Как тренирам - 29

• 13 071
  • 471
  •   1
Отговори
  • Бургас/Пз
Влизаш във фитнеса женствена, с красиво слабо тяло като от снимка на списание. Но по време на тренировка, решаваш да промениш малко обичайната програма (която се състои по принцип главно от кардио) и се запътиш, макар и неуверено, към тежестите. Докосваш студения метал на дъмбела и край. Изведнъж си натрупала 20 килограма мускули и си заприличала на мъж! Grinning … Звучи малко абсурдно нали? Много дами обаче вярват в това, наред с още какви ли не митове и легенди за трениращите жени. Позволи ни да разбием няколко от тях:

1. Магическо преобразуване в културистка с дъмбел над 3 килограма
Някои дами са решили, че има тежести за мъже и има такива за жени. А единственото изключение от това правило са културистките. Вярно е, че мъжете най-често използват по-тежки килограми в тренировките си. Но това се дължи на различната биологическа структура на тялото им. Двата пола не са създадени еднакви – едните разполагат с повече тестостерон и мускулатурата им е подготвена за повече натоварване. Жените, които преодоляват поне до някъде това предимство на мъжетe, го правят с изключителни усилия – подходяща диета, придружена с добавки и много натоварващи фитнес програми. Със сигурност няма начин да се превърнеш в културистка с дъмбелите от 3 килограма или които и да е близки по тежест.

2. Ако искаш да отслабнеш, трябва да правиш само кардио
Кардиото те кара да се изпотяваш усилено и това много хора смятат за знак, че така отслабваш по-лесно. Макар и да е вярно, че кардиото помага в намаляването на мазнините, не трябва и да се подценява влиянието на силовите тренировки. Най-добрата формула е комбинацията от двете. Кардиото дава добри резултати в началото и наистина ще свалиш килограми. Но след подобни тренировки всеки ден, в дълъг период от време, тялото свиква и спираме да виждаме резултати. За това трябва да се редува и със силови тренировки, които ще дадат стабилност на метаболизма и заедно с това ще оформят тялото.

3. За жените е опасно да тренират с тежести
[/b]Да, нагърбването със 100+ кг. при клек на един крак е опасно за жените. Както и за мъжете. Не може да делим опасното на мъже и жени. Всеки си има собствени възможности и надхвърлянето им е рисковано. Но това не зависи от пола, а от телосложението на човека. За да не се нараниш, просто трябва да внимаваш дали изпълняваш упражнението правилно и да го правиш с подходящи за теб килограми. Най-добре е да се консултираш с експерт, за да си сигурна в действията си. Оттам-нататък тялото ти поема нещата в свои ръце. То се адаптира, свиква и става по-силно. Тренировката с тежести помага на костите ти – изложени често на стрес, те се укрепват по-добре. Това предотвратява остеопороза и намаля възможността за бъдещи наранявания.

4. Жените не изглеждат добре с мускули
Оставихме за накрая най-абсурдното – теорията, че на жените не им трябва развита мускулатура и изглеждат по-добре без нея. Можем да докажем погрешността на това твърдение изключително лесно. Помислете си за жена с красива тяло – модел, актриса или която и да е известна личност. Сега си помислете дали тя не отделя поне един час дневно в залата с тежестите. Дори най-слабите манекенки ще те учудят с интензитета на тренировките си, на който може би не всички мъже биха издържали. Правят го защото знаят, че това ще ги накара да изглеждат зашеметяващо. Слабо тяло без никакви дефинирани мускули изглежда болнаво и неестествено. Една жена с добре регулиран процент на мазнини и красиво оформена мускулатура никога не остава незабелязана.

Ако наистина искаш да изглеждаш зашеметяващо, забрави всички легенди и предразсъдъци. Хващай смело дъмбелите и се радвай на погледите, които ще се насочат към теб мигновено.

Вместо запис споделете:
1. Променяте ли нещо в тренировките или в храненето си през зимния сезон
2. Кое според вас е най-доброто упражнение за задните части

# 1
  • София
Хайде, добре дошли в новата тема 🤗

През зимния период не променям нищо нито в хранене, нито в тренировки, като интересно явление е, че дори зимата често съм в по-добра форма от лятото, защото лятото има доста изкушения като студени безалкохолни напитки, коктейли, сладоледи и всякакви такива.

# 2
Хоп и аз тук.
1. Аз не съм променяла нищо откакто започнах тренировки лятото, само увеличих количеството храна значително.
2. Нямам идея, ще се радвам да прочета предложения, макар че не държа дупето ми да става по-голямо като обем, само по-оформено. Трябват ми бедрата да станат по-големички, че да балансират задните части.

# 3
Да се запиша и аз.

По повод коментираното последно упражнение вид hip extension - то е за ядро (фокус - кръст) и аз лично правя такива в края на тренировката.
Аз лятото имам по-малко енергия за тренировки, просто жегата ми изпива силите.
Храненето ми се променя от самосебе си според сезонните храни.

А за дупето май най-добри са хип тръстовете, но аз не съм голям фен.

# 4
Nona благодаря за окуражаването! И аз така се чувствам относно тренировките, правя ги за удоволствие, не по задължение. Имам някои преди и след снимки, ако се чувствам комфортно някой път ще кача.

Благодаря на Ани за новата тема 😊.

Не, не променям нищо в яденето през различните сезони. Аз съм малко злояда и повечето неща, които изкушават другите хора, мен не могат да ме изкушат. Сладолед не съм близвала не помня от кога, това е мой избор, не ми липсва.

Относно тренировките - да, през зимата трябва да модифицирам някои пози или да ги пропускам заради студеното време. Като цяло за моят спорт зимата не е добър сезон 😕.

