Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 35 739
  • 809
  •   1
Отговори
# 645
Машините се центроват с игли 90. Когато поставиш игла 70, тя е по-тънка. Тогава разстоянието между нея и носът на грайфера е по-голямо. Касае се за десети от милиметъра. Защо прави пропуски на тънки и разтегливи платове? Защото отворът на плочката е 6 мм. Влизайки иглата в плата, тя го увлича надолу. Това не трябва да става. След това този плат задържа конеца плътно до иглата. Вдигайки се нагоре трябва да се образува бримка в която да влезе носа на грайфера. Първо заради големият отвор на плочката, второ заради естеството на плата и трето заради тънката игла бримката е много малка и разстоянието до иглата е голямо. Как да влезе носът на грайфера в тази бримка, като нея почти я няма и е далеч от нея. Като писах да поставиш хартия под плата постави ли? Като писах да поставиш електричарско тиксо на лапичката постави ли? Като писах да поставиш игла 80 или 90 постави ли? Като писах да позиционираш иглата в крайно дясно положение позиционира ли я и пробва ли дали има пропуски? Забрави ги ти казах тези тънки игли! Никакви кой знае какви дупки няма да има с по-дебела игла. Преди да отговориш, направи нещата които съм писал и чак тогава пиши! Много скъпите машини имат плочка само за прав шев с малък отвор за иглата. Има краче за прав шев: https://onparts.bg/krache-za-prav-bod/
Освен всичко това за такива платове се продават игли stretch и super stretch: https://www.axioma-hobby-shop.com/igli-super-stretch-75 Те са антистатични и отблъскват конеца да стане по-голяма бримка и да няма пропуски.
Дори с тях няма пълна гаранция, че машината няма да прескача бодове. Казвал съм хиляди пъти, че домашната машина не е добра. Добри са индустриалните. Това е скъп занаят и хоби. Постоянно иска неща които ги нямаш и струват пари. Толкова ли е трудно да поставиш хартия под плата и да го зашиеш?

# 646
Тръгнах да шия един сатен и се хванах за главата в това живо чудо. Шия с игла размер 70 уж малка тъничка ама не.... Разшива се този ти сатен... Какво пак бъркам, че взима да ме хваща нервата?
Според мен не се разшива заради дебелината на иглата.
Шила си с малък резерв - много близо до края на плата, и затова се разбрида.
Винаги преди да почнеш да шиеш нещо направи проби със същия плат, конци, игли... по различни начини, и виж кой е най-подходящият. Не бързай, платовете не са евтини... И труда -също.

# 647
И мадам и сервуз и FB680797BGM са прави. Трябва първо да се зашие или с оверлог, или с максимално широк оверлочен шев, за да не се разнищва плата. Първоначално си мислех, че има пропуснати бодове, но просто е разнищено, защото не е зачистено и е шито близо до края. И както каза мадам, трябва да се зачисти. Ако се мине с четириконечен оверлог, хем ще е зачистено, хем ще е съединено и не се налага минаването с прав шев. И ширината на оверлога да е настроена на 7 мм., за да не се разнищва. Ако е с тесен триконечен шев, това разнищване пак е възможно, защото платът е такъв. Ето защо е добре купуването на оверлог да се ускори. А всички препоръки за пропуснати бодове остават, ако са на тънки и разтегливи платове.

# 648
  • София
В момента от Емаг може да се поръчат комплекти от допълнителни крачета с различен брой и цена. Лошото е, че почти половината сигурно никога няма да бъдат закачени на машината, защото са доста далече от ежедневните нужди.

П.П. Няма ги вече малките комплекти, в които имаше даже и краче за горен транспорт, което на всичкото отгоре и работи нормално на Минервата.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 07:53 от Mунчо

# 649
Тръгнах да шия един сатен и се хванах за главата в това живо чудо. Шия с игла размер 70 уж малка тъничка ама не.... Разшива се този ти сатен... Какво пак бъркам, че взима да ме хваща нервата?
Според мен не се разшива заради дебелината на иглата.
Шила си с малък резерв - много близо до края на плата, и затова се разбрида.
Винаги преди да почнеш да шиеш нещо направи проби със същия плат, конци, игли... по различни начини, и виж кой е най-подходящият. Не бързай, платовете не са евтини... И труда -също.

