Как тренирам - 30

• 2 431
  • 68
  •   1
Отговори
Влизаш във фитнеса женствена, с красиво слабо тяло като от снимка на списание. Но по време на тренировка, решаваш да промениш малко обичайната програма (която се състои по принцип главно от кардио) и се запътиш, макар и неуверено, към тежестите. Докосваш студения метал на дъмбела и край. Изведнъж си натрупала 20 килограма мускули и си заприличала на мъж! Grinning … Звучи малко абсурдно нали? Много дами обаче вярват в това, наред с още какви ли не митове и легенди за трениращите жени. Позволи ни да разбием няколко от тях:

1. Магическо преобразуване в културистка с дъмбел над 3 килограма
Някои дами са решили, че има тежести за мъже и има такива за жени. А единственото изключение от това правило са културистките. Вярно е, че мъжете най-често използват по-тежки килограми в тренировките си. Но това се дължи на различната биологическа структура на тялото им. Двата пола не са създадени еднакви – едните разполагат с повече тестостерон и мускулатурата им е подготвена за повече натоварване. Жените, които преодоляват поне до някъде това предимство на мъжетe, го правят с изключителни усилия – подходяща диета, придружена с добавки и много натоварващи фитнес програми. Със сигурност няма начин да се превърнеш в културистка с дъмбелите от 3 килограма или които и да е близки по тежест.

2. Ако искаш да отслабнеш, трябва да правиш само кардио
Кардиото те кара да се изпотяваш усилено и това много хора смятат за знак, че така отслабваш по-лесно. Макар и да е вярно, че кардиото помага в намаляването на мазнините, не трябва и да се подценява влиянието на силовите тренировки. Най-добрата формула е комбинацията от двете. Кардиото дава добри резултати в началото и наистина ще свалиш килограми. Но след подобни тренировки всеки ден, в дълъг период от време, тялото свиква и спираме да виждаме резултати. За това трябва да се редува и със силови тренировки, които ще дадат стабилност на метаболизма и заедно с това ще оформят тялото.

3. За жените е опасно да тренират с тежест
Да, нагърбването със 100+ кг. при клек на един крак е опасно за жените. Както и за мъжете. Не може да делим опасното на мъже и жени. Всеки си има собствени възможности и надхвърлянето им е рисковано. Но това не зависи от пола, а от телосложението на човека. За да не се нараниш, просто трябва да внимаваш дали изпълняваш упражнението правилно и да го правиш с подходящи за теб килограми. Най-добре е да се консултираш с експерт, за да си сигурна в действията си. Оттам-нататък тялото ти поема нещата в свои ръце. То се адаптира, свиква и става по-силно. Тренировката с тежести помага на костите ти – изложени често на стрес, те се укрепват по-добре. Това предотвратява остеопороза и намаля възможността за бъдещи наранявания.

4. Жените не изглеждат добре с мускули
Оставихме за накрая най-абсурдното – теорията, че на жените не им трябва развита мускулатура и изглеждат по-добре без нея. Можем да докажем погрешността на това твърдение изключително лесно. Помислете си за жена с красива тяло – модел, актриса или която и да е известна личност. Сега си помислете дали тя не отделя поне един час дневно в залата с тежестите. Дори най-слабите манекенки ще те учудят с интензитета на тренировките си, на който може би не всички мъже биха издържали. Правят го защото знаят, че това ще ги накара да изглеждат зашеметяващо. Слабо тяло без никакви дефинирани мускули изглежда болнаво и неестествено. Една жена с добре регулиран процент на мазнини и красиво оформена мускулатура никога не остава незабелязана.

Ако наистина искаш да изглеждаш зашеметяващо, забрави всички легенди и предразсъдъци. Хващай смело дъмбелите и се радвай на погледите, които ще се насочат към теб мигновено.

Какъв е бил идеалът за женска фигура през годините?
Как са се променили разбиранията на обществото за това как трябва да изглежда перфектната женска фигура през последните 100 години? Контрастът между различните ери е невероятен!

1910: Момичета Гибсън

Идеалът за женска фигура в началото на миналия век е бил повлиян от американския илюстратор Чарлс Гибсън. Дамите са се състезавали помежду си да копират отличителният стил, характерен за неговите картини. По-точно, идеалното тяло във форма на цифрата 8.

