Кралски работи и клюки - февруари 2023

• 66 660
  • 736
  •   1
Отговори
# 180
Птица,
Помпоните не са ли към калците, не към обувките?🤔

# 181
  • Някъде там
Много интересни неща четох за саамите.Ето малко инфо за облеклото и защо обувките са така извити.
Скрит текст:
Облеклото им било пригодено предимно за дългосрочно пребиваване на открито, свързано с полу-номадския начин на живот. Наричало се „гакти“ – за жителите на Норвегия и Финландия, „юпа“ – за саамите от полуостров Кола в Русия и др. Състояло се от вълнени ризи, наподобяващи туники, и дълги ризи от еленова кожа, понякога пришита козина отвътре. По-късно започнали да изработват дрехи от лен.

Обували високи или ниски ботуши със заострени или извити пръсти, напълнени със слама или козина, така че да топлят при температури от – 40 градуса. Шапките („гакти“) им били високи, многоцветни, с корона – за мъжете квадратни, за жените – кръгли, с кожени наушници, украсени с апликации, мъниста и перли. През лятото младите момичета носели венец от брезова кора, покрит с червен плат и бродиран с мъниста. Цветовете, шарките и бижутата на гактите показвали откъде е човек, дали е неженен или женен, а понякога към кое семейство принадлежи.
Зимното облекло е било изработено от пластове кожа от северен елен. Вътрешният слой се носеше с козината, обърната навътре към кожата на човека. Вторият слой се носеше с козината навън. Ботушите също са били изработени от кожа и подплатени с трева, събрана през краткото лято. Всяка вечер тревата се изваждала и се сушала на огъня, за да бъде готова за употреба на следващия ден. По този начин саамите можели да се чувстват топло и удобно дори в най-студеното

Ули, стара снимка. Има и от днес, но не се вижда добре.

Летисия ме уби. 😀 Ако беше дълъг панталона щеше да е страхотна.

На Максима сякаш по друг начин стои, а е същата дължина.

# 182
  • Разпиляна във въображението
На някои от снимките Фелипе изглежда като добродушен старец.

# 183
Полата панталон на Летисия ми харесват, горната част на роклята обаче не. Някакво преметнато, усукано, брррр!

Покрай последните страница за Максима се замислих - тя като аржентинка би трябвало да е католичка, Вилем най-вероятно е протестант. На сватбата им май и те имаха втори свещеник. Сега как стои въпросът с религиозната й принадлежност, както и тази на децата?

# 184
  • Разпиляна във въображението

# 185
  • Някъде там
Птица, отделни са. Блуза и панталон.

Максима си остава католичка.
Момичетата са протестанти.

Вчера много ми харесват и двете с Амалия. Шарката на роклята не ми допада но модела и стои добре.

# 186
Тоалета на Максима е трепач.

# 187
Максима и Амалия на едно събитие ли са?
Тоалетът на Максима е супер!

# 188
Полата панталон на Летисия ми харесват, горната част на роклята обаче не. Някакво преметнато, усукано, брррр!

Покрай последните страница за Максима се замислих - тя като аржентинка би трябвало да е католичка, Вилем най-вероятно е протестант. На сватбата им май и те имаха втори свещеник. Сега как стои въпросът с религиозната й принадлежност, както и тази на децата?
Също като при руските царе и английската кралица. Децата са от религията на страната, придошлия съпруг да си прави сметката. В България е било по-особено до Симеон: царицата трябва да спазва православието, царят и престолонаследникът са православни, останалите деца- католици. Сега как е при Симеон- не знам.
Да станеш жена на престолонаследник или цар си иска жертви - я религия, я баща ти да не присъства в живота ти в новата държава, както е при Максима.

# 189
  • София
Максима от вчера е страхотна, много ме радва когато е на обиколка, винаги е с хубава коса, а това много променя нещата.
Амалия да се отърси от тези коси пред лицето - не ми хареса. С жълтия костюм днес е по-добре от роклята.

Летисия - много странни гащи и това розАвко...поне отива не вратовръзката на Фелипе.

# 190
  • Някъде там
Вчера беше зле Летисия с тези гащи, но днес е трепач.

Матилде днес на базара Cox's  

# 191
  • София
Мдаааа, голямо подобрение днес, мацка е Летисия

Максито и тя мацка, много красиви очила, компенсират за отвратителните обувки от пристигането

# 192
Летисия и Максима мноого ми харесват. Амалия също, май е по-добре да е с дълги рокли, светлите панталони не и правят услуга. И аз като Лана я предпочитам с небрежно кокче, а не с пусната коса. Или поне косата да не е пред лицето и да го крие. Иначе косата и е хубава.
Снимки с жълт костюм не видях, отивам да търся.

# 193
  • София
Ето
Тази е с ужасна обработка

Има хубави ръце Амалия, като на майка ѝ.
Много по-добре с хваната коса

# 194
О, благодаря, Lana. Flowers Hibiscus
Костюмът ми харесва, косите - не.
Има някаква игра с цветовете, да,  костюм и коса са в един златист нюанс на втората снимка.
Реално е много по-хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт