Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 36 076
  • 809
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте, не знам дали питането ми е за тук, ако не е - извинявам се. Искам да си направя калъфки на точки, като съм измислила точките да са от филц - не знам доколко е удачно и дали ще е устойчиво във времето, предвид факта, че тези калъфки се перат често 🤔 Възможно ли е, по-скоро удачно ли е, или е такова само в моята глава?

# 226
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не съм опитвала точки от филц, но знам, че различните материали се свиват различно при пране.
да не се окажеш с наборчета около филца?
няма ли плат на точки, който да използваш?

# 227
Ако говориш за калъфи за спално бельо, и от мен голямо не. Евентуално да ги нарисуваш с боя за текстил, но пак няма да издържат много пранета.

# 228
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
реших, че пита за калъфки на декоративни възглавници.

Simple Smile малко точки
https://perdeta.com/index.php?route=product/search&search=%D1%82 … &description=true

# 229
За декоративни питах и благодаря на включилите се, отказах се от идеята - явно няма да е много трайно.

# 230
  • FRANCE
Здравейте. Търся кройка на това палтенце. Даже мисля и оранжево да бъде. (Това е разкошно, но 505 евро са ми множко Sunglasses) . Благодаря

# 231
Здравейте, посъветвайте ме моля как да направя набор на пола от ликра без да седи грубо и неравномерно. Нямам допълнително краче за набор, пришивам със зиг-заг, за да остане разтегливо мястото на пришиване. Друго, с което можете да ми помогнете, е да ме светнете как е на руски и на английски (или на друг език)  "набор на пола", за да потърся в нета Simple Smile
Ето го проектчето ми:

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 07:16 от AnaLena

# 232
Лапка для сборки е краче за набор на руски.
https://www.youtube.com/watch?v=y_Fm6seYIbU&ab_channel=Darinasews
https://www.youtube.com/watch?v=gQXvJI8mjE4&ab_channel=%D0%A8%D0 … D0%B2%D1%96%D1%82
 Assembly foot for sewing machine
https://www.youtube.com/watch?v=5BxQwIMofYg&ab_channel=TaleHandmade
Не знам как ще изглежда на практика, но ако става въпрос за подгъва, може да се направи с пико с текстуриран конец, но диференциал на максимум за свиване на плата. Може да се пробва и ако не става добре, тогава друг вариант. Ето защо трябва немедленно да си купиш оверлог. Моделът ти е страхотен, а ти шиеш само с многооперационна машина. За ушиването на такива дрехи, само домашна машина съвсем не е достатъчна.

# 233
  • FRANCE
Друг вариант за набор е шиеш прав тигел  на максимална дължина, като солният конец е доста отпуснат. След това до него , паралелен шев на около 4мм. Не правиш затяжки, като свършиш шиенето, оставяш сравнително дълъг конец. Сега хвашаш двата горти конеца и почваш да ги дърпаш. Платът почва да се набира.  Това че са два, го прави по-равномерно. Не знам дали ме разбра, ако не да търся снимков материал.

# 234
  • София
Друг вариант за набор е шиеш прав тигел  на максимална дължина, като солният конец е доста отпуснат. След това до него , паралелен шев на около 4мм. Не правиш затяжки, като свършиш шиенето, оставяш сравнително дълъг конец. Сега хвашаш двата горти конеца и почваш да ги дърпаш. Платът почва да се набира.  Това че са два, го прави по-равномерно. Не знам дали ме разбра, ако не да търся снимков материал.

А в началото на шиенето правиш ли затяжка?

# 235
Електричар, Мадам, много ви благодаря за светкавичната реакция!

Става дума за набор при прикачането на полата (то не е точно пола, де). Аз домашен оверлог имам в момента (с който изобщо не се разбираме, ама това е друга тема, чакам си индустриалния, но няма да дойде до крайния ми срок). Номера с двата успоредни шева го знам. На леки материи е супер. Така че първо така пробвах, но ликрата е доста плътна и стана грозно и неравномерно.  Може би трябваше да снимам преди да го разшия. Ще видя крачетата, може така да стане най-бързо. Или пък ще разшия изцяло и ще вмъкна полата с набор с оверлога при сглобяването на клина и горната част. Ама гледам да сведа операциите с оверлог до минимум, защото ми прави номера и едно нещо ми се налага да го правя  по няколко пъти.  Не знам дали обясних ясно.

Последна редакция: вт, 19 дек 2023, 09:45 от AnaLena

# 236
  • FRANCE
Mунчо, често и в началото не правя затяжка, но оставам достатъчно дълъг конец. Ако е по-дълъг плaтът за набор може да придърпваш лекичко и от двата края, става по-бързо

# 237
  • Sofia
AnaLena, равномерен набор можеш да направиш също, като сложиш затяжката на 8-9, а дължината на шева на възможно най-голямата стойност. Ако искаш по-лек набор, намаляваш или затяжката, или дължината на шева. На английски набор е gathering.

# 238
  • Down Under
Аз шия с ликра и използвам метода, описан от szervusz затяжка и дължина на шева на макс. След това при зашиването, аз лично добавям безцветен ластик

# 239
Много благодаря, szervusz и gordi! Ще пробвам!

Общи условия

Активация на акаунт