1920: Флапърите

Идеалът е бил концентриран върху плоските гърди и ниския ръст. Талията при облеклата е преместена около 10 см. под ханша. Това е и годината, в която жените в някои държави от света са спечелили правото си да гласуват. Резултатът е, че много от тях са желаели да покажат своята новопридобита свобода чрез екстравагантния си външен вид.

1930: (Първата) ера на извивките

Плоският, почти несъществуващ бюст логично отстъпва място на големите гърди. Тон тук дават холивудските актриси, които са били особено почитани по това време заради пищните си дадености.

1940: Времето на „силните“ жени

Ефектът от Втората световна война – стегнатата, спортна фигура на войник се е превърнала в еталон за красота. Разбира се, войнственото излъчване се е отразило и в облеклото. Жените започват да носят ъгловати, агресивно изглеждащи облекла, за да изглеждат „здрави“ и силни.

1950: Визията тип „пясъчен часовник“

В силен контраст с модата от предишното десетилетие, сега се предполага, че жените трябва да имат меки, чувствени извивки. Изобщо, да приличат на дами, не на войници. Кльощавите били поставени в неудобно положение – дотолкова, че нямали друг избор, освен да започнат да качват килограми. Елизабет Тейлър и Мерилин Монро били примерите, които всяко момиче се стремяло да следва.

1960: Кльощавите

60-те години на миналия век преобръщат представите за красота на 360 градуса за пореден път. Изведнъж модерна става абсолютната противоположност на фигурата с пищен ханш и бюст. Няма как да не се сетим за Туиги. Тънкият като вейка модел поставя началото на безмилостните диети и схемите за сваляне на тегло.

1970: Крехки и елегантни

През 70-те, момиче, което отива на парти се очаквало да има тесни бедра и плосък корем. Иначе е нямало да се побере в модерните за периода дрехи. От жените все още се е очаквало да са почти болезнено слаби, макар извивките да си пробивали отново път, плахо и постепенно.

1980: Супермоделите

Ето и ерата, която поставя начало на безспирните опити на жените да изглеждат във форма. За първи път, тялото с добре оформени мускули не само се смятало за приемливо, но се превърнало в мечта за всички. Супермоделите с тела на митични амазонки станали идеал са съвършенство. Същото се отнасяло и за дългите крака.

1990: Кльощавите (отново)

Краят на 20-ти век е началото на „унисекс“ стила. Резултатът бил супер слаба, андрогинна фигура и небрежно, момчешко облекло. Секс символите на 90-те – Кейт Мос и Уинона Райдър – са дребни, кльощави и без абсолютно никакви извивки по себе си.

2000: Спортната визия

В началото на нашия век, отново става актуално акцентирането върху чувствените извивки на жените. С едно условие обаче – те трябва да бъдат хубаво и старателно оформени с физически упражнения. На „наркоманското“ излъчване на 90-те с бледия тен и мършавото тяло бил сложен окончателен край. Това е и ерата на изкуствения загар.

2010: Голямо дупе

Какво се случва днес ли? Както ти е известно, сега е на почит да имаш широки бедра, стегнат корем и голямо дупе. Нищо чудно, че пластичните хирурзи не могат да смогнат на исканията от клиентки за операции за уголемяване на задните части. Не сме сигурни, че тази мода ни се нрави. В крайна сметка, важното е да се чувстваш добре в собствената си кожа. Никакви корсети, глад или спорт няма да те направят щастлива, ако не се харесваш такава, каквато си.

cosmopolitan.bg- Статия от 2016 год.

Стара тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1734904

Вместо запис може да обсъдим какъв е идеала за женско тяло в днешно време и същестува ли изобщо такъв?
Влияят ли ни обществените разбирания за формите на женското тяло или всичко е нашите глави?

# 1
Благодаря за новата тема! Изобщо не ме вълнува кое е "модерно" в телата на жените. Аз съм с фигура пясъчен часовник и няма как (а и не искам) да променям това, независимо дали е модерно да си слаб като през 60-те.

