Интервално хранене/периодично гладуване/ фастинг тема 11

• 76 362
  • 789
  •   2
Отговори
# 165
Оцета ябълков ли трябва да е?
Аз нямам представа кога и дали влизам в кетоза. Не ям между 18 часа 4-5 пъти седмично, веднъж между 24 и 27 часа, и един два пъти между 18 и 20 часа.
Днес бяха 20 ч.
Проблема при мен е, че не знам как да започна и с какво да започна да се храня? Приемам добавки: хиалуронова киселина, колаген тип 1 и 3, сорбифер, д3+к2, биотин, вит. Ц, неофилик, омега 3.
ХК пия 40-50 минути преди колагена. Час след колагена се храня.
Отделно тренирам с тежести три пъти седмично, а в събота и неделя кардио около 3 часа навън в гората. Започнах и да бягам по 20-30 минути, почти всеки ден.
Това за пиенето на оцет 30 минути преди ядене с цел да не повишава инсулина ми звучи добре. При мен явно бързо се покачва и след първата хапка апетита ми е зверски и мога да изям почти всичко, което ми видят очите.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 22:57 от йоко

# 166
Здравейте, включвам се и аз тук. 71 кг от днес, ще гладувам 36 часа от днес до вдругиден сутринта. Ако съм концентрирана и издържа, много добре ми влияят гладуванията.

# 167
  • Пловдив
Аз лично съм свикнала да не ям по 17-18 часа някъде - от вечеря, която може и да е късно (и продължителна, и обилна), до около 16-17 ч. на другия ден, това само в работни дни, и понякога само до обяд, де. Повече от денонощие гладна или с много ниски калории обаче поне засега не издържам, освен ако не съм болна примерно от грип - едно, силен глад, второ, усещане, подобно на хипогликемия по описание, не знам дали е наистина това, всъщност не съм изследвала глюкоза, откак бях бременна 2018 и беше под 6 на гладно. Sunglasses Ама си събирам инфо за евентуално по-нататък. И в другата тема чета с интерес, макар да не смятам, поне засега, да минавам на НВВМХ.

# 168
  • Paris, France
По време на бременност глюкоза над 5 на гладно се води гестационен диабет.

Магдена, а какво искаш да постигнеш с постите или НВ-ВМХ храненето?

И аз винаги се храня като тебе в работните дни. Ключовото в ИГ е стреса. Трябва да се смени прозореца, в който не ядем, да се увеличи гладния период, да се намалява в някои дни, ей такива.Ако организмът ти е свикнал с твоите часове на ядене и си държи с тях теглото, няма да тръгне да гори мас без някаква промяна.

Чувството на прекаляване е много неприятно, по-неприятно от самия глад. Стратегиите са:

1. Ако знаеш точния час, в който ти се случва, ядеш 20г протеин час по-рано. 3 яйца, примерно.

2. Веднага пиеш оцет с вода. Оцетната киселина нахлува в черен дроб и дава кетони. Тя е приоритетна и влиза преди ВХ.

3. Почваш да ядеш често. Това, което изяждаш в 2 или 3 хранения, го ядеш на по-малко порции на 5 или 6 хранения.

4. Тъпчеш се със зеленчуци преди всяко хранене. Влакната им пречат ВХ да се усвоят бързо и така КЗ е стабилна. По 5 салатки ми каза ендокриноложката и това беше най-добра съвет, който някой ми е давал. Навън носех малки, цели зелени чушки, малки доматчета, моркови, но установих, че цапат.

По 2 връзки магданоз дневно оправят глада до седмица.

йоко, всякакъв може да е оцета, но ябълковият е най-добър за целта.

a.l.e.n.a, оцетът влиза в черен дроб преди глюкозата от бавните ВХ и пречи на черния дроб да изхвърля глюкоза в кръвта. Съответно се секретира по-малко инсулин. Също, загрява и намалява чувството на глад.

