Социалистически тоталитаризъм vs демократичен капитализъм

• 61 172
  • 2 175
  •   1
Отговори
# 2 115
Недоволен си до такава степен от настоящето, че го изобличаваш като по-лошо от соца - комунист си. Също и неудачник.
Тоест, нямаш право да си недоволен. Нямаш право на аргументи. Скапана соц номенклатура, комунист неудачник! Доносник и агент на ДС.
Ще критикуваш ти светлото настояще!

Е това ако не са репресии, стигми, тормоз и автоцензура, не знам кое са!

Как ще подобрим настоящето, като го харесваме под страх да не ни обявят за комунисти ли?

А кой те спира да си изразяваш възгледите, както в социалните мрежи, така и в реалността? Има хора, които точно такива като твоите изразяват най-публично, даже имат представителство в най-висшия законодателен орган на страната и периодични митинги на стратегически места. Защо си налагаш автоцензура? Не е нужно. Никой няма нито да те репресира, нито да ти налага тормоз.

# 2 116
  • София
За висше се е искало одобрение до 60те. После не е било невъзможно. Имаше ограничени бройки, което в последствие породи феномена -във всеки град и село, университет. Не е шега, че е по-трудно да влезеш в детска градина, от колкото да учиш за виШо

# 2 117
И през социализма е имало, и сега има хора облагодетелствани от съответната система, които не могат да разберат как някой може да не венцеслави времето, което на тях им се струва толкова прекрасно. И веднага такъв невенцеславещ бива причисляван към някаква прослойка незаслужаваща уважение, враг на народа, неудачник, само термините са различни в различните времена.
За повечето хора нито тогава, нито сега живота е прекрасен. Дошли комунистите и отнели на дядовците ни всичко събирано с къртовски труд, пуснали да ги тормозят и командват селските голтаци и ги заключили като добитък зад оградата да не излизат никъде. После тъкмо комунистите се поочовечили и родителите ни събрали пак нещо и заживели що годе човешки, дойдоха "капиталистите" и пак ни обраха всичко и ние трябваше да бягаме като кучета по чуждите държави, за да има какво да ядем.
А тука през това време управляващите разграбиха де що видяха и развъдиха всякаква паплач, която им беше полезна и я пуснаха да вилнее и да тормози обикновените хора така, че ги накараха да си спомнят с носталгия за соца.

# 2 118
Честно казано, не разбирам въобще какво се разправяте. Най-логичното нещо на света е, че този, който или чието семейство живее сега по-добре, няма да харесва соц-а. Както и обратното: който сега живее по-зле, би искал да се върне назад. Няма как единият да се съгласи с другия, всеки иска да му е по-хубаво.

За образованието съм на мнение, че трябва да бъде достъпно за всеки. Само чрез образование човек се развива и може да надскочи произхода си. Не бъркам образованието с платената диплома/ изпити. За мен желанието да си по-умен и по-интелигентен идва на първо място като вътрешна нагласа, а после като сертификат.

# 2 119
Stalia, съгласна съм с всяка дума  и си мисля, че всяка система би проработила, стига да имаме търпението да я поддържаме повече от 30-40-50 години.
 Ли Лу, все пак сме общество, колкото и лична да ни е преценката, вероятно всички гледаме и в малко по-широк мащаб, като развитие и стандарт на цялата нация, ако не днес, поне утре.

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 18:37 от лейди Рамкин

# 2 120
Ами, Лейди, аз не познавам нито един в реалния живот, който казва, че иска да живее през соц-а. Само тук срещам - и ето как думата "общество" за мен е нещо друго от думата "общество" за теб примерно Blush

# 2 121
  • София
Кой е казал, че иска да живее в соца? Но опонирам на онези, които смятат, че за всички през всичките 45 години е бил някакъв неописуем ужас и комунистите са яли бебета за закуска.
Поне дядовците ми и баща ми не съм виждала да го правят Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 май 2023, 18:34 от Cuckoo

# 2 122
Тук на всяка десета страница има нов старт от "Глава Първа" Grinning Аз пък съвсем ясно искам да живея в това време, в което семейството ми живее по-добре. Всичко друго ми се струва като да не е много логично или пък умно. Не сме мазохисти все пак - да чукна на дърво, пу-пу, кокошки, дявол, черна котка, три пъти на един крак... Приятна вечер от сърце! Flowers Four Leaf Clover

# 2 123
Stalia, съгласна съм с всяка дума  и си мисля, че всяка система би проработила, стига да имаме търпението да я поддържаме повече от 30-40-50 години.

Те системите у нас обикновено не се сменят по наша воля Simple Smile Скоро ще сме част от "пълна" федерация и ще ни трябва много голям късмет да се измъкнем от статута на "квартала-гето".

# 2 124
Късметът си е късмет, желание дали ще имаме? Или ще се тупаме по рамото, че и по-зле е било?

# 2 125
Желание за какво, при толкова неспособен елит и противоречиви послания всичко е игра на руска рулетка. Льобон много отдавна го е описал:

"Каквито и да са идеите, внушени от тълпите, те могат да ги завладеят само ако придобият много проста форма и бъдат представени в съзнанието им във вид на образи. Несвързани с никаква логична връзка за сходство или последователност, тези идеи-образи могат да се взаимозаменят като стъклата на магическия фенер, които фокусникът изважда от кутията, в която са били едно върху друго. Така че при тълпите можем да наблюдаваме смяна на най-противоречиви идеи. В зависимост от моментната случайност тълпата ще изпита влиянието на една от различните, натрупани в сетивата й идеи и ще извърши, като последствие, най-различни постъпки. Пълното отсъствие при нея на критичен дух не й позволява да забележи противоречията в тях".