# 2
Интересен първи пост, благодаря Нона!
Всички малко или повече сме подвластни на модата, но с годините осъзнаваш, че не можеш да избягаш далече от формите, с които си се родил. Може единствено да подобряваш.
Съдейки по заниманията на момичетата във фитнеса, модата на дупетата, бедрата и плоския корем все още е актуална.

# 3
Аз вече съм споделяла, когато бях момиче (тинейджър) беше "модерно" да си кльощав, а аз не бях имах голямо дупе, паласки и малки гърди, дали ми е влияело?
Естественно, заедно с всички хормони, несигурност и т.н., изпитвах чуство за малоценност и това продължи доста дълго време до към 24-25 год., когато срещнах мъжа ми и тогава вече нямаше значение как изглеждам.
По онова време бях 64 кг, толкова съм била най- много, като изключим бременноста, но там качих само 10 кг.
След нея бързо си върнах старите килограми, дори имаше период в който бях доста слаба.

Но заседанал начин на живот и работа, ядене на пържено, сладко, тестено, бира доведоха до преломния момент, беше преди 5 години, толкова мразих краката си, срамувах се, не можех да обуя къси панталонки, защото гледката на целулит и тресящи се бедра ме побъркваше. Тогава започнах с таебо, абсолютно без каквито и да било очаквания, но резултати нямаше.

След това се пренасочих към фитнеса и това е най- доброто нещо, което съм правила за себе си. Това е моето нещо, нещото в което ме бива (и тук ще отворя една скоба, винаги съм имала чуството, че с каквото и да се захвана не мога да бъда достатъчно добра, все нещо не ми достига, което тук липсва)

Дали общественното мнение ми влияе? Най- вероятно да.
Това, което знам обаче е, че моята страст е фитнеса, и дори да съм твърде мускулеста в очите на някой, не ми пука. Само ме е яд, че не съм започнала по- рано.

# 4
Нони, благодаря за темата! Да я напълним с много мотивация, добро настроение и както винаги - полезни дискусии!

На поставените въпроси - до известна степен ми влияят обществените нагласи спрямо телата. Аз също си имам предпочитани форми като най-много симпатизирам на 90те години с топ моделите, както и преди това на 70те години - елегантни и слаби. Признавам, че модата на големите дупета ми е най-голямото Не и никога не бих работила в посока на такова или пък да си сложа импланти.

Обаче всичко по-горе е на много първосигнално ниво и изцяло продиктувано от моите лични предпочитания. Реално хората имат различни телосложения, които са предопределени генетично. Човек няма как да стане по-висок, с по-тесен ханш, по-различен торс и т.н. Затова смятам, че най-важното, което трябва да възпитаваме в себе си и в децата си са две неща. Първото е любов, приемане и грижа за себе си - физическа и мнтална. Второто е уважение и приемане на другите и техните избори.

# 5
Благодаря, че се зае да направиш нова тема, Nona M. Two Hearts

Относно въпросите
Вместо запис може да обсъдим какъв е идеала за женско тяло в днешно време и същестува ли изобщо такъв?
Не мисля, че в днешно време съществува такъв или поне не само един.

Влияят ли ни обществените разбирания за формите на женското тяло или всичко е нашите глави?
Може би, донякъде. Тук чалга модата наложи например много издути силиконови форми, които не ми харесват, защото са изкуствени, а в същото време се хващам, че това, което считам за хубав бюст, малко жени го имат като естествена даденост, тоест повлияна съм от тази чалга култура може би. За мен хубавият бюст е стегнат чашка D и нагоре Joy

На друго нещо попаднах наскоро. Много мъже, основно фитнес маниаци, страдат от bigorexia. Този термин идва от anorexia и big, както е очевидно, и изразява желанието на мъжете да помпат все повече и повече мускули и неудовлетвореността им с постигнатите вече внушителни резултати.

Този тренд е обаче много опасен, защото тези тела са оформени със стероиди, диуретици и не знам какво още. Всъщност, те само така могат да се постигнат дори от мъже, които по природа имат изключително здрава физика.

Надявам се тук ще се включат и мъжете, пишещи в тази тема. Има ли нещо такова? Сравнявате ли се останалите във фитнеса? Кога постигнатият резултат е задоволителен или винаги искате още и