Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За здравното осигуряване в Германия

 • 1 097
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте, скъпи бъдещи и настоящи мами! Heartbeat
Намирам се в лека безизходица, и ще съм благодарна ако ми дадете съвет, особено ако сте се сблъсквали с този казус.
Живея в Германия, имам адресна регистрация от януари миналата година. Но тъй като съм в много малък град, а и все още уча езика - не успях да си намеря достатъчно сигурно работно място. Затова продължих да работя на старата ми длъжност, която е тип remote office, но компанията е българска. Съответно аз се осигурявам в България, но тук срещам проблема, че по някаква причина удрям на камък, опитвайки се да си уредя здравна осигуровка в Германия.. дори на частно. Времето ми е доста ограничено, тъй като съм и бременна в 27-ма седмица и може би се досещате, че без въпросната здравна осигуровка, или ще трябва да родя тук и да си платя една адски солидна.. и може би непосилна сума, или ще трябва да се прибера към България /което не е идеален вариант/. Можете ли да ме посъветвате в случая? Вече пробвах с АОК, пробвах с ТК, с Бармър.. наистина не мога да разбера защо при положение,че съм склонна да плащам крупни суми месечно, така и не ми издават карта. Persevere
Бащата на детето също не работи в Германия, а и нямаме сключен брак, така че отпада варианта въобще да се възползвам от негова застраховка. Така или иначе, когато питахме дали когато живеем на семейни начала, може да се ползваме с обща застраховка, отговорът беше отрицателен.
Наистина не знам какво да предприема. Благодаря ви предварително за включването! Hug

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 288
Според европейското законодателство нямате право да се осигурявате в две страни едновременно. Трябва да  прекъснете осигуряването в България и да представете документ за това в Германия. Преди години ставаше по служебен път, двете каси си разменят документите.

# 2
 • Мнения: 993
Не виждам начин как за толкова малко време преди раждане реалистично ще си оправиш застраховките. Както преди мен са писали трябва да се отпишеш от България, ако искаш застраховка в Германия, но става много сложно, ако нямаш немски договор.

Дори и да работиш за бг фирма, теоритично трябва да си плащаш данъците в Германия, защото си там физически повече от половин година. Ако не си си ги плащала досега има риск да те хванат (особено щом си се регистрирала в амта) и да ти ги искат със задна дата. А немските данъци са доста високи, грубо 40-45% в твоя случай.

Ако написаното по-горе е така, приятелски те съветвам да си отидеш в България и да родиш на спокойствие. Рискуваш да се вкараш в много голям филм, такъв стрес не ти е нужен с бебе.
Отделно без немски да раждаш в Германия е много авантюристично.

# 3
 • Мнения: 10 815
[....Времето ми е доста ограничено, тъй като съм и бременна в 27-ма седмица и може би се досещате, че без въпросната здравна осигуровка, или ще трябва да родя тук и да си платя една адски солидна.. и може би непосилна сума, или ще трябва да се прибера към България /което не е идеален вариант/. Можете ли да ме посъветвате в случая? Вече пробвах с АОК, пробвах с ТК, с Бармър.. наистина не мога да разбера защо при положение,че съм склонна да плащам крупни суми месечно, така и не ми издават карта. Persevere
...
Мисля, че разбираш защо сега не можеш да започнеш да се осигуряваш в Германия, и е съвсем логично: искаш някой и друг месец да плащаш застраховката на частно, а след това да получиш от застрахователя сума, многократно по-висока. Няма кой да се съгласи. Би трябвало да има минимален срок на плащане на здравна застраховка, както е в България - би трябвало да е няколко години, провери какъв е, ако изобщо има такъв механизъм със задна дата да се изплатят здравните осигуровки.

За образец S1 - коригирам се, че да, то е за командировани. И въпреки това отнема месеци на одобрение.

Най-добре си роди в България, това бих те посъветвала и аз.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 12:37 от Uncommon

# 4
 • Мнения: 2
Всъщност не съм стартирала с опитите чак сега, а още лятото на миналата година. Когато даже не знаех все още, че съм бременна. Документът S1 не е решение на проблема, тъй като той се издава на определени групи хора - пенсионери, командировани в чужбина по работа, инвалиди. Не спадам към нито една от тези групи. People Person Frowning
Няма вариант да си прекъсна осигуровките в България, тъй като все пак работя именно за българска компания (тези застраховки автоматично се плащат от работодателя ми) и тъй като се осигурявам на висока сума - защо да си губя майчинските? В крайна сметка, би трябвало да има вариант/вратичка за частно осигуряване (което по офертата, която ми бе представена - ще струва повече от 200 евро). Когато започнеш да се осигуряваш чрез дадена застрахователна компания в Германия - не става просто така да плащаш няколко месеца за срока, който ти трябва, и после да спреш да плащаш. А и не ми е това идеята въобще. Детето също ще се нуждае от здравни осигуровки още от момента на раждането си.
Благодаря за отговорите до момента. Heart Exl

# 5
 • Мнения: 993
Направи си застраховка за пътуване, която ще покрива някои прегледи. Това, което го искаш няма как да стане, без да работиш или учиш в Германия и да се отпишеш от БГ. Можеш да плащаш за прегледи разбира се, но раждането ще е поне 3-4-5 хиляди без усложнения.

И както писах вече, има вроятност да те подгонят за неплатени данъци, колкото повече се ровиш в застраховките и ако случайно някой реши да те приеме на частна. Това ще те вкара в много по-голям филм. Не знам какви са ти съображенията защо не искаш в БГ, но премисли внимателно плюсове и минуси.

# 6
 • Мнения: 10 815
Не мисля, че може да я подгонят за неплатени данъци, защото тя данъци в Германия не дължи. Няма собственост там, няма трудови доходи или каквито и да е доходи в Германия - реално няма за какво да плаща.

# 7
 • Мнения: 993
Не мисля, че може да я подгонят за неплатени данъци, защото тя данъци в Германия не дължи. Няма собственост там, няма трудови доходи или каквито и да е доходи в Германия - реално няма за какво да плаща.

Ако прекарваш физически в дадена държава повече от половин година (183 дни), ставаш данъчен длъжник там
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_bg.htm
БГ линк
На немски

Може да се измъкне, ако каже, че е само на гости, но тя отдавна се е регистрирала в общината.
Най-добре да се консултира със счетовител или адвокат.

# 8
 • Melmak
 • Мнения: 6 785
Ако живееш повече от 6 м в една страна от ЕС, но се водиш на работа в друга, напълно могат да те подгонят за данъци.

Дигиталното номадство не е съвсем каквото повечето хора разбират.

# 9
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 10 438
В момента нарушаваш закона и няма как да се впишеш в правилата. Изпуснала си срока за застраховката за гости, не се водиш данакоплатец за да вземеш държавната застраховка и вероятно нямаш достатъчно висока заплата за да се запишеш за частна, отделно че няма как да имаш застраховка в две държави. Ако потърсиш в гугъл информацията я има на разни езици, това че не ти е добър немския не е проблем, проблемът е твоят неуточнен статут.

Общи условия

Активация на акаунт