Преместване от голям град в по-малък?

• 13 623
  • 258
  •   1
Отговори
# 135
Не ми е предстоял такъв избор. Горе-долу познавам градчето. Професията ми е такава, че няма да имам драстична разлика в заплащането нито на село, нито в София. Мен ме влече морето, но колкото и да харесвам Варна, може би не бих живяла там. Бургас не познавам, но в кратките ми престои в района на гарата (от по няколко часа) не ми легна на сърце. Да не се обидят бургазлии, ама май не е моето. Колективно харесваме по морето градчета като Несебър и Ахтопол, но ако трябва да избера ще избера Несебър, защото има и гимназия. Но пък аз не съм и шофьор, т.е за мен са важни връзките с обществен транспорт.
В Балкана бих живяла в Трявна или Дряново. Елена ми харесва също, но като на човек без кола ми е твърде откъснато.
Полски Тръмбеш - не съм го мислила като опция, защото изобщо на този етап не обмислям местене по ред причини.

# 136
Еми и в моя град има 1 държавна болница и 1 частна, но и на нас ни се наложи возене на детето до Пирогов. Но за около час бяхме там, а от Полски Тръмбеш пътят си е бая гаден.

# 137
Да не се случва от по-далечни краища спешен случай, защото повечето градове, дори и областни, са доста далеч от Пирогов. Но, все пак, такива са рядкост. За щастие. Затова и все пак 2/3 от населението е извън обсега на столицата.
Като всяко място и София си има предимствата, несъмнено и недостатъците. Много често обаче всичко се измерва през призмата София или нищо.
Авторката обмисля въпросното преместване, защото като израствала в един от по-големите градове има фактори, които там я натоварват и дразнят - шум, трафик. Колкото и да е странно, все пак има и по-млади хора, които това ги изморява и предпочитат по-спокойно и тихо място. Това, което е недостатък за един, за друг може да е предимство. И обратно важи с пълна сила - предимството за един е недостатък за друг. Хубавото в нейната ситуация е, че още нямат дете и ако опитът не успее, няма нищо драматично. А ако се окаже, че точно това е нейното? Ако не опита, цял живот ще се чуди.

# 138
Баща ми от П. Тръмбеш. Някога беше живо градче. Сега никога не бих се преместила там. Нищо няма. За всичко се ходи до Търново. Общественият транспорт е зле, автомобилният е по тесен път, пълен с Тирове. Дори не знам какво би правил човек там в свободното си време. Не знам да има и магазини, различни от квартални. Болница - няма.

# 139
Най-добронамерено, но това с шума и трафика ми е много смешно. Все едно в малките населени места няма коли и само пеят птички. Конкретно за шума, в малкия град няма такова съобразяване - например миналата пролет май един съсед на родителите ми тръгнал да реже дърва в 7 сутринта. Те са в къща, около тях има няколко блока, този съсед е в единия. Друг съсед от друг блок реже в 3 следобед.
За джигитите с колите вече писах в друг пост.
Не знам какво са се хванали всички за тези малки градчета, все едно там е раят на земята. Знам, че ще прозвуча надуто, но е рай, ако си някой/я мързелив/а зàспа, имаш повече в краката, отколкото в главата, и нямаш никакви интереси извън нарязан хляб, шпек Народен, ракия и Комиците в петък вечер или там когато го даваха. На останалите хора в един момент просто не им стигат парите да ходят до други градове и направо се преселват в голям град, не непременно София.

# 140
Истински целодневен трафик има само в София. В Бургас например е натоварено между 7:30 и 8:30 и 17-18ч. През другото време се шофира съвсем бързо и почти без спиране. След 20ч няма никакви коли. Grinning

# 141
  • Бургас
В Бургас например е натоварено между 7:30 и 8:30 и 17-18ч.
И през цялото лято Joy
Аз лично не бих се преместила никога от Бургас в Полски Тръмбеш, дори да имах роднини там, по много причини... А и децата няма да са винаги малки, когато стигнат гимназиален етап, изборът на училище е важен и колкото по- голям, по - добре.

# 142
  • софия
... в Бургас... чист въздух...
Виц на годината!
Kissing Heart
В сравнение със София си е идеален 🤷‍♀️ Друго си е да се усеща морски бриз.