Отдавна не съм влизала. Дядо беше шивач, после като бях в отпуск по майчинство си купих машина и доста неща правех за удоволствие. Напоследък съм твърде заета.

По въпроса със сатена. След като се скрои плата е хубаво да се измине по ръба със зиг-заг. За такива лесно бридащи се платове с по-широк и къс бод.

Също така много нерви ще си спестите, ако тропосвате парчетата едно за друго преди да ги зашиете. Мен ме хваща съклета да тропосвам на ръка, затова избирам прав бод с най-голяма дължина на бода и с машината го минавам един път да хвана парчетата едно за друго. После настройвам бода да е по-къс, примерно дължина 3 от 5, и минавам втори път, за да е здрав шева.

# 650
  • FRANCE
За такива материи, много са ми любими игли microtext

# 651
Аз си избутвам въпросчето, в случай, че @elektrichar не го е видял Simple Smile Аз разбира се съм го задала и на хората, от които си купих машините, но няма никакъв отговор. Дали пък аз не питам някаква голяма глупост?

Привет! Едно такова въпросче - за да направя шева на индустриалния оверлок по-тесен, трябва да поръчам отделна гарнитура или каквото там се казваше, нали? И ако поръчам каквото ми е необходимо, ще мога ли сама да го сменя? Искам оверлокът ми да шие малко по-тесни шевове, защото за нещата, които правя ми идват малко широки. Какво мога да направя?
Иначе, оправих зиг-зага, смених иглите на покривната и оверлока с такива  за еластични материи и всичко като че е ок сега (направо ме е страх да каже спокойно , че е ок). Сега е ред да пробвам фуниите на покривната, но все имам нещо друго за правене по-спешно. И много ми липсва някой да работи с мен. Надявам се един ден да си намеря другарче. На този етап дори не съм мислила къде и как да потърся, но може би и това ще стане.

# 652
  • София

Има ли №90 от тях? Разглеждам разни комплекти, където най-дебелите са 80 и са единични бройки, докато 60 и 70 са по двойки

# 653
АнаЛена, за да стесниш или разшириш шева на оверлога, трябва да се преместят ножовете съответно наляво, или надясно. Когато ги преместваш надясно, шева става по-широк, а наляво - по-тесен. Виж как го прави този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=qjPU5jRRkIk&t=8s&ab_channel=TitanSewing
Ще се наложи да оправиш стягането на конците разбира се.
В твоят случай, ножовете трябва да се преместят наляво. За бельо и бански наистина иска възможно по-тесен триконечен трикотажен шев. Естествено ще махнеш лявата игла, но там остави една счупена игла, казвал съм защо.
Обяснявал съм как се сгъстяват и разширяват бодовете, но сигурно не си внимавала в час, затова ето: https://www.youtube.com/watch?v=WQKkrAkIxEc&t=45s&ab_channel=DHSewingMachines
Ако има някой друг при теб, то ще е едно бърборене, пиене на кафета, обсъждане живота на другите и шиенето ще остане на заден план. Пробвай и ако нещо не се получава със стесняването на шева, пиши немедленно!
Престъпление е да имаш фунии и да не ги ползваш. Немедленно се изчерви и засрами!

# 654
  • FRANCE

Има ли №90 от тях? Разглеждам разни комплекти, където най-дебелите са 80 и са единични бройки, докато 60 и 70 са по двойки
[/quote

Има на Шметц (или шмитц или както там се пише на латиница). Аз съм по флренско и ги поръчвам от амазон.

# 655
АнаЛена, за да стесниш или разшириш шева на оверлога, трябва да се преместят ножовете съответно наляво, или надясно. Когато ги преместваш надясно, шева става по-широк, а наляво - по-тесен. Виж как го прави този ерген: https://www.youtube.com/watch?v=qjPU5jRRkIk&t=8s&ab_channel=TitanSewing
Ще се наложи да оправиш стягането на конците разбира се.
В твоят случай, ножовете трябва да се преместят наляво. За бельо и бански наистина иска възможно по-тесен триконечен трикотажен шев. Естествено ще махнеш лявата игла, но там остави една счупена игла, казвал съм защо.
Обяснявал съм как се сгъстяват и разширяват бодовете, но сигурно не си внимавала в час, затова ето: https://www.youtube.com/watch?v=WQKkrAkIxEc&t=45s&ab_channel=DHSewingMachines
Ако има някой друг при теб, то ще е едно бърборене, пиене на кафета, обсъждане живота на другите и шиенето ще остане на заден план. Пробвай и ако нещо не се получава със стесняването на шева, пиши немедленно!
Престъпление е да имаш фунии и да не ги ползваш. Немедленно се изчерви и засрами!

