Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 350
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 350
Цитат
Солидарността е хубаво нещо, но трябва да е с мярка. А не като у нас едни мургави съграждани да консумират почти всички социални фондове, да не се осигуряват, а да ги лекуват безплатно, а те за отплата да бият лекарите.
Колко пъти е осъждана държавата точно от тези мургавите съграждани, за нарушаване на правата им. Няма съд за задълженията още.

# 1 351
Наскоро се разхождаше из Фейсбука едно разказче на Чудомир за някакъв млад вегетарианец. Пак от тия години някъде.
----
Какво значи "вярват на написаното на етикетите"?! Абсолютно задължително е етикетът да е верен и предполагам, че винаги е било. Не винаги е задължително да ти казва цялата истина и съответно не винаги я казва, но казаното трябва да е истина, вкл. по закон, не толкова по морал.

Половинчата истина - по-лошо от лъжа.
В един куп разнообразни твърдения да вмъкнеш 2-3 истинни факта, обикновено несвързани в общата идея - ми това е първата аксиома на пропагандата. Не е откритие на немците, но и ненапразно  висшите кадри от министерството на Йозеф Г. Wink са преместени по служба в щатите още преди април 1945-та

# 1 352
BeaurifulM, да, то и няма нищо унизително. Личи си, кога някой просто иска да ти одере кожата и кога е сърдечно.
Снощи се върнах за пореден път от Турция и специално от мен не винаги печелят, но винаги искам да се върна отново. Аз не ходя там на пазар въобще, дори често изобщо не пазарувам.
Например в музеите тук, ако не платиш за беседа, (много пъти дори не ти предлагат, а ти трябва да търсиш, да питаш), там вчера им беше денят на Независимостта и в музея на Ататюрк хората те посрещат все едно си им на гости, разказват, като разбраха че сме от България ни почерпиха кафе и чай... започват с добре дошли скъпи съседи, то е цяло преживяване и накрая нищо не са спечелили от мен, защото билета беше 1.50лв (15 лири). На много места менюто и табелите са на български, (не само до границата, но и по-навътре в Текирда, Чорлу). Ако ги поздравиш за празника или кажеш някой поздрав на турски изпадат във възторг и започват да вадят сладкиши и да искат да се снимат с теб. Миналото лято български изселници са организирали курс по български, защото туристите там от България са много и вече има интерес хората да знаят езика.
Та такива са не само, когато искат да ти продадат нещо и това е култура, която помага на бизнеса.
После минавам границата и започват едни дупки и друсане по тесен път без осветление, без дори маркировка на пътя и някакви бурени и храсталаци... все едно не в Европа, а в Африка си влезнал.
Те че си имат кусури, (политика, корупция), имат си, но знаят как да правят бизнес, а за отношението им към животните да не отварям дума.
Познати от Турция са влизали в Света София срещу 5 лв и дори не им разказват нищо, ей така да научат нещо, да пробудят интереса им... хората там дори не са свикнали да им вземат пари в храмовете, там влизаш в джамията дори без шал, ако нямаш щом си турист. Веднага идват и разказват, а много музеи са им безплатни...
А тук усещането е, че ти вземат едни пари и не си особено добре дошъл. Думите трябва да се вадят с ченгел, намръщени, не казват нищо, не винаги поздравяват...  и на хората накрая дори не им харесва особено, защото нищо не разбират.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 12:29 от T.Valcheva

# 1 353
Как да не са спечелили. Спечелили са много. Хвалиш ги.

# 1 354
България загуби най-важния капитал - хората, особено младите хора. Непоправимо е според мен. Не изринахме оборите когато трябваше, мисля, че към 94та беше преломният момент.

Изборите за Велико народно събрание, спечелени
от бившите комунисти, предрешиха всичко. Конституцията
не позволи „изриване“ и „риене“. Конституционният съд не
допусна закона за лустрацията.
Не помогна и заклинанието на Блага Димитрова към
подписалите конституцията, „Да им изсъхнат ръцете“.

33 години по-късно сме свидетели и участници в един
водевил. Стана ясно, че съдебна реформа не може да се
направи без свикване на Велико народно събрание и
промяна в основния закон. Тогава, защо се „дърпат“
политиците, защото ги е страх, народът да не поиска в новата
конституция да отпадне давността за престъпленията
по разграбване на държавата. И да се отвори огромната
тема за парите на Българая и къде са те?

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 12:20 от velika.shiderska

# 1 355
Такива въпроси (давност за престъпления и къде са парите) не се определят с Конституция. Не мисля, че някой го е страх от българския народ, защото на българския народ според мен му е все едно. Мен лично ме е страх от ВНС, защото не искам да се приеме президентска република. Това е път към пропаст, но съм убедена, че по-голямата част от народа бленува за такова управление, силният тати да ни оправи, все чакаме някой да ни оправя.

# 1 356
Такива въпроси (давност за престъпления и къде са парите) не се определят с конституция.
Тъкмо обратното,  Конституцията не позволи
съденето и пращането в затворите на
комунистическите престъпници.

Не мисля, че някой го е страх от българския народ, защото на българския народ според мен му е все едно.
Напротив, престъпление без наказание води до
това, в което сме в момента.
И не му е все тая на народа, дали в бюджета
ще влязат крадените пари или не. Ще има за
магистрали, за детски градини и за пенсии.
Сумата е огромна!

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 14:14 от velika.shiderska

# 1 357
Кои членове на Конституцията имаш предвид?

Крадените пари вече се въртят 30 години, никого няма да съдят и никакви пари няма да се върнат, това са фантазии.

# 1 358
не искам да се приеме президентска република. Това е път към пропаст
И според мен. Дано не се случи, особено със сегашния президент, макар че все повече изглежда сякаш точно това му е целта.

# 1 359
Няма ли ограничение до 2 мандата? Иначе съм съгласна, че това му е целта.

# 1 360
Няма ли ограничение до 2 мандата? Иначе съм съгласна, че това му е целта.

Има. Но ББ например не  е бил президент.

Но в полупрезидентската република може би има някакъв хляб - поне намалява шансът да останеш без работещ парламент.

# 1 361
ББ не е радетел за президентска република.

# 1 362
ББ не е радетел за президентска република.

Обаче на никой следващ не му пречи да се възползва от евентуална подобна промяна. Който и да е бил радетел за нея. Радев трети мандат не може да има, просто си прехвърлям евентуалните варианти за следващ президент.

# 1 363
Що, ще се менкат с червенокосата по руски модел до безкрай.

# 1 364
Президентската република би била толкова нещо доста добро, но само ако имахме по-уравновесен и рационален избирател. ОК, разбирам избирателите да се лашкат между по-ляв и по-десен кандидат, все пак това е класика. Но у нас биха се лашкали между европейска ориентация и руска губерния, което не мога да приема. И няма гаранции, че някой популист няма да спечели избори.

Общи условия

Активация на акаунт