Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 268
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 1 185
При соца живеехме в лъжа,но храната била истинска! Някаква логика?!

# 1 186
Нормално е спомените на различни хора, живели по едно и също време, да се различават. Има субективни фактори, които оказват влияние. Едни предпочитат един период, други - друг, естествено е. Всеки отделен човек оценява според личните си преживявания, за да се даде обективна оценка са важни историческите факти.

# 1 187
  Свекърва ми е работела в институт за агротехнологии "Пушкаров" дълги години. Ами не всяка храна е била истинска, някои от зелечнуците са можели сами да разкажат за себе си, ако ме разбирате.

# 1 188
Дали храните през соца са били истински или фалшиви може да се разбере ако:

– се извадят документи от архива на хранителни предприятия и министерства.
– спомени на честни и добронамерени хора работили в хранителния бранш.

Няма нито едните,нито другите...

# 1 189
  • Пловдив
Куку, това не е мнение на този сайт, а спомените на някакъв си за училището по соца, разказани в предаване по местен тв канал. Сайтът най-вероятно ги отпечатва точно с цел шоу. 32 коментара си беше заслужил материалът, докато обичайно под новините им има по 4-5.

Цитат
Този цитат Валери Петров за соца ли го е писал?
Не, разбира се. За времето преди 1944 г., от една поема беше от младите му години, не я откривам в нета, но по памет - лирическият аз минава през някакъв краен квартал:
"И си мислиш: що потайна
мъка, грижа и мизерия -
о, голяма, о, безкрайна,
о, велика периферия!"

Не знам защо съм го запомнила. Използвах го само като израз, защото ми дойде наум, когато исках да напиша нещо от сорта на "мъка и мизерия", без връзка с тезата на поета. Но и тя е близка до това, за което питам: точна ли е представата за ширеща се бедност и селска примитивност тип Андрешко и Боне Крайненеца (оня с Белчо и Сивушка) преди 1944 г. като основен, преобладаващ образ на живота у нас тогава?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 14:52 от Магдена

# 1 190
  • София
При соца живеехме в лъжа,но храната била истинска! Някаква логика?!
Някои неща са били истински, защото достиженията на хранителната промишленостса били

Иначе помня сирене 4 лв., започнах работа за 125 лв. със средно образование. Ако сега сиренето е 13 лв., кой работи 8 часа за 13х30=380 лв.?

# 1 191
  • Пловдив
На мен ми се върти някакво сирене за 3,60. Grinning

# 1 192
В ТКЗС-тата са ръсели торовете на око, а не по предписания, та не знам колко е била истинска храната. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 1 193
  • София
На мен ми се върти някакво сирене за 3,60. Grinning
Права си. Кравешкият кашкавал май беше 4 лв., кравето сирене 3,60, овчето не помня.
В ТКЗС-тата са ръсели торовете на око, а не по предписания, та не знам колко е била истинска храната. Stuck Out Tongue Winking Eye
Баща ми беше агроном и е бил по разпределение в 2 ТКЗС-та. Но щом казваш...

# 1 194
Амониева селитра в чували си "вземаха" хората от ТКЗС-то, та да си я използват в личните стопанства. Бабите не се бояха от  Е-та и нитрати, защото тогава не се говореше за такива неща и никой не беше чувал за тях. Помня много сладкиши и бонбонки в неестествени цветове, та оцветители сигурно са се използвали , един оризон имаше, всяко оризче в странна разцветка.

Напомням също, че ДДТ е забранен през 70-те години,  преди това масово се е ползвал, което рязко противоречи на митовете за чистата продукция.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 15:21 от Iris04

# 1 195
И комунизма и демокрацията са невъзможни за осъществяване.
Но ако трябва да избирам, бих избрала социализма, поне тогава не имало ГМО-храни, храни с 300 Е-та, безработицата е била в пъти по-малка, докато сега мнозинството от работници работи за да прижевее с някакви 500-950лв., като нужни са над 1500лв за истински живот(а пенсионерите с някакви пенсии от 400-500лв.), да не споменавам некачественото здравеопазване, пошлостта на обществото в последните 10-тина години и слугинажа на българските правителства от 1989г. до днес на Козяк.
Можете много лесно да се върнете в "социализма" на бай Тошо и слугинажа му към мацква - просто си нарежете вестници и си ги забучете на пирон в кенефа.

