Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 236
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 245
Такива шишета аз не си спомням, пък не съм първа младост.

Защото са малко по-древни от нас Wink Днес обаче в такива шишета се продават някои бири, например "Гролш".
https://cdn.nokovandson.com/crop/65/490/480/mL/mLE6xVLKn6.jpg

А още по-рано лимонадата се е продава в "бутилки с топче". Аз само съм слушала, не съм виждала.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0% … D0%BF%D1%87%D0%B5

# 1 246
Порцеланки викаха на въпросните шишета - тия на показаното бирено шише, а по-рано и на лимонадата.

Компотите помня бяха във високи буркани с едни твърди капачки и много бобмбираха, понеже
трудно се затваряха. Самите буркани бяха от по-дебело стъкло, леко грапаво и приличаха
на висока ваза, обърната обратно с тясната част отгоре. Не намирам в нета и не мога да ги покажа.
Ако някой има такъв, да снима.

пп. Темата май тръгна в друга посока

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 22:38 от delpel

# 1 247
  • Пловдив
Кои компоти, магазинските ли са били в такива буркани?
По никакъв начин не мога да си представя буркан с такова описание. Не че няма, явно аз не съм виждала.

# 1 248
Отдавна ги няма тези буркани ,помня ги със зор ,щото съм древна.
 Машинката за затваряне се  нагласяваше за високи и за ниски. Дете съм била аз, после изчезнаха.

# 1 249
Кои компоти, магазинските ли са били в такива буркани?
По никакъв начин не мога да си представя буркан с такова описание. Не че няма, явно аз не съм виждала.

Аз ги помня, май са тези на снимката. И капачките им бяха друг вид.

# 1 250
Това  е вариация, имаше и по-семпли.

# 1 251
То и тази снимка едва намерих Simple Smile

# 1 252

Аз ги помня, май са тези на снимката. И капачките им бяха друг вид.

Точно тях имах предвид. Капачките бяха твърди, бели и къдрави по ръба като сегашните
бирени.
Благодаря, аз не се справих с намирането.
И аз съм била съвсем дете, но стана злополука с един такъв и затова ми е останал спомен.
Ужасен гръм и падна върху крака на моя близка. Не стана съвсем голяма беля - с едно
шиене в спешното се размина, но с дълбок белег.

# 1 253
И машините Simple Smile

# 1 254
Нашата беше зелена и май още е някъде из мазето.
И бутилки се затваряха с нея. Изглежда затова е останала неизхвърлена.

# 1 255
И нашата беше зелена. А онази издатина отгоре е именно за тесните капачки на бутилките.

# 1 256
Да, помня точно как ставаше с бутилките. Много дълго я ползвахме за тях.

# 1 257
В бутилки "затваряхме" доматен сок, с аспирин и ми даваха да го сложа на машинката, е, татко го минаваше после пак Simple Smile

Шишетата с порцеланови запушалки и високия буркан ги нямаше вече по магазините,  виждала съм по мазетата изостанали.
Пликчета, особено брандирани бяха голяма ценност и се носеха като подарък от чужбина, затова никой не изхвърляше боклук в тях, а хората имаха кофи, които изсипваха в боклукчийските. Покупките се носеха в плетени текстилни мрежички. Ние имахме една чешка телена кошница, която доскоро се мотаеше у нас, тя по опашките  беше обект на голяма завист у околните. Въобще всяко "вносно" нещо се гледаше с лаком интерес,  както аборигените  мънистата на белите търговци.

# 1 258
  • Пловдив
Аз не бях виждала такива буркани, вече ще знам. Grinning
Нашите компоти ги затваряхме в обикновени буркани. Самото затваряне, сигурно всички помнят, ставаше с
ей такова.

# 1 259
Това е лекият вариант, а машините от по-напред си бяха механизация Simple Smile
А и бяха по-безопасни при счупване на буркан.

Общи условия

Активация на акаунт