Какво повече НЯМА да купя - 22

  • 89 401
  • 778
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 8 634
Аз дотук разбрах, че както лукът си го купуваме на тази цена от сигурно няколко седмици, така са излъчили някакъв "репортаж" (истерия) по телевизията и потребителите изведнъж са се притеснили за лука... Не ви ли се струва по-важно по телевизията да ви казват защо цените на основни храни се покачват у нас, вместо да ви казват "малеее, лукът вече стана лукс"? Лукът ще бойкториаме сега, а телевизора кога?
Скрит текст:
Последно като засякох някакви новини по Нова, излъчиха "репортаж" ей така, колкото да ошашкат народа, без да дадат контекст, без да дадат допълнителна информация - стил телеграма: там и там стана това и това. Край, точка, няма нужда на зрителя да се дава повече информация. И после идват тия същите и ви разсейват с лук, докато някой краде избори. Ами, лоша новина: няма да живеем по-добре и по-евтино, докато се връзваме на кьорфишеци.

# 466
  • Мнения: 16 615
То е ясно, че хората се възмущават от много неща, но и не правят нищо друго освен да се възмутят.
Ясно е, че и инфото по тв в голямата си част е за отвличане на вниманието, едва ли има някой, който да се лъже по този въпрос, но това не прави правото ни на "възмута" излишно.
Проблема ни не е в цената на лука, това е ясно, проблема ни е в отношението и търпението за всичко, което се случва около нас и с нас. Други народи не са така търпеливи и си издействат правата, ако и някои техни управници да са решили, че те са имагинерни. У нас за жалост това не е така. Ние роптаем под сурдинка и нищо не правим и ходим като овце да си даваме гласа все за оня Илия, който както и да се преоблича и колкото и кожи да сменя, нрава си не променя. Така сме оцелели от създаването си, с примирение и малки бури в малки чаши вода и така и ще оцеляваме и занапред. Нужна е промяна, но преклонената глава явно трудно се надига.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 13:22 от Джаста Праста

# 467
  • София
  • Мнения: 8 634
Същото казвам и аз, Джасте! Сами се лишаваме от правата си и без промяна, без малко по-старателна мисъл, няма да заживеем по-добре и това е положението. Утре ще има репортаж за цената на картофите или за някои лоши мигранти, та пак ще пропуснем да гласуваме и да възложим на някого да работи за промяна. После пак ще имаме нужда да изпуснем напрежение и ето го на порочния кръг.

# 468
  • Мнения: 2 557
И аз се изненадах от цената на лука 3лв. , проидход Египет, от Фантастико купих, и ще продължа....нямам избор.
Изненадана съм, че не можем да си произвеждаме дори лук, картофи, ябълки и т.н. и внасяме почти всичко.

# 469
  • Sofia
  • Мнения: 29 073
Вчера Мм купил пресен лук по 1лв.връзката от борса в Банско.
Накупил и други зеленчуци,които се оказа,че тук в София са по-евтини 🤨
Всичко са повишили и там.
Явно заради празниците 😕

# 470
  • Мнения: 2 557
Аз имам друго мнение - нямаме достатъчно произведена продукция, която да е в нормални количества за вътрешния пазар.

# 471
  • Мнения: 1 711
В Била червения лук е 2лв в момента.

# 472
  • Мнения: 28 721
Изненадана съм, че не можем да си произвеждаме дори лук, картофи, ябълки и т.н. и внасяме почти всичко.

По принцип можем, ама на никого от политиците не му е изгодно. Явно далаверата е във вноса.
Липсата на субсидии правят продукцията скъпа и неизгодна.
Но като излязат производителите да протестират, ги псувате, че ви затварят пътищата и улиците и се налага да заобикаляте.
Тези дни протестираха зърнопроизводителите заради вноса на некачествена пшеница от Украйна и подбиването на цените. Някой да ги защити?
Утре и жито ще спрат да отглеждат, както вече се отказаха от куп традиционни земеделски култури.
Ама пък много важно, като няма хляб, ще ядем пасти.

# 473
  • Мнения: 5 300
Аз съм забелязала обратната тенденция,всичко,на което пише,че е произведено в България е по-скъпо,а уж няма транспорт кой знае какъв. Като не могат да са конкурентоспособни пазарът ги изхвърля, такова е положението при пазарната икономика.

# 474
  • Мнения: 31 794
Аз пък забелязвам, че все намират начин цените да са високи и да ни е скъпо. Независимо къде пише, че е произведена дадена стока...😒

# 475
  • Мнения: 429
Днес,видях козунаци по 20лв/бр. И останах изумена

# 476
  • софия
  • Мнения: 30 264
От кое?
Има и доста по-скъпи занаятчийски. Зависи откъде и количеството.

# 477
  • Мнения: 2 557
Жито произвеждаме, защото е лесно за отглеждане.
Хляб защо не внасяме?
Аз нямам проблем с протестите на никого, напротив!
Факт е, че нашите субсидии са по-ниски от тези на другиге европейски членове, както и тук много се краде /не се пишат реалните количества животни, тонове прокукция и т.н./. Много са факторите, но и няма държавна подкрепа и желаещи за производство.....вече почти никой не иска да работи земеделски производител или животновъд. Много ни е ниска производителността, няма достатъчно иновации и стоката/услугата е скъпа и накачествена. Ако е качествена - няма достатъчно пазар и се получава бутиково производство.

# 478
  • Мнения: 413
Никога повече тези 2 продукта :

Ваниловият пудинг е с твърде странен вкус, наподобява желе и изобщо не е вкусен.
Гранолата е на някакви едри, безвкусни буци, въобще не си личи от какви продукти е направена.
Предпочитам фина, хрупкава гранола.
Изобщо досега почти няма продукт на марката, който да ми е харесал. Взех и солети с овес, които са супер гадни и странни.

# 479
  • Мнения: 16 615
Препоръчвам домашна гранола, става лесно, знаеш какво си сложил и си я правиш на вкус, а и е доста по евтина от тия скъпи боклуци.
Ориентировъчна рецепта: Основата е едри овесени ядки(аз си правя смес от едри и фини и овесени трици, сусам и ленено семе), 2-3 с.л.мед, 2-3с.л. олио/зехтин, канела на вкус и по желание 1-2с.л. фъстъчено масло. Слагате ядките, канелата и олиото в купа, втечнявате на микровелето меда заедно с фъстъченото масло, обърквате добре всичко, разстилате на хартия за печене и печете на около 180С на горно и долно печене до златист цвят, периодично разбърквате и внимавате да не прегори сместа, че бързо става. Вадите от фурната, оставяте да изстине и добавяте каквото ви е на сърце - изпечени ядки(ако са сурови ги печете заедно със сместа), стафиди, боровинки, шоколад, портокалови корички, сушени плодове, изобщо всичко, което ви е по вкуса. После обърквате всичко добре и слагате в буркан или кутия, съхранявате на сухо място и хапвате с прясно или кисело мляко с малко чия. Ммм.
Пп Моля, препоръката да не се приема като част от войната "домашно" срещу "купешко" и като продължение на "правете си майонеза, толкова е лесно, не купувайте готова". Просто откак открих домашната гранола забравих за купешката, която е скъпа, пълна със захар и боклуци и най вече не толкова вкусна, а някои видове са си направо безвкусни.

Общи условия

Активация на акаунт