# 2 126
Лейй, къде отидоха Mr Smith, James и GoL? Останаха само ”45г Стигат”, “34г по-късно”, които ни разясняват не само какви спомени имат, но и какви спомени и ние, живелите тогава, е хубаво да имаме, иначе, според някакви “универсални” критерии сега трябвало да живеем по-лошо от тогава. Давайте - пускайте критериите да ги видим - ма да не са нещо като “хотели и ваканции, пазаруване до дупка и бачкаторство до спукване, деца по частни уроци и доктори, посрещащите пациентите с калкулатори😃?”. И да не се окаже, че като в повечето неща в живота, всичко е баланс и губиш едно, пък печелиш друго. Хлъц хлъц по соца😅.

# 2 127
на които са подлагани противниците, или набедените за такива на социалистическата държава
Въобще не е цинично. Ще ти дам един такъв пример. Неизвестна личност звъни на телефона на колцентъра на оператор на телеком. С оплакване, че тяхна кола "предприема опасно изпреварване и създава вероятност за ПТП". Резултатът е пълно разследване, дисциплинарно наказание и предупреждение за уволнение. Записът от регистратора в колата показва, че нито има изпреварване нито някаква дори и минимална създадена опасност. Това как се нарича според твоите разбирания за справедливост?

# 2 128
Обществото, когато е объркано и недоволно,  е на улицата. Слава Богу, сега това е възможно и даже желателно.

Обществото е обезверено и вече му е все тая. Научи се е да се справя поединично и да не разчита на държава ( така де, тези които вече стават малцинство) То е угодно и за все управник.
Правото на свободен избор, протест и нежеланието да го упражняват, говори.
Жалко за свободата.
Та в този смисъл, демокрацията родна се провали. Не е нужен тоталитаризъм за да се прокарват политики и облаги.

# 2 129
Аз се чудя кога ще спрат да облъчват хората. Утопия.
 Мърльовците и хулиганите не са художествена измислица, има ги и е по-добре да не се игнорират. Тимур също. Изобщо, добре е да виждаме, вместо да четем.
Не, не е същото сега, но не е по-добре в нито едно отношение. Просто извращенията са други, но не по-малко.
Мърльовците и хулиганите бяха ползвани активно от
комунягите. Първо като направиха амнистия на крими
контингента и после като насърчаваха агресията и
насилието на преданата раб. класа с-щу неактивните
строители на светлото бъдеше. После се състави армия
от спортисти да крепят „силово“ режима. (Въпрос: знаете
ли числото на „щатните“ спортисти към 1989г?) Част от
тях станаха мутри след 89. Корените на голяма част от
съвременната агресия и нетърпимост водят началото
си от тоталитарния период. Изключително неприятно
и перверзно е да се възмущаваш на настоящи недъзи,
заченати и отгледани в соц. миналото.

За съжаление твърде много хора губят вяра в настоящето. Емиграцията, нелепите изборни резултати и още 101 неща говорят, че обществото е объркано и недоволно. С изключение на голям процент от списващите в темата, де, те виждат в розово.
Получава се неприятен парадокс. За проблемите в
настоящето е виновна рамката (Конституцията приета
от социалистите) и нежеланието на част от членовете
на обществото да живеят и да се държат цивилизовано.
Да изпитваш носталгия към комуналното минало и да
критикуваш настоящето, създадено от бившите емисари
на тоталната държава е нелепо и комично. Процесите
започнали през 1944 още не са завършени. Краят ще
бъде поставен с  конституирането на Третата българска
република. И тогава може да поставите въпроса „кога
живяхте по-добре?“.

Stalia, съгласна съм с всяка дума  и си мисля, че всяка система би проработила, стига да имаме търпението да я поддържаме повече от 30-40-50 години.

И 200 години няма да стигнат, за да „нагласите“
комунистическата с-ма. А настоящата посттоталитарна
с-ма не подлежи на удовлетворителна „настройка“ и ще
трябва да я заменим с демократична и правова (не
либерална) и тогава подобна тема ще бъде коректна и
оправдана.

Кой е казал, че иска да живее в соца? Но опонирам на онези, които смятат, че за всички през всичките 45 години е бил някакъв неописуем ужас и комунистите са яли бебета за закуска.
Поне дядовците ми и баща ми не съм виждала да го правят Simple Smile
Бебетата символично ги ядяха, като караха родителите
им да влагат сили и енергия в една античовешка,
извратена и банкрутирала (буквално) с-ма.

Възловият проблем на темата е чертаенето на вододел,
датиращ към 1989г. Събитията, започнали през 1944
все още са в ход и се намират във фаза „демонтаж“ на
остатъците от една античовешка и антибългарска
социална конструкция. В този ред на мисли, въпросът,
поставен в първия пост от темата е некоректен и
несъстоятелен, защото се базира на несъществуваща
историческа граница и прави опит за разграничение,
което е нереално. Затова темата трябва да бъде
заключена.

Та в този смисъл, демокрацията родна се провали. Не е нужен тоталитаризъм за да се прокарват политики и облаги.
Това което се провали, категорично не е демокрация.
Нарича се посттоталитарна обществена организация.

Общи условия

Активация на акаунт