# 143
Там Нефтохим/Лукойл не са ли голям замърсител? Нефтопреработване, химия не ми се връзват много с чист въздух и води, поне по опита ми в моя град.

# 144
Няма по-мръсен въздух от софийския, дори в свртовен мащаб е редовно в топ 3 на най-замърсените градове. В малките градове естествено също има движение и трафик, но пак  не може да се сравнява със София. В София има един отвратителен фонов шум, който изчезва щом отида в моя малък град.

# 145
  • в сърцата на децата <3
Няма по-мръсен въздух от софийския, дори в свртовен мащаб е редовно в топ 3 на най-замърсените градове.
В Европа? Или в света? Щото на Индия и Китай на малкото пръстче не можем да стъпим...

# 146
  • В небето
Няма по-мръсен въздух от софийския, дори в свртовен мащаб е редовно в топ 3 на най-замърсените градове. В малките градове естествено също има движение и трафик, но пак  не може да се сравнява със София. В София има един отвратителен фонов шум, който изчезва щом отида в моя малък град.
Аз обичам да боравя с факти. А фактите могат да бъдат верни или неверни. Вие отправяте твърдения, които не се основават на факти, още по-малко доказани като верни.
За Ваша информация в момента над цяла България, с някои изключения, въздухът е чист (в рамките на допустимото за човешкото здраве замърсяване):
- https://airbg.info
- класация за най-замърсения въздух по градове в световен мащаб за днес - 09.03.2023 г., 5.32 ч. българско време: https://www.iqair.com/world-air-quality-ranking
Що касае малките населени места, за съжаление и те не са по-малко тихи от големия град. Да, вярно е, че в столицата има фонов шум, дължащ се на големия автомобилен трафик и т.н. Но в малките градчета и оживените села е не по-малко шумно. При това говорим не за фонов шум, с който човешкото ухо и психика привиква, а за еднократни или многократно повтарящи се шумове, които водят до стрес. Станал бай Иван рано сутрин - цепи дърва; рекъл бай Драган - реже дърва в 14.30 ч.; от кочината на съседа дядо Пенчо се носят миризми; петелът на леля Пена не спира да пищи.
Който иска пълна тишина трябва да намери място извън човешкият хабитат, но да се примири с изолацията и липсата на всякакви удобства.

# 147
  • в сърцата на децата <3
Който иска пълна тишина трябва да намери място извън човешкият хабитат, но да се примири с изолацията и липсата на всякакви удобства.
Като например... Космоса? Или може би насред пустинята? Всичката друга годна за обитаване природа има шумове. Но ако на някой проблема му е спорадичен шум веднъж годишно (нито един "бай" не реже дърва ежедневно) или нормален шум от мяучеща котка, лаещо куче или кукуригащ петел - то проблема не е в шума, а в шумоприемащото устройство.

Всъщност човешката психика е така устроена, че абсолютната тишина действа тревожно. Има си своето обяснение, но да не се отплесвам.

# 148
Но в малките градчета и оживените села е не по-малко шумно. При това говорим не за фонов шум, с който човешкото ухо и психика привиква, а за еднократни или многократно повтарящи се шумове, които водят до стрес. Станал бай Иван рано сутрин - цепи дърва; рекъл бай Драган - реже дърва в 14.30 ч.; от кочината на съседа дядо Пенчо се носят миризми; петелът на леля Пена не спира да пищи.
Брей много шумни тия селски миризми Satisfied
Между другото, в повечето села няма кочинки и хората си докарват вече нацепени дърва, така че не остава много да вдига шум. А и темата е за град, където още по-няма такива неща.

# 149
Всъщност за доста малки населени места в България си е така. Нито въздуха е много чист, нито движението е слабо. Сума ти джигити се правят на състезатели с безподобни кочини. Свиркат си с клаксоните всичките като от едно време когато автомобилите са били рядкост и т.н.
В покрайнините на такива места, или в някои вилни зони, може би е чистотата и спокойствието която се търси.
Аз никога не бих се съгласил да живея на центъра на такова градче или село.

Общи условия

Активация на акаунт