А социализъм никога не е имало нито в България, нито в която и да е "народна социалистическа република". Най-близкото до социализъм е обществото в северните държави - Швеция, Дания, Норвегия. Когато норвежците откриват петролни залежи в Северно море, не ги налазват олигарси като в Путлеристан, а те се превръщат в национално богатство за всички граждани на Норвегия. Франция също е близо до социалистическо общество с тези високи данъци, заради които избяга при Путлер Жерар Депардийо и после се върна с подвита опашка. И затова и сега протестират - режат им социалните придобивки.
А България днес е съсипана от същите ватници, които я мачкаха 45 години. За една нощ от комунисти станаха капиталисти. Те създадоха мутрите, те промотираха чалгата (публична тайна е, че учиндолецът от дивана е шутът на червената мафия) и пак те организираха държавата по руски образец - съсипано правораздаване, за да може да крадат безнаказано обществените ресурси. Вкараха ни в ЕС само за да смучат и оттам евраци, а на НАТО сме съюзник само на хартия - за толкова години така и не модернизирахме армията си; на всичкото отгоре "натовските ни генерали" масово са червени ватенки.

Кенеди: "Свободата е трудна и демокрацията не е съвършена. Но ние никога нямахме нуждата да изградим стена, за да държим хората си при нас и да ги спираме да отидат някъде другаде."
Само да припомня, че на запад от стената има "Ауди", БМВ, "Мерцедес", а на изток - "Трабант". Сигурно пак американците са виновни, че "великият" СССР не можа да произведе нищо, което да направи живота на хората комфортен. Е, за лагери на смъртта и танкове нямаха грешка. И ако искаш да се махнеш, ти пращат танкове - 56-та Унгария, 68-ма Чехия. Сега същото го правят с Украйна, но този път няма да им се получи.

# 1 196
Е точно пък храни как са се отглеждали тогава и сега... това не се дължи на смяната на строя, тая промяна си се случва по цял свят, за съжаление. Сортове дето тогава ги е нямало или не са били масови, различни методи от тогава, прогрес му викат повечето хора. Не коментирам дали е промяна към по-добро или по-лошо, а че е неизбежна промяна.
То и смартфони нямаше тогава и народът не се изкривяваше да зяпа по цял ден в тях и да си вреди, за това също ли е виновен преходът? Grinning

# 1 197
Но ако трябва да избирам, бих избрала социализма, поне тогава не имало ГМО-храни, храни с 300 Е-та, безработицата е била в пъти по-малка, докато сега мнозинството от работници работи за да прижевее с някакви 500-950лв., като нужни са над 1500лв за истински живот(а пенсионерите с някакви пенсии от 400-500лв.), да не споменавам некачественото здравеопазване, пошлостта на обществото в последните 10-тина години и слугинажа на българските правителства от 1989г. до днес на Козяк.
- Нямало е ГМО, защото не я е имала технологията. Но ако я е имало щяхме да вдигаме лозунги как ГМО-то е пътят към прогреса и всемирната победа над глада. За Мичурин да си чувала? На друго ниво, ама същата цел.
- Безработица, ама изкуствено създадена и с насилствено въдворяване на работа.  Някога водих в Швеция една делегация от Кремиковци във връзка с проект. И се срещнахме с шефове от концерна Х, и нали почват въпроси за опознаване:
К: - Вие колко служители имате в концерна? Ние сме към 15 000 (казано с гордост).
Х: - Ние сме към 2000 общо по света. А вие какъв годишен оборот имате?
К: - Към 500 милиона долара.
Х: - А ние 2 милиарда...
Може да не си спомням съвсем точно цифрите, но беше изумително как с пъти по-малко хора онези от концерна Х правят пъти по-голям  бизнес. И после защо прекрасният соц фалира според теб? И защо изостана технологично, икономически, като жизнен стандарт?
- Колко мислиш са били пенсиите на членовете на ТКЗС-тата? Че и заплатите им? Аз съм ходила на село по онова време - навсякъде денем селяните ходеха с дочени дрехи и гумени цървули.
- И ти ми говориш за слугинаж??? Когато бай Тошо се целуваше уста в уста с Брежнев? Когато всичко сатваше по нареждане от Москва, а ако някой реши да се откачи му пращаха танкове?

