Преместване от голям град в по-малък?

• 13 574
  • 258
  •   1
Отговори
# 45
  • в сърцата на децата <3
А, цените на стоки и услуги в малките населени места са по-високи 😁 Например последно на гел лак ходех 2019-та, тогава в нашия град цената беши 50 лева, а в Пловдив - 10. Актуални цени нямам 😂 Храните също са по-скъпи, а и промоции няма. За културните мероприятия - зависи. Естествено, че ако отида на постановка на местните самодейци цената ще е една, а ако гостува театрална трупа - съвсем друга. И да, някакви световно известни няма да дойдат. Но пък разстоянията не са за самолет, като има нещо интересно някъде - отиваме и толкоз.

# 46
В моя областен град цените са като на морето, а сме на 200 кв от него. Обаче преди две години ходихме до Свищов за няколко часа и бях приятно изненадана както от цените на някои хранителни стоки в малко магазинче, така и от цените за вход на музеите. И в двата случая бяха доста по-ниски отколкото в моя град.

# 47
Е, културният афиш не е като на София
То пък все едно сме много по културата. В цялата държава има едва 35 драматични театъра. Така че този аспект от търсене на жилище доста се преекспонира в темите.

# 48
  • France
Ако авторката живее в Западна Европа, няма за какво да се чуди. Условията са различни от българските, във всеки един аспект на живота.

# 49
  • в сърцата на децата <3
Ако ставаше дума за чужбина, щеше да го спомене. Според мен говорим за България.

# 50
Ние се преместихме 2019г от София в село до областен град. Селото е на 3 км от града и има  градски транспорт. Не познавахме никой в селото.  Засега не съм усетила големи липси. То ние хванахме и пандемията та ни беше екстра с двор и спокойствие. Сега детето ходи на детска градина в селото и после ще ходи в града на училище. Има училищен автобус. Ние работим от вкъщи. За 1 час сме и до София за събития, мол или някаква работа. Минус е, че си трябва автомобил - няма аптека в селото, а магазинчетата не са особено разнообразни.
Но пък двор, градинка гледам, сравнително чисто и спокойно.

# 51
Не разчитай и на чист въздух. В селата основното отопление е на твърдо гориво. От ранна есен до късна пролет всичко е в пушек.
Ще цитирам това, защото е изключително важно!
Битува едно грешно мнение, че "на село въздухът е чист". Истината е, че в малките населени места не се диша в по-голяма част от годината, точно както си казала. Това е невидим, но много важен фактор за живеене!

Моето лично мнение е - катргорично не. Но все пак това съм аз и моите възприятия за живота.
Ако искам по-тихо място, бих се насочила към краен квартал на големия град. Вече масово се строят комплекси извън пределите, но съвсем близо до големия град. Това приемам за приличен компромис.

# 52
  • Раковски
Много е преАтно  да ходиш на мероприятие  и  да кибичиш по задръствания 1 час, примерно.

# 53
Ама защо всичко се свежда до Столицата?! Извън Софето нищо ли няма? Ние като сме в областен град, който не е София и в обсега й да мрем ли? И от Бояна, Княжево, Младост, Манастирски ливади, ако трябва да идеш на театър или концерт в центъра на София за колко време пристигаш? И колко често ходите на такива мероприятия?
В моя областен град имаме: куклен театър, драматичен театър и опера + филхармония. Имаме си и фестивал за класическа музика - "Мартенски музикални дни". Имаме и спортна зала за концерти, идват циркове... Не знам за другите мероприятия, кукленият театър се пълни, а операта се посещава предимно от хора 70+ и много малко деца и младежи. 30 минути са ми нужни, за да стигне до центъра или до работа пеша или с транспорт от единия край на града до другия.
Относно чистия и мръсния въздух. Не всичко се свежда само до отопление на твърдо гориво. Да, на село и в малкия град от 4-5 000 жители няма парно, но може да има газ и климатици. Вчера се върнахме от Дряново, пушещи комини имаше единици и димът им не беше черен както, когато се горят въглища. На село ще пушат 50 комина, а в града? Защото в град с над 1 000 000 души и целогодишни задръствания само от колите колко изгорели газове се отделят ежедневно? А предприятия замърсители нямате ли? Защото на село нито има 500 000 лични автомобила, нито толкова предприятия. Обаче има Тв и световни концерти, циркови представления и т.н безплатна култура.

# 54
  • Somewhere far away
😂 Храните също са по-скъпи, а и промоции няма.
Колко малък да е този град? аз съм в малък град, имаме Била, Лидл и Кауфланд- промоции колкото щеш всяка седмица, пазаруваш от където ти е кеф  и от където ти е най-удобно!

# 55
  • в сърцата на децата <3
😂 Храните също са по-скъпи, а и промоции няма.
Колко малък да е този град? аз съм в малък град, имаме Била, Лидл и Кауфланд- промоции колкото щеш всяка седмица, пазаруваш от където ти е кеф  и от където ти е най-удобно!
Бях писала няколко поста по-горе - 10 хиляди се водим по последно преброяване. Имаме Билла от скоро, и Т-маркет (който е... Абе не е точно предрочитано място за пазаруване). Та има разлика между малък град тип Хасково и малък град тип Червен Бряг (примерно).

# 56
На първо място за мен е работата.
На второ - инфраструктурата - ясла, градина, училище, транспорт... Магазини има навсякъде, а ако областният град не е далеч и има удобен транспорт е хубав повод за съботна/ неделна разходка и пазаруване.

# 57
За пушещите комини в малкия град - на голямо разстояние са един от друг, заради дворовете и проветрението е в пъти по-добро защото няма високи сгради.
Ако имаш пари - културата ти е на един час път с колата. Ние сме ходили лятото на опера на открито в летния тртър във Варна. След работа - пътуване, разходка в Морската градина, представление, връщане по нощите, на другия ден - поуморени, но заредени и на работа.
Достъп до медицинска помощ - при сериозни заболявания и без това цяла България се стича в София, Пловдив и Варна.
Единствено ограничение би било извънкласните занимания на децата като пораснат. Но това има време да се измисли. Все пак още не са родени, а сега живота се развива много динамично. Познавам обаче няколко семейства в големи градове, на които децата не правят нищо, защото няма кой да ги води от място на място. Предполагам, че е въпрос на организация.
Потребителката, ако все още чете темата, трябва да свикне само с едно - в малкия град просто не си анонимен - за добро и зло хората се знаят и обсъждат.
Иначе спокойствието и свободното време (отпада придвижването с часове до и от месторабота) нямат цена.

# 58
  • софия
Най-хубавите неща в София са: табелата за Варна и метрото.
Ако не беше работата ми, не бих живяла тук. За дете даже и не помислям. Не искам то да израсне в такава среда, ако ще и да предлага всичките активности и възможности на света.
Няколко приятелски семейства се преместиха в по-малки градове и всъщност се чувстват много добре и нищо не им липсва.
Навсякъде има и плюсове и минуси, зависи от предпочитанията и начина на живот на всеки.

# 59
авторката няма деца още, нали?
да иде и да види, ако толкоз я влече..с абстрактно питане няма да добие особено реалистична представа..

Общи условия

Активация на акаунт