# 169
  • Пловдив
Невена, ами как какво - отслабване, евентуално подобряване на здравето (аз избягвам да меря лабораторни показатели, защото ме е страх, ще започна да ровя в нета и да си намирам страшни болести за всяко отклонение), по-дълго издържане на глад и провеждане на гладни периоди, за в случай ако е вярно това с аутофагията и другите здравни и профилактични бонуси на гладните дни и периоди, пък ако не е - пак не вреди, като принципа на Блез Паскал ли беше: ако има Бог и не се съобразявам с него, отивам в ада, а ако няма и се държа, все едно има, не губя нищо. Wink
Не се лигавя, горе-долу това е.

# 170
Колко оцет и колко вода? Днес 30 минути преди ядене изпих 1 с.л. с 100 мл хладка вода.
Аз също съм свикнала по едно и също време да не ям (18-19 до 13-14 ч). Знам и кога е момента, в който като почна да ям и прекалявам с храната. Това е когато се прибера от работа около 18 ч. Искам да спра с този порок, да мога да се и контролирам.
Имам едни мазнини на корема, които искам да махна колкото мога повече. Над пъпа талията е 71 см, а през пъпа 75 см., ханша 95 см. За ръст 162 см мисля, че трябва да е под 70 см талия и ханш 92 см

# 171
  • Paris, France
Не си права за лабораторните изследвания. Те ти дават възможност да разбереш от къде идват неприятните симптоми, да вземеш мерки рано ако има нещо за лекуване и да ти е мирна главата. Иначе можеш да си ходиш с неоткрити диабет и да го разбереш чак след инсулт или инфаркт.

Аз сега отивам на профилактичен за рак на бюста, дето го нямам. На съседка и го откриха така. Казвах си досега, че нямам бюст и няма как да имам рек, нямаме в рода. Тя е Като мене, ама.......

Лабораторните изследвания могат да ти помогнат да избереш подходящ, за генетиката ти режим. Някои хора са с фамилна хиперхолесеролемия и не бива да ядат ВМ. За тях веганска, от цели храни, без мазнини е по-подходяща. 

Аз дебелеех докато не лъсна ИР. Никой в семейството ми няма (според изследвания). Мислех, че е от щитовидната. И тя не беше наред, Но било от ИР, а не ИР от щитовидна. Те са свързани.

И аз, като тебе, не обичам лабораторни изследвания и ги правя само когато някой ме хване за ушите или съм на смъртно легло.

Ако не отслабваш с чисто хранене на 18 часа глад, то вероятно има някъде проблем. Много неща се оправят без лекарства.

А отслабването - с малки деца е трудно да се спортува редовно и да има достатъчно движение. По-статичен става животът ни и недоспиването също оказва отрицателно влияние.

Ядеш ли достатъчно протеин? Знаеш ли си активното тегло (общото без мазнините)? Да пробваш да ядеш по 2-2.5г протеин на кг активно тегло?

йоко, по около 20мл оцет. Ефектът е най-силен при инсулинорезистентни хора, които още не са диабетици.

https://www.researchgate.net/figure/Effects-of-vinegar-and-place … _fig1_8943576/amp

# 172
  • Sofia
Ябълковият оцет трябва да е домашен или купен от био магазин,да е мътен.
Аз слагам по 1-2с.л.в чаша вода.

# 173
  • Пловдив
Каквото и да значи "чисто хранене", моето не е чисто от никоя гледна точка - нямам ограничения вечер на редовна база нито по количество, нито по вид (и тестено, и мазно, и пакетирано, хляб и сирене доста, само сладко дето много не обичам; салата си ям също, но тя не пречи да ям и още Wink). Единият проблем е очевидно от яденето. Може като нищо да имам и ИР, особено след като от три страни имам две баби и прабаба, диагностицирани приживе с диабет тип 2. А за изследванията, всички, естествено, че си давам сметка, че е така; но шубето е голям страх, това е, ирационално или не. Специално инсулин и глюкоза на гладно на няколко пъти се каних сериозно да изследвам, дори запазвах ваучери от сайта омед и пак не отивах. Щото дори и при тях по резултата, ако не е някакъв типичен, освен една банална ИР може да си наумя и някоя страхотия, познавам се. А за останалите изследвания, особено някои, страхът важи в още по-голяма степен. Не съм се отказала обаче да измеря инсулин и глюкоза някой път, засега просто идеята е да пооправя трайно, до степен навик, храненето и килата.