Просто не знам какво ти е внушило тези розови спомени, но нещата не са баш така.

Абсолютно. Това с нитратите се чу за пръв път след 1989-а. До тогава бяха важни добивите с всякакви средства.
Понеже някой спомена Валери Петров се сетих за "Репортаж за трите хаш". Та там се казва между другото как наторили вместо с изкуствен тора с полиетиленови гранули една нива и съответно агрономът се чуди:
- Вината е в тора. Такъв добив, при толкоз фосфат? Но ще видим кой кум им кой сват...

И да попитам, като са били толкова загрижени за здравето ни по време на соца кой в Германия чак (на 3000 километра от тук) нареди децата да не излизат да играят навън след Чернобил, а нас ни изпратиха на манифестация и криеха, че има нещо, докато нагъваме марули посолени с радиоактивен прах?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 15:41 от Черна станция

# 1 198
  • София
ЧС, Лисенко и Мичурин са били радетели за тогавашното ГМО, но понеже не са разбирали, нищо не се е получило.

irena681, аз помня как бившите партийци станаха първи седесари. Тогава защо не ги изгонихте вие - умните и прогресивните, след като имахте властта? Защо не си избрахте способни и неопетнени хора? Или и те първо се погрижиха за себе си и родата?
Пробивните и нахални хора нямат строй, те вървят с победителите. А защо тогава западните сили ги финансираха, нали са бивши ватници?
Впрочем, сега като е пълно с умнокрасиви юристи и айтита, а няма така презираните от теб ватенки за да наредят като хората едни павета, пак ли Путин е виновен?

# 1 199
  • Пловдив
Цитат
И ти ми говориш за слугинаж??? Когато бай Тошо се целуваше уста в уста с Брежнев? Когато всичко сатваше по нареждане от Москва, а ако някой реши да се откачи му пращаха танкове?
Тезата на ония, които обичат да говорят за слугинаж (и напоследък за "Козяк"), обикновено е "и сега е като тогава" - слугинаж същият, не можем да ходим в чужбина, щото няма пари, свобода на словото пак няма, демокрация няма, нищо хубаво няма, само банани. Sunglasses

-----
Аз нямам впечатления партийците да са станали първи седесари масово, макар сигурно да има и такива (да, чувала съм за на Иван Костов жена му). В моето обкръжение беше по-скоро обратното, с все изключения, разбира се. Съседите ни по етаж, от които жената беше дъщеря на нещо като селски чорбаджия, е, мъжът беше добре представен служебно, макар и не голям началник, например бяха станали седесари. После станаха и бизнесмени. За СДС гласуваше семейството на най-добрата ми приятелка - баща и имаше чичо или някакъв такъв роднина кмет на малко градче преди 1944, който роднина май беше отнесъл някакви репресии след Девети. Повечето примери, за които се сещам, бяха по-скоро такива. Разбира се, последваха и промени в убежденията с годините при някои, нормално е, не е задължително да е обръщане по посоката на вятъра. Калеко ми, от друга страна, беше член на БКП и си остана член на БСП, баща ми продължи да гласува за БСП (не беше член), и двамата бяха на умерено високи постове по соца; майка ми се отказа да гласува изобщо и да не я занимават... и т.н.

И при по-едрите риби са горе-долу така нещата, само че изключенията се забелязват и правят впечатление. Дали от идея, дали от срам или от налични стари връзки, но хората не си завъртяха на поразия на 180 градуса партийната принадлежност.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 15:54 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт