Simple Smile

# 602
  • here and now
Моята я пастираха миналия месец, но не я карам често. Днес я вадих от гаража, не съм я мила и не смятам, вероятно следващия път като я карам.
Много лъскавка я направиха, други впечатления за сега нямам, но е старичка вече.

# 603
Къде в София има автомивки които мият отдолу? За лугата зимно време ми се е дощявало, но познатите ми не знаят къде има такива автомивки.

# 604
В Мол София автомивката мие колата отдолу. Поне преди имаха такава услуга.

# 605
По принцип не се вманиачавам да я мия кой знае колко и да ми е все чистичка, та затова идеята да се цапа по-малко ми се стори добра Simple Smile

Прочети си книжката, в някои има цяла страница с козметика.
Отделно, има цяла страница със забрани да се използват добавки за каквото и да било, от всички смазки и масла до боята.
Последните години лаковете много се промениха, както и разредителите и разтворителите. Ще ти наклепат някакъв продукт, който изобщо не се знае как ще реагира с точно твоя лак.
Някои коли имат мек лак, който матира бързо, някои имат много качествен лак.
Нещото, което може да съсипе лака са продуктите на авто мивката. Т. Е. Ходи на хубави авто мивки и ще получиш точно ефекта, който искаш, колата ти ще е чиста и лъскава няколко пъти по-дълго.
Например мивката в мола на Хемус в София.

Това, което можеш да направиш е да си ваксираш цялото дъно на колата, окачването, подкалниците и праговете и другите кухини на тази височина. Във Фейсбук има едни казват се Фертан, продават комплекти за ваксиране. Колата се мие отдолу и се нанасят. Трябва да намериш кой да ги нанесе.

# 606
Кой е мола на Хемус, че не се сещам?

# 607
На Арсеналска. Държи 2+ ходения до морето.

В раздела "миене отдолу" винаги предупреждават да се нанесат фабричните вакси на ново след това.

Има коли, които ако не се ваксират отдолу на 1-2 години просто изгнивят безобразно. Западна и Северна Европа и северните щати и Канада това го практикуват масово.

# 608
Да, сетих се. Не знаех, че там има автомивка.

# 609
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали надеждни автокъщи, защото вече ходих до няколко с придружител, гледах и в mobilebg, но все не мога да уцеля кола без значителна повреда( говорим за второ употреба!).

# 610
  • София
Ако някой ви предложи надеждна автокъща, вероятно има някакъв интерес от това, или е извадил късмет. Все пак предлагат продукт без гаранция и нерядко замаскирани скрити проблеми, дори с върнати километражи. По-добре разчитайте на опитен придружител с добри познания и слух Blush
Тук изключвам дилърите, които предлагат Buy Back с пълна сервизна история, но и цените там са други.

# 611
Кола се купува така:
- 100 разгледани обяви на един и същи модел;
- 10 огледа;
- форума на марката и модела да се изчете и на български и на английски по възможност и американския и английския и австралийския форум;
- избира се колата на най-малко километри и най-малка възраст от продавач частно лице!
- трябва да изглежда като нова!
- избягват се тунинговани, накичени с екстри, с излишно мощни двигатели и прекалено претенции.
- автомобил с китайски гуми, износени спирачки, не обслужен и без сервизна история не се купува!
- видите ли туба с масло от марка, която не сте чували или вискозитет, който не отговаря на предписанията, пропускайте!

Да, има всякакви автомобили, но Вие не сте длъжни да ги купувате. По-добре таксита и градски транспорт, отколкото да платите ремонтите за 10 години назад Х2 и Х3 на някой мърляч. Оставете парите, може да сте богати, това са и време и разправии.
От авто къща въобще не е добре да се купува, защото те си имат сервизи в които обработват колите, кърпят и крият дъното, възстановяват салони, сипват добавки в двигателя безогледно и т.н.
От представителство с гаранция е същата работа.

Оценката на даден модел е при следните допускания: пробег равен или по-малък от годините умножени по 15, сменено всичко, което е трябвало да се смени и то своевременно, употреба без малки деца и животни, не катастрофира, напълно изправен. От това надолу стъпките до авто морга са само няколко.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 20:49 от Тифи19

# 612
Защо се насочвате към конкретен дилър или автокъща ?
Харесваш някоя марка, търсиш обяви във всички сайтове. Имаш предварително зададени изисквания към автомобила, като години, пробег, двигател, коне, цвят и т.н Отиваш с човек, който разбира все пак, прави се оглед , спазарявате се и купуваш .
Един опитен майстор винаги ще види, дали колата е удряна и какво е правено  поне на първо око. Моят веднага каза, че колата е удряна в дясно, но и прецени  че е само броня и ходовата част не е засягана. Веднага се сменят масло, филтри и нужните консумативи .

# 613
Всичко ОК, но аз не бих търсила и марка, а клас кола. Защото никога не се знае от каква марка ще изпадне нещо добро. Претенции за марка, модел, екстри и прочее са само за покупка на нова кола.

# 614
Единственото датата на първа регистрация не е лесна за фалшификация. Всичко друго ще го нагласят, ако искаш и на отрицателни километри ще ти направят колата. Единствено при луксозните като Мерцедес и BMW е по-трудно да се превъртят без да се вижда при диагностика.
Най-проблемните коли често са най-напудрени.

Общи условия

Активация на акаунт