Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 63 122
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 990
  • Пловдив
Именно, както и твърдеше, че едва ли не е било по-добре от сега.

# 991
Именно, както и твърдеше, че едва ли не е било по-добре от сега.
Ама разбира се, че е било в пъти по-добре от сега. Според двама-трима души тук тогава е било направо рай, пък сега не се търпи.

# 992
Скрит текст:
Сега пак се случва, но зелени училища.
Децата не са прецакани с труд, но има сплотяване на колектив ( или обратното) в различна обстановка. Е, по-добре в глупости от колкото експлоатация.

Абсолютно нищичко общо няма между бригада и зелено училище.

Бригадите не бяха доброволни, рая малка разлика се изпуска при такива възторжени спомени. Другарите си освобождаваха децата от бригадите, оставяха ги в централата на ДКМС (уж).

А най смешно е, когато някой сега почне да пише, ах защо сега нямаше бригади, като че ли ще си прати детето.
Как да няма? Просто времената са други и формите са други. Имам предвид студентските бригади.
Когато се появи тази форма, доста хора се възползваха като начин да напуснат БГ.

# 993
Обаче студентски бригади не са задължителни, нали? Защо все не виждате тази разлика? Тогава партията те задължава, сега си свободен сам да избираш. Не е никак малко според мен.

# 994
Точно същото е, да.

Не знам, явно се опитвате да заблудите тези, които не помнят, но все пак има една голяма разлика, която веднага им се набива в очите - едните са доброволни и плащат, а другите не са доброволни и не плащат.

Бел, целта е да се каже, че и сега е същото като едно време Simple Smile

# 995
Джеймс значи за 2 месеца на 4 часов работен ден в някакъв плод зеленчук получил заплата 400 лева. Като тинейджър. А баба ми, работеща като акушерка и по-късно като медицинска сестра с нощни смени в болница, на месец е получавала минималната заплата, доста по-малко от половината от горната сума. Как става тази работа?! Баба ми със сигурност не лъже…

Всъщност на бригада можеше да се изкарат и добри пари, ама за момчетата.  Помня, че докато ние се занимавахме с пипкави целодневни работи за малко пари, момчетата масово гледаха да се уредят товарачи на продукцията например. И в резултат лежат и играят карти, а като съберем достатъчно картофи (една есен на Негован например)  стават и за половин час товарят камиона и после пак лежане. И накрая вземаха наистина по 200 кинта на месец.

И е вярно това, че беше мизерия, липса на хигиена и прочее, но тогава не ни тежеше особено - бяхме млади и не знаехме друго.  А вечер нещата ставаха като песен:

Вечер, щом Луната се покаже
всеки гледа да намаже
със чуждо гадже Wink

Ми то на една бригада някои работеха във винпрома (супер водка правеха в Търговище, съвсем като "Столичная", други в месокомбината, а трети разнасяха с камион зарзават по магазините. Представете си вечер какви купони ставаха с "плячката" от работните места Simple Smile
Абе като се замисля колко неща са се случили за първи път на тези ученически бригади мммм, приятно е да си спомня и ме заливат вълни на носталгия.
Но днес бих умряла от ужас ако ме пратят, щерката също.

# 996
Скрит текст:
Точно същото е, да.

Не знам, явно се опитвате да заблудите тези, които не помнят, но все пак има една голяма разлика, която веднага им се набива в очите - едните са доброволни и плащат, а другите не са доброволни и не плащат.

Идеите са същите, реализацията и формата е различна.

Да, "едно време" нещата бяха задължителни, днес са принудителни.

# 997
  • София
Кое пък им е същото на идеите?
Да се ползва безплатен младежки труд, за да се прибере реколтата е същото като младеж да отиде да работи, за да си изкара пари за следващия семестър?
Бригадите бяха пълна отврат.

# 998
  • София
Нана се опитва във всяка тема да обясни, колко е било прекрасно. Излишен е спорът.
Все пак да отбележа, че бригадите в САЩ са доста добре платени, съчетани и с практика на език.

# 999
Не, опитвам се да ви кажа, че промените не са чак толкова големи и положителни, колкото се опитвате да ги представите.

# 1 000
Безплатен бригадирският труд не е бил. Ако заплатата е била 100лв, а си получил стотинки, не го прави безплатен труда по онуй време. Реколтата в днешното кап изобилие идва от чужбина, там, където не се срамуват от агро-работата, примерно, Холандия. Иначе всеки в Бъргария иска да е началник (по соца) и мениджър (днеска). И двете се считат “супериорни” - да “управляваш човешки материал”.

Интересно е, че повече от пишещите от чужбина не гледаме само плюсовете на обетования строй, те са безспорни, но определено не е само мед и рози.

# 1 001
  • София
За теб може би, за мен са гигантски и положителни, направо космически.

# 1 002
Всъщност на бригада можеше да се изкарат и добри пари, ама за момчетата.  Помня, че докато ние се занимавахме с пипкави целодневни работи за малко пари, момчетата масово гледаха да се уредят товарачи на продукцията например. И в резултат лежат и играят карти, а като съберем достатъчно картофи (една есен на Негован например)  стават и за половин час товарят камиона и после пак лежане. И накрая вземаха наистина по 200 кинта на месец.
При нас не беше така. Товарехме и разтоварвахме картофите почти през целия ден. Накрая по петдесетина лева взимахме.

# 1 003
А някои си поостават в САЩ..., където сами са решили да отидат.

Логичко е 50-те да е била по-добре инфратруктурата/животът тук. Не е имало 5 години бойни действия, комунистите са заграбили ресурса на една богата държава, докато в Европа кой във война, кой в окупация .., всичко е трябвало да се гради. И на мен са ми разказвали роднини, че имало голяма бедност след войната в Европа, но не е ясно с какво сравняват. Ако сравняват със сегашния си начин на живот, не бедност, ами...

# 1 004

Даже не че е същото, а че е по-зле. Ами като толкова не им понася тук на някои хора, защо не се ориентират към държава, в която любимият им строй още е актуален?

Общи условия

Активация на акаунт