Може ли да пуснете снимки на skinny fat? Какво точно е разбирането ви и как изглежда някой, който е skinny fat? Пробвах да потърся в Гугъл, но излязоха само преди и след снимки, на хора свалили много килограми.

# 5
Днес посетих един от по-големите Флайсове в София. Приятна кардио тренировка се получи - 15 минути стълби, 15 минути пътечка, 15 минути чувал и 15 минути велоелгометър. Исках да включа и 15 гребен тренажор, но не остана време.

# 6
MagiB, ето примери
Скрит текст:
skinny-fat значи слаб, но без изразени мускули, също може да има шкембенце и паласки на иначе тънко тяло.

# 7
  • sofia
Здравейте и благодаря за новата тема! Любима ми е все повече, много научавам от всички ви! 🙏🏻
Нямам разлика в храненето според сезона, но в последните няколко години като стане ноември-декември и магически качвам 2-3 кг без промяна в начина на живот и храненето. Пролетта се нормализират нещата.
Относно упражненията за дупе - нямам любимо. Честно казано не ми е толкова голям фокус, не е плоско, имам си, но трябва да го стягам. Не искам и да стане щръкнало и супер кръгло, понеже не се харесвам в някои дрехи така, а и с дънките става проблем. Искам да стегна добре ръцете - трицепса ми е важен, понеже лекинко виси кожа като разперя ръце (bat wings?), а съм слба иначе.

# 8
  • София
Хаха, това с дънките си е вярно. Много трудно си намирам. Или отпред изглежда все едно имам палатка, или в талията са ми много широки 😆

За трицепс си трябва избутване на скрипец, кик-бек, френско избутване с дъмбел или крив лост.

# 9
Ааа, не така, аз само дънки нося. Satisfied

# 10
Благодарности за новата тема! ☺️

Относно режима през зимния сезон, единственото, което променям е по-дълга загрявка в началото на тренировката, тъй като ми отнема повече време да загрея мускулатурата. Всичко останало си ми е все същото.

За упражненията за дупе, не мога да кажа кое е НАЙ, но топ три на мен са ми hip thrust, bulgarian split squat и step up на степер и долен скрипец.

# 11
О тези step ups как ги мразя. Задника ми е на пожар. Аз ги правя с дъмбел текущо със 17,5кг.

# 12
  • sofia
Петенце, абсолютно е така за дънките 😂
Иначе за трицепса, да - правя скрипеца, както и френското с лост. 🤍
Хаха, това с дънките си е вярно. Много трудно си намирам. Или отпред изглежда все едно имам палатка, или в талията са ми много широки 😆

За трицепс си трябва избутване на скрипец, кик-бек, френско избутване с дъмбел или крив лост.

# 13
Запис и от мен Grinning

1. Нищо не променям през зимата освен грижата за косата, защото от носенето на шапки получавам пърхот.
2. Не знам дали е точно за задни части, но любимото ми упражнение изобщо е ходене, не на пътечки във фитнес, където е задушно, а навън, все едно какво е времето.

А ако ще се оплакваме от дрехи, и аз трудно се погаждам с дънки, които не са много еластични или са със странно висока талия заради разликата от 30 см между талия и ханш. Но не само. Понеже обичам късите поли, повечето от късите поли ми стоят нормално отпред, но отзад просто не могат да покрият дупето или се нагърват малко под кръста, където започва дупето да изскача. Този ефект се случа не само с къси поли, но с всякакви, които вървят по-прави и не се разкроявт след кръста, за да обхванат извивките ми.

Проблеми имам и с някои блузи и бюстиета също, защото не знам защо и тях ги шият много правоъгълни под бюста надолу. Никой не е помислил, че някои гръдни кошове се разширяват плавно нагоре, а не са вертикални. Поне някои се сещат, че трябва да има място за бюст, ама то отдолу като не застане. Другото е, че и раменете ми не винаги се побират в размера, който пасва на талията, а иначе пък са ми чувалести в кръста.

Моят тип фигура е curvy skinny, между другото. Винаги съм била с изразени извивки, но съм и грацилна и стегната. И разбрах къде съм качила килограмите - дупето ми е + 4см. Слава Богу в талията не съм мръднала и успях да се намъкна без проблем в някои нееластични полички, но една къса рокличка обаче не ми покрива вече дупето отдолу, а на бюст и талия си стои перфектно Disappointed Relieved

Планът ми за 2025 е най-после да се запиша на боен спорт. Така де, натрупала съм мускули вече, време е да ги приложа и да понабия някого Joy Шегичка Smirk

# 14
Да, променя ми се храненето през зимата и лятото. През последните години лятото просто не мога да ям месо, много ми е трудно. Имало е месеци, в кото я ми се съберат няколко хранения с месо, я не. Компенсирам с яйца - те поне не ми омръзват никога и като нищо някой ден ще започна да крякам, вкъщи се купуват на кори.
Зимата ми е по-лесно с месото, но през нито един сезон не ям пилешко - мразя го, така че ми остава телешко, риба и свинско филе, че е по-сухо.

От тренировките за дупе любим ми е хип тръст. Харесвам си задната верига като цяло, но н търся обем в глутеус - не харесвам много напомпаните дупета, ниска съм и не искам да заприличам на кентавър.  При мен квадрицепсът изостава повече, защото не го натоварвам особено или с ниски килограми..

За тази година с мъжа ми сме си поставили за цел да сме редовни с тренировките. Той тренира в обедната почивка, за да може като се прибере да гледа детето и аз да отида до залата. Най-тегава ни е тази постоянна организация дето тече и това, че не можем вече да тренираме заедно Sad

Общи условия

Активация на акаунт