Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства през 2023 година

• 38 393
  • 866
  •   1
Отговори
# 615
  • София
На колите от Италия може да се провери, само се доберете до данните за колата. Примерно една автокъща ги публикува и взимам първата за проверка. Примерно обявата е тази:

Има публикувани данни за нея:

Бърза справка по тези данни:

Края на 2020 е била на 121хил., смятаме за почти 3 години около 26хил. км. и сметката излиза. Тук няма какво да се връщат няколко километра.
Но превъртането на километражи е масово в автокъщите Blush

# 616
Преди време бях чела, че въвели някаква система в ЕС в която всяка кола се записва и могат да и се проверят километрите. Това понеже явно и  в чужбина им е проблем. Има ли го, или е останало идея?
Иначе кола, купена в България нова от оторизиран вносител и с водена сервизна книжка трудно ще е с фалшиви километри. Най-малкото докато е била в гаранция 5-7 години е обслужвана там и всичко е било точно.

# 617
  • при него
Аз бих предложила, да се търси във форума на съответната марка, там има шанс да се купи нещо добро от собственик. Ние например, прединшата ни кола (на която бяхме първи собственици и беше купена от вносител) я продадохме така, даже не мислехме да я продаваме точно в онзи момент. Един човек беше писал, че търси точно този модел и мъжа ми на майтап... ами да ти продам нашата... човека прочел писаниците на мъжа ми в годините назад, как сме се грижили за колата... и след няколко дни звъни и казва, ами аз утре хващам автобуса за София, да взимам колата Simple Smile

# 618
Писах по-назад какви слухове се носят за МотоПфое. Те като вносител могат да си отпечатат каквито искат сервизни книжки. Всъщност доста автокъщи се хвалят, че и те могат. Някои марки имат електронна сервизна книжка, там евентуално е по-сигурно, ама не знам до колко можеш да я разгледаш преди да си купил колата.
Иначе нали и в България въведоха на ГТП да се записват километрите, вероятно това е въпросната система. Само че в АлиЕкспрес има OBD2 адаптери за по $5 и на някои марки това + приложение на телефона е достатъчно, та можеш да си превърташ преди всеки преглед. Повече занимавка е, но съм чувал хора да го правят.
Пък и както казва един майстор - колите не се страхуват от каране, а от лоша поддръжка. По-добре на 200-300 хиляди по немски аутобан, от колкото на 100 от някое българско село.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 21:31 от bboiko

# 619
  • София
Именно, щях да напиша, че разликата между кола, поддържана в друга държава и такава, пъддържана в България е разликата в качеството на частите и компетентността на майсторите. Тук и двете звена са компрометирани. Затова не купувам кола с регистрация в България. Ясно е, че има нужда от смяна на масла, накладки, ремъци и ролки, но това сменяваш и ако е купена тук за собствено спокойствие. Смешно е някой да вярва, че продавача дава една сума пари, за да е доволен новия собственик.  Blush

# 620
Бях си харесал един конкретен модел, хубава елегантна кола. Малко по-стара, до 2009-та. Това беше 2018-та примерно. Всички обяви и 8 огледа. Китайски гуми, евтини масла, кой сменил задни накладки последните 5 години, кой и това не. Непипнати. Имаше и карани тук от нови на под 100.000 км, Непипнати, няма смяна на свещи, няма нищо. Да не говорим за окачване, нещо тампонче, биалетка, това-онова.
И не си купих по липса на една читава.

Като продават коли с дискове с ръб и без накладки това показва, че са мърлячи. Значи нищо не е като хората. Или китайски гуми на голяма мощна кола с кожен салон и т.н.
Щом не пипат елементарни накладки, които са 50-100-200 лева, дали са обслужвал диференциални, скоростни кутии, климатик, спирачна течност?
Свещи не сменени, ще кажете какво от това?
Ами такова, че първо така се горят бобини, второ заминават катализатори, сонди и даже бутала, сегменти и цилиндри от неизгорелия бензин.
Аз лесно ще сменя едни свещи... И го правя на 30-40.000 км най-много...

# 621
Много маниашки го даваш. Водя си колата на сервиз и там си пише на колко километра какво се сменя. И за свещите не знам, вероятно им правят диагностика, ама накладките се сменят като се износят, а това зависи от маниера на каране.