Моного ти благодаря, електричарю! Аз знам как да сгътсявам шева, но мислех, че за ширината му трябва да сменям нещо по машината. Обаче, да ти кажа, малко ме е бъзе да местя ножа. Ами ако прецакам всичко и не мога да го оправя? Ще гледам видеа и ще набирам смелост. А на фуниите още не им е дошло времето, защото имам доста поръчки, но и тях ще ги пробвам скоро. Там моят мъж се наложи да ми прави допълнителен слот, защото някои фунии са доста широки и не могат да се монтират изобщо. Това го преодоляхме. Остава да видя как работят.

# 656
Е добре де АнаЛена, даваш на мужчината си да прави планки за фуниите, а не можеш да го накараш да ти премести ножовете. Не се страхувай, защото долният нож е на пружина и натиска горния. Освен това, частите са от стомана и не се променя ъгълът на атака. Така те ще спрат да режат, само ако се изтъпят. Нали не мислиш да търсиш майстор за точене на ножовете на оверлога? Как да разбереш дали ножовете трябва да се точат? Поставяш конец в началото на ножовете и завърташ машината в правилната посока да направи един оборот. Конецът трябва да бъде срязан и да падне сам, без да го дърпаш. Поставяш конец в средата, в края на ножовете и резултатът трябва да е същия. Ако остават несрязани власинки, значи скоро трябва да се точат. Ами нали на него ще разчиташ ако стане нещо по-сериозно за ремонт. Питай мадам  с колко евра я обръсва нейното франсе, което ѝ преглежда машините само за час и половина? Жената и мъжът са създадени да шият, но само мъжът е този който трябва да създава и поправя техниката. Макар, че всяко правило има изключение и съм чувал за жена в престижна шивашка фабрика, че е по-добра от мъжете в ремонта на машините. Стана дума как се затяга оверлочен шев. Има оверлози със затяжка:
https://www.youtube.com/watch?v=OaGuYq_BFfI&ab_channel=BoyanDaliev
  За да се постави фуния на покривната, много помага детски конструктор. В него има всякакви пластинки, планки с много отвори, болтчета и гайки. Да се приспособи с такива точната пластина, е много лесно. Ако в семейството има поне едно момче, немедленно му приватизирате тази добревина и му давате някакъв телефон за да забрави за конструктора. В началото, докато поставиш фунията на точното място, ще има словоблудства матерни, но след това идва сладкото. Примерно имаш да окантоваш някакво изделие в кръг. Започваш окантовката и срязваш началото на бието. Дотук добре, но обикаляйки цялото изделие, трябва да завършиш и да изглежда добре. Като наближи началото, изчисляваш колко бие ти трябва да покрие началото, оставяш още един сантиметър горница и го срязваш.  Подгъваш навътре този сантиметър и шиейки го вкарваш във фунията. Зашиваш докрай и затяжка.

# 657
По въпроса със сатена нямам физическото време да изпробвам нещата, които ми написа електричаря вчера.
Нямам пропуснати бодове иначе.
Днес имах възможността да седна за половин час пред машината и на своя глава направих следното. (Вероятно голяма глупост 😄). След като взех едно парче плат за проба смених затяжката на 2 и засега плата не се раздиря. Изпробвах няколко пъти.
И иначе не съм шила близо до ръба, а на 1 см поне от него.

И един въпрос имам. Има ли книга или нещо, което да се прочете относно шиенето. Виждам и усещам че ми липсва много теория, а само с практика навярно няма как да ги науча.

