"Обичам" Топлофикация - тема 7

• 37 755
  • 751
  •   1
Отговори
# 720
Качени са в сайта на Техем, но не излизат в изипей, явно защото могат да се обжалват и да търпят корекции

# 721
  • София
Много ви благодаря! Flowers Tulip
Нещо сме пропуснали, че не пращат вече хартиени изравнителни. Седим и чакаме целия вход.
Парното ни е много малко 250 лв, ама за вода имаме 2000 лв. Мъжът ми всяка година мрънка, че харчим много вода. 12 кубика много ли е при положение, че сме с 3 големи деца?

# 722
12 кубика топла вода на месец? Ако е така, е ужасно много.

# 723
Водомерът наред ли е? Да не ви начисляват на база?

# 724
12 куб. топла вода си е доста. Зависи и от семейството де. Но зависи и как е направена системата за отопление на водата във входа. Ако имате оборотна помпа, т.е. с пускането на водата например рано сутрин, когато още никой във входа не е пускал и да потече вече стоплена вода за не - повече от 4-5 секунди например, значи имате такава помпа. Съответно не източвате голямо количество. След това е от значение и температурата на входащята  топла вода. Ако имате как да премерите, по стандарт тя трябва да е над 60 гр., но ако е и над 50 гр. е добре. Т.е. с по - малко топла вода разхлаждате голямо количество вода, подходяща за миене, къпане. 
При нас е такава водата - тръгва веднага и е над 55 гр. Има съответно загуби, т.к. постоянно тече през цялата сграда топла вода и въпреки че имат изолация тръбите си има загуби. Обаче кубикът ни стига 25 лв. за отопление. Харчим около 3 куб. средно на месец, напоследък и по 4. Което си е 100 лв. на месец, или 1200 лв. на година. (тричленно семейство с първокласничка).

Има и един друг момент, с който се сблъсках наскоро. Ако има включен и бойлер в системата (затворен студен кран на студената вода към бойлера но отворена топлия изход от бойлера и свързан със системата за топла вода, т.е. тази към ТЕЦ, просто так се прави за защита на бойлера), разчитайки че системата е наред, при по- високо налягане на водата, водомера за топла вода при дебалансиране на системата (рязко пускане на вода, пералня, тоалетно казанче) леко навърташе т.к. в бойлера вероятно има въздух, после се вижда как връща и назад, но модерен водомер - отчита само напред. Не много но го смятах около половин кубик на месец. Не е кой знае какво на фона на12 куб. де.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 04:13 от Seiko7075

# 725
  • София
Ние сме с две малки деца и водата - топла и студена ни е 15-16кубика на месец. С три големи деца ще дойде още повече общата, та и от там не ми изглежда ужасно много. Т.е много е, но рутината с банята ни е 40-50 мин, докато успеем да оправим и двете деца и тя си тече водата…

# 726
  • София
За мене е нормална тази топла вода за 5 човека.
Двама възрастни + от време на време 2 малки внучета - под 8 куб. м. затопляне на вода не падаме.

# 727
Сигурно батериите са ви от старите или капят. Много е това 8 куб за двама възрастни и две внучета, освен ако водата ви не идва гореща и не се налага да я  смесвате със студена. 41 кубика имаме за една година 3 или 4 човека. Трима постоянно, а четвъртият от време на време . Къпем се всеки ден, а сега в жегите по 2 пъти на ден. Искам да кажа, че не пестим изобщо.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 19:23 от petiaivanov

# 728
  • Out of the Mix
Загуби по инсталциите със сигурност има. Много ми се струва и на мен това.
Аз след основен ремонт от-до, всичко сменено, по ВИК - тръби, канал, смесители, водомери с 40-50% ми падна потреблението при едно и също такова, гледал съм, сравнявал и засичал с предни години и знам колко кубика харча, и колко би трябвало да се харчат, било сам човек, или двама.

Със сигурност стара система и смесители, кранчета, душове, харчат повече от нови такива.
А може нещо по водомерите да е имало, човек да не разбере, докато не ги смени, и си мислиш, че всичко е наред. Както и по тръбите и инсталацията.

Изравнителната ми е готова още на 03.07, качена на сайта на Техем, както и архив от предходни години, удобно е.
Въпреки това няма да се откажа от хартиения носител, малко в разходи да вкарвам монополиста, и да му създавам допълнителна работа. Цакаме се взаимно.

Нямам оплаквания, нормално ми е потреблението и отчета, този месец ще си платя, каквото има.
В Изипей не излиза задължение, заради обжалванията.
След 30.08.

Последна редакция: нд, 11 авг 2024, 19:07 от Revoker

# 729
Да, проверих старите фактури от миналата година. От септември е започнало отчитането на баланса - дължимо или връщане. Забравила съм просто.
Но приспадането на сумите по новите фактури при надвзето за сезона е започвало още от юни.

# 730
Ние сме с две малки деца и водата - топла и студена ни е 15-16кубика на месец.
Студената и нашата за трима идваше около 14 кубика. Но топлата в най-"лошите" години ни е била макс 7. Тогава миехме на ръка, без да спираме крана и всеки ден пълнехме вана.

После инцидентно пак беше скочила, когато имахме проблем с абонатната станция. Идваше по-хладка и се къпехме почти без разреждане.

tanini, източете в една чаша максимално гореща вода и премерете колко градуса е. Ако е по-малко от 55, подайте сигнал.

# 731
  • на брега на морето
Дойде изравнителната сметка, голяма ми се вижда. В нея включен ли е отчета на водомера за топлата вода, който направиха в края на отоплителния сезон? Защото ни ни писаха на база заради несменен стар водомер.

# 732
Да. Всичко е включено.

# 733
  • София
Как да ти кажем какво е включено в твоята сметка?
Разгледай я внимателно, сравни данните за водомери и топломери в края на сезона. Сравни с данните от днес, ще има разлика, но да е приблизително точно. Ако не - до 30.08 може да оспорваш пред топл. счетоводител.
Ако сте сменяли стария водомер - направиха ли протокол, узакониха ли новия? Ако не е сменен - не знам, питай топл. счет.

# 734
  • на брега на морето
Мерси, Човече, Shaved Ice Идваха едни неприятни сметки от по 300 и повече лева, едната дори беше 412. Мислех, че ще ни връщат пари, моля ти се (търкалящ се емотикон). Зълвата се занимаваше с фактурите, но почина и се налага аз да поема щафетата.

Изравнителните сметки не са ли еднакви за всички топлинни счетоводители?
Стария водомер сменихме моментално, Техем ни го смени, ние сме към него. Естествено всичко е законно, имаме протокол, описани стари показания, пронумеровано и прошнуровано. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт