Нашите цветя - обща тема 19

• 39 780
  • 763
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, напълно начинаеща съм в отглеждане на цветя.
Имаме голяма тераса с правоъгълен размер с изложение североизток. В частта с парапета лятото грее слънце до към 17 часа, а частта с прозорците до към 14 часа.
Моля за предложения какво мога да отглеждам. На парапета си представям нещо цветно и каскадно, а долу на первазите пак нещо цветно. Имаме няколко туи, а за проба взехме от баухаус Рододендрон микс 5 цвята, луковици Анемоне и Делосперма трикси. Все още са си в своите саксии и не съм ги изкарала, защото времето не позволява. Няма да имам възможност зимата да ги прибирам вкъщи, единствено мога да ги пребера на сухо и тъмно.

Аааа забравих има и една стена, която е изцяло е север и там няма да пече слънце.

# 466
Здравейте, дами! Извинявам се, ако не съм в правилната тема, но ми се стори излишно да пускам нова. Имате прекрасни цветя, аз за съжаление още се уча и май не ми се получава.

Имам следния проблем с алое - листата не стават месести. Прилагам снимки в скрит текст. Това малкото го взех от баба ми. Тя имаше голямо хубаво и месесто алое, което растеше не като храстче, а с едно стъбло и нагоре в саксия. Беше пуснало едно бебенце, около 2 см. Взех го, посадих го, гледам го. Отначало беше с месести листа, после стана с такива тънки и плоски. Защо? Къде греша?

А според вас това алое вера ли е?
Скрит текст:

Наскоро се подлъгах по хубавото време и ги изкарах на балкона (остъклен, но си е хладно) и днес ги върнах обратно в стаята. Моля ви кажете къде греша, всяко мнение ще е полезно! 💚

# 467
  • София
Имаме голяма тераса с правоъгълен размер с изложение североизток. В частта с парапета лятото грее слънце до към 17 часа, а частта с прозорците до към 14 часа.
Моля за предложения какво мога да отглеждам. На парапета си представям нещо цветно и каскадно, а долу на первазите пак нещо цветно. Имаме няколко туи, а за проба взехме от баухаус Рододендрон микс 5 цвята, луковици Анемоне и Делосперма трикси. Все още са си в своите саксии и не съм ги изкарала, защото времето не позволява. Няма да имам възможност зимата да ги прибирам вкъщи, единствено мога да ги пребера на сухо и тъмно.

Аааа забравих има и една стена, която е изцяло е север и там няма да пече слънце.
От сутринта ли напича терасата? Защото ми се вижда страно североизток да пече до 17ч.
Иначе цветно и каскадно ми звучи като за петунии и сакъзи.
Щом пече до 17 ч. предлагам мушката,тагетис,бордюрни петунии,градинска бегония,копривка (за тези се сещам в момента)
За северната стена циганчета.

Бяхте смоменали лепненето на петуниите.Заради това се отказах от тях,плюс всякакви гадини ги привличат.Едиственоа петуния която купувам всяка година е "Нощно небе"

Днес бях в Бриколаж.Естествено не си тръгнах с празни ръце.Купух мушкато което трябва да тъмно лилаво.Като цъфне ще ви го покажа.

# 468
Някой знае ли какво е това цвете? Издирвам го, защото очите ми остаха в него

# 469
Розов кукуряк.

# 470
  • Deutschland/HE
Вид кукуряк е, Helleborus lividus казва гугъл Simple Smile
Аз го имам в тъмно лилаво и в бяло, издържа на студове.

# 471
Christrose или черен кукуряк.

За алоето нищо не мога да кажа, аз уморих едно и по-добре да мълча.

# 472
Натуся, последен етаж сме, плосък покрив. Часовете са ориентировъчни, не помня с точност
Като е дълга по протежение на парапета и прозорците.
Благодаря ще разгледам предложенията ти 🫶🏻❤

# 473
Какво е това лепнене по тези петунии, за което пишете? Не съм гледала до сега, но тази година си купих 2 пакетчета семена, ако станат ще си имам и аз. Взех бордюрна и кичеста.

# 474
  • София
Какво е това лепнене по тези петунии, за което пишете? Не съм гледала до сега, но тази година си купих 2 пакетчета семена, ако станат ще си имам и аз. Взех бордюрна и кичеста.

На петуниите трябва да им се махат овехналите цветове. А те самите, както и листата имат някакво много странно лепкаво вещество, не се вижда като капка или млечице. Ще видиш, нека поникнат Simple Smile

# 475
Може би заради това летливо вещество привличат въшки и на мен не ми се занимава с третирането им . По тази причина и от страх да не заразят останалите , за себе съм преценила по- добре без тях. Красиви са и ако ги поливаш редовно , почистваш от засъхнали листа и цветове ще те радват цяло лято , така че Морковелка сади ги смело , пък времето ще покаже 😊

# 476
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

в голяма саксия насадете клематис. Simple Smile а на стената сложете решетка от бамбук или дърво и оставете клематиса да се катери по нея.
става и с канадска лоза. много е красива през есента. при първите застудявания листата стават червени.
допълнителен плюс е, че не прибирате зимата.

# 477
Здравейте, аз не съм писала отдавна, но тази зима при мен имаше доста студени дни и всичко измръзна, та не е имало какво да показвам.
Градината ми вече започна да се пробужда и да има тука таме цвят и ето малко снимчици.

А това каланхое не е спряло да цъфти цяла зима.

И това Коледниче, което цъфти по 3-4 пъти в годината, та не съм много сигурна дали се нарича точно така Joy

# 478
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
саксифрагата ти е невероятна.
къде я гледаш? на сянка, на слънце...?
зимата прибираш ли я?
аз уморих една и реших, че не е за мен, а така ми харесват...

# 479
саксифрагата ти е невероятна.
къде я гледаш? на сянка, на слънце...?
зимата прибираш ли я?
аз уморих една и реших, че не е за мен, а така ми харесват...

Добри, при мен е умерен климат. Аз имам от нея в 3-4 саксии и всиички вървят, независимо дали са на слънце или сянка. Градински цветя не прибирам, ако измръзнат - измръзнат. Гледам я наред с всичко останало и някакви по-специални грижи не полагам. Най-вероятно върви така добре от влагата, а не защото съм голяма градинарка Joy. Това си мисля, че е тайната. Тази сега в момента набира сила, след месец ще е тройна.

Общи условия

Активация на акаунт