Аз основните съвети съм ги чела, това го пиша, защото Невена ме попита, не че търся съвет защо не става. Въпросът засега е да ги приложа задълго. Sad

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 16:15 от Магдена

# 174
Понеже чета в темата, за да се ориентирам, на няколко пъти четох да се пие - цитрат. Какъв цитрат по-точно?

# 175
  • Paris, France
Калиевият цитрат е най-алкализиращ. Може смес от магнезиев и калиев. Мери се pH на урина първо и ако е под 6.5 се пие цитрат. Ако е над 7 (но надали) няма смисъл.

Магдена, има генетично предразположение при диабет 2, но то се проявява само и единствено при хранене от западен тип. Това обяснява защо при липса на промяна на % близкородствени бракове, % население с диабет 2 се увеличава и се увеличава в общности, в които се увеличават поетите калории, яде се мазно, сладко, пътуването е моторизирано и има понижен разход на калории. При диабет  от тип 1, и тип 2, шизофрения, ако идентичен близнак се разболее, другият близнак има около 50% шанс да развие болестта. Значи 50% не се дължи на ген. Бабите ти са имали, но родителите ти не са се разболяли. Генетичният компонент не е притеснителен в случая. Вече си разбрала, че тип 2 е обратим и колкото по-рано се хване, толкова по-лесно се обръща без драми. Дори и да не си узряла за идеята диети и добавки, има лекарства, които помагат да се предотврати увреждане на бъбреци, сърце, очи. В днешно време диабетиците в много държави живеят малко по-дълго от хората без диабет и това се дължи на профилактика, ранно диагностициране, лечение и редовно следене. Ето, аз имах КЗ над 11 на първи час. КЗ над 10 и бъбреците се включват за да я изкарват с урината и след време се увреждат. На гладно нямаше да лъсне проблем и гликирания ми беше нормален. Пращаха ме на ОГТТ тук, но реших, че е трудно, дълго и гадно и не отидох. Майка ми ме заведе в лаборатория, защото се уплаши като ме видя. Едвам ме позна на летището. Не беше ме виждала 4 месеца!!!!!

Нямаш какво да губиш. Ако отрежеш някои храни, няма да е за цял живот. Аз си ядях сирене на режима, а от известно време не мога, защото ми се изтриват дланите. Къде го чукаш, къде се пука! Дъртозата е по-зле и от диабет 🤩.

Имаш малки деца и е важно да си здрава през близките десетилетия. Да, трудно е да намериш 3 часа за да висиш в лаборатория, но наближаваш възраст, в която ИР се качва и рисковете се увеличават.

Може би на подсъзнателно ниво не искаш да отслабнеш. При мене поне е така. Ревеше ми се като се видя в профил. Е, плоския корем ми харесваше. Задникът ми се смали. Ти писа, че сваляш от чашките. Аз там нямам за сваляне. Може пък да нямаш ИР. Не всеки, който е качил тегло има ИР.

Разбирам ти страховете, но от подобни се озовах с гноящи почти година уши, 2 пъти спукано тъпанче, проблеми с цикъл, стави, световъртеж и какво ли не.

Помисли, но си дай срок! Примерно края на май правиш ОГТТ, ако не е добре, края на юни ендо, края на юли режим, ако не върви, края на август лекарство, нещо такова. Гледай да е 2023г или 2024 🤩!

Ако не е много зле и нямаш мазен дроб, то и с витамините ще се оправиш.

Хайде, в средата на май да си си дала срока!

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 03:39 от Nevena Virolan

# 176
Калиевият цитрат е най-алкализиращ. Може смес от магнезиев и калиев. Мери се pH на урина първо и ако е под 6.5 се пие цитрат. Ако е над 7 (но надали) няма смисъл.