# 658
Е добре де АнаЛена, даваш на мужчината си да прави планки за фуниите, а не можеш да го накараш да ти премести ножовете. Не се страхувай, защото долният нож е на пружина и натиска горния. Освен това, частите са от стомана и не се променя ъгълът на атака. Така те ще спрат да режат, само ако се изтъпят. Нали не мислиш да търсиш майстор за точене на ножовете на оверлога? Как да разбереш дали ножовете трябва да се точат? Поставяш конец в началото на ножовете и завърташ машината в правилната посока да направи един оборот. Конецът трябва да бъде срязан и да падне сам, без да го дърпаш. Поставяш конец в средата, в края на ножовете и резултатът трябва да е същия. Ако остават несрязани власинки, значи скоро трябва да се точат. Ами нали на него ще разчиташ ако стане нещо по-сериозно за ремонт. Питай мадам  с колко евра я обръсва нейното франсе, което ѝ преглежда машините само за час и половина? Жената и мъжът са създадени да шият, но само мъжът е този който трябва да създава и поправя техниката. Макар, че всяко правило има изключение и съм чувал за жена в престижна шивашка фабрика, че е по-добра от мъжете в ремонта на машините. Стана дума как се затяга оверлочен шев. Има оверлози със затяжка:
https://www.youtube.com/watch?v=OaGuYq_BFfI&ab_channel=BoyanDaliev
  За да се постави фуния на покривната, много помага детски конструктор. В него има всякакви пластинки, планки с много отвори, болтчета и гайки. Да се приспособи с такива точната пластина, е много лесно. Ако в семейството има поне едно момче, немедленно му приватизирате тази добревина и му давате някакъв телефон за да забрави за конструктора. В началото, докато поставиш фунията на точното място, ще има словоблудства матерни, но след това идва сладкото. Примерно имаш да окантоваш някакво изделие в кръг. Започваш окантовката и срязваш началото на бието. Дотук добре, но обикаляйки цялото изделие, трябва да завършиш и да изглежда добре. Като наближи началото, изчисляваш колко бие ти трябва да покрие началото, оставяш още един сантиметър горница и го срязваш.  Подгъваш навътре този сантиметър и шиейки го вкарваш във фунията. Зашиваш докрай и затяжка.

Много благодаря!!! Ще се отчитам другата седмица.

# 659
Цвете, щом машината ти не прескача бодове с игла 70, това значи, че е центрована много добре. Затова няма нужда да правиш каквото съм написал, а само когато имаш пропуски на бодове. А щом си зашила на един сантиметър и е на това дередже, това значи, че си иска оверлог. Когато натиснеш педалът му, ще разбереш каква мъка си се мъчила и ще заспиваш в леглото с него. Относно книгите. Да, има такива учебници. Отваряш го и си казваш, че ей сега ще научиш много неща. Започваме със сваляне на мерки и елементарни неща. И като започнем урок как се шие еди какво си и като видиш какво чертане и смятане има, тутакси ти угасва силното желание използвайки цветущи епитети. Но ти си много амбициозна. Ако имаш стандартно дамско телосложение, много лесно можеш да си купиш манекен торс или цял. Има в ютуб много уроци как да направиш кройка. Ако искаш да ушиеш нещо за дете, вземи дреха която е точният размер, постави я на хартия, очертай, прибави примерно сантиметър за шев и го уший. А ако имаш и оверлог, детските дрешки ще ги шиеш почти само с него. Това което си го направила на 2 не е затяжка, а регулатор за дължината на бода. Бутонът на затяжката е до регулатора на бремзата. Освен това, има жени които продават броеве на Бурда и Оттобре с готови кройки. Те са за различни размери. Харесваш си някоя дреха, сваляш точният размер и я шиеш. Има малка уловка, защото немкините имат малко по-различна конструкция и дрехата може и да иска малко нагаждане по теб. В интернет има платени и безплатни кройки. Пишеш на английски или руски и ти излизат много. Обикновено са PDF файлове. Шиенето е цяла наука и няма човек, който да каже, че знае всичко за нея. Не след много време, дрехите ще се шприцват по тялото. И при минус 65 и при плюс 70 градуса, пак ще ти е комфортно. Затова ший сега на тези караджейки, защото след години, по аукционите внуците ти ще ги продават за милиони долари, ако си се грижила за тях.

Не е необходимо винаги да цитирате целият пост, а само някое изречение.

Общи условия

Активация на акаунт