# 622
То затова има книжки за сервизно обслужване.

# 623
  • София
Прав е, диагностика се прави на двигателя, свещи се сменяват на пробег или време. Ама дали ви ги сменяват, както пише в книжката, един Господ знае Blush

# 624
Да питам. Има ли някаква специална подръжка за автоматика ? Нещо там по скоростите или карам, докато не светне някоя лампа.

# 625
  • Другата България
Кола се купува така:
- 100 разгледани обяви на един и същи модел;
- 10 огледа;
- форума на марката и модела да се изчете и на български и на английски по възможност и американския и английския и австралийския форум;
- избира се колата на най-малко километри и най-малка възраст от продавач частно лице!
- трябва да изглежда като нова!
- избягват се тунинговани, накичени с екстри, с излишно мощни двигатели и прекалено претенции.
- автомобил с китайски гуми, износени спирачки, не обслужен и без сервизна история не се купува!
- видите ли туба с масло от марка, която не сте чували или вискозитет, който не отговаря на предписанията, пропускайте!

Да, има всякакви автомобили, но Вие не сте длъжни да ги купувате. По-добре таксита и градски транспорт, отколкото да платите ремонтите за 10 години назад Х2 и Х3 на някой мърляч. Оставете парите, може да сте богати, това са и време и разправии.
От авто къща въобще не е добре да се купува, защото те си имат сервизи в които обработват колите, кърпят и крият дъното, възстановяват салони, сипват добавки в двигателя безогледно и т.н.
От представителство с гаранция е същата работа.

Оценката на даден модел е при следните допускания: пробег равен или по-малък от годините умножени по 15, сменено всичко, което е трябвало да се смени и то своевременно, употреба без малки деца и животни, не катастрофира, напълно изправен. От това надолу стъпките до авто морга са само няколко.
JoyJoyJoy
Най-много ме впечатли задължителното изчитане на американския, английския и австралийския форум на марката на предпочитания и бленуван автомобил. Не защото половината народ, тръгнал на пазар за автомобили не знае английски, а защото въпросното изчитане ще отнеме време, равно на пускането в производство на нов модел, тъй като по очеизвадни причини този, за който трябва да се изчете вече ще е тотално остарял....
Понякога се чудя, като ги пишете тези неща, важност ли искате да си придавате, осъзнавате ли къде се намирате и с какви възможности, време и средства разполага средностатистическия българин?

# 626
Да питам. Има ли някаква специална подръжка за автоматика ? Нещо там по скоростите или карам, докато не светне някоя лампа.
Сменя се маслото на скоростите на определени километри, ама е на доста ~60 000. На много го дават само една смяна на 30-50 хиляди и след това доживот с едно масло, но пак е хубаво да се сменя отвреме на време, не е много скъпо, а се сменя веднъж на 5-6 години при нормално каране.

# 627
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали надеждни автокъщи, защото вече ходих до няколко с придружител, гледах и в mobilebg, но все не мога да уцеля кола без значителна повреда( говорим за второ употреба!).
бреййй, чак пък всички коли навсякъде със значителни повреди... да не сте ходили по автоморгите. Я кажи каква кола си търсиш, ще ти намерим няколко тук колективно. Марка, години, км, двигател, цена?

# 628
  • София
Бях си харесал един конкретен модел, хубава елегантна кола. Малко по-стара, до 2009-та. Това беше 2018-та примерно. Всички обяви и 8 огледа. Китайски гуми, евтини масла, кой сменил задни накладки последните 5 години, кой и това не. Непипнати. Имаше и карани тук от нови на под 100.000 км, Непипнати, няма смяна на свещи, няма нищо. Да не говорим за окачване, нещо тампонче, биалетка, това-онова.
И не си купих по липса на една читава.

Като продават коли с дискове с ръб и без накладки това показва, че са мърлячи. Значи нищо не е като хората. Или китайски гуми на голяма мощна кола с кожен салон и т.н.
Щом не пипат елементарни накладки, които са 50-100-200 лева, дали са обслужвал диференциални, скоростни кутии, климатик, спирачна течност?
Свещи не сменени, ще кажете какво от това?
Ами такова, че първо така се горят бобини, второ заминават катализатори, сонди и даже бутала, сегменти и цилиндри от неизгорелия бензин.
Аз лесно ще сменя едни свещи... И го правя на 30-40.000 км най-много...

На такъв като теб и вафла не бих му продал. Ще го пратя в магазина да си купи нова

# 629
На такъв като теб и вафла не бих му продал. Ще го пратя в магазина да си купи нова
Ако продаваш употребявани вафли то определено нова е по-добре 🤣

Общи условия

Активация на акаунт