Магдена, има генетично предразположение при диабет 2, но то се проявява само и единствено при хранене от западен тип. Това обяснява защо при липса на промяна на % близкородствени бракове, % население с диабет 2 се увеличава и се увеличава в общности, в които се увеличават поетите калории, яде се мазно, сладко, пътуването е моторизирано и има понижен разход на калории. При диабет  от тип 1, и тип 2, шизофрения, ако идентичен близнак се разболее, другият близнак има около 50% шанс да развие болестта. Значи 50% не се дължи на ген. Бабите ти са имали, но родителите ти не са се разболяли. Генетичният компонент не е притеснителен в случая. Вече си разбрала, че тип 2 е обратим и колкото по-рано се хване, толкова по-лесно се обръща без драми. Дори и да не си узряла за идеята диети и добавки, има лекарства, които помагат да се предотврати увреждане на бъбреци, сърце, очи. В днешно време диабетиците в много държави живеят малко по-дълго от хората без диабет и това се дължи на профилактика, ранно диагностициране, лечение и редовно следене. Ето, аз имах КЗ над 11 на първи час. КЗ над 10 и бъбреците се включват за да я изкарват с урината и след време се увреждат. На гладно нямаше да лъсне проблем и гликирания ми беше нормален. Пращаха ме на ОГТТ тук, но реших, че е трудно, дълго и гадно и не отидох. Майка ми ме заведе в лаборатория, защото се уплаши като ме видя. Едвам ме позна на летището. Не беше ме виждала 4 месеца!!!!!

Нямаш какво да губиш. Ако отрежеш някои храни, няма да е за цял живот. Аз си ядях сирене на режима, а от известно време не мога, защото ми се изтриват дланите. Къде го чукаш, къде се пука! Дъртозата е по-зле и от диабет 🤩.

Имаш малки деца и е важно да си здрава през близките десетилетия. Да, трудно е да намериш 3 часа за да висиш в лаборатория, но наближаваш възраст, в която ИР се качва и рисковете се увеличават.

Може би на подсъзнателно ниво не искаш да отслабнеш. При мене поне е така. Ревеше ми се като се видя в профил. Е, плоския корем ми харесваше. Задникът ми се смали. Ти писа, че сваляш от чашките. Аз там нямам за сваляне. Може пък да нямаш ИР. Не всеки, който е качил тегло има ИР.

Разбирам ти страховете, но от подобни се озовах с гноящи почти година уши, 2 пъти спукано тъпанче, проблеми с цикъл, стави, световъртеж и какво ли не.

Помисли, но си дай срок! Примерно края на май правиш ОГТТ, ако не е добре, края на юни ендо, края на юли режим, ако не върви, края на август лекарство, нещо такова. Гледай да е 2023г или 2024 🤩!

Ако не е много зле и нямаш мазен дроб, то и с витамините ще се оправиш.

Хайде, в средата на май да си си дала срока!
Вмъкват само,  по препоръка на ендокриноложка е да се предпочитат кисели плодове. Например златна превъзходна ябълка в големите вериги сладнее и трябва да се избягва.Също вода с лимон всеки ден, освежава много.
Хубав ден

# 177
Грени Смит не е ли по-кисела спрямо Златна превъзходна?
Като стана дума за ph на урина, моята е 7. Мислех си, че не е добре з защото горната граница е 8.

# 178
  • София
Хайде и цоп в хубавата ви тема.

Естественото ми хранене винаги е било интервално гладуване - много мразех да закусвам и първото ми ядене за деня обикновено е около 12,00-12,30, а в почивните дни, ако стана късно, може и към 14-15,00 часа да е.

Отделно се опитвам да гладувам няколко дни в месеца, обикновено в дните преди цикъл, което много ми помага да понасям по-леко тези дни.

Да се похваля, че за пръв път правя сух глад - от неделя от 18 часа, до тази сутрин до 8 часа, тоест 38 часа. Вчера вечерта беше доста тежко, имах чувството, че ме втриса, но днес съм добре. Днес съм само на вода и се чудя как да се захраня - дали с плод (малко ябълка) или с варен картоф и морков.

# 179
  • UK
Интересно ми е какви са ползите от 38 часа сух фаст?

Общи условия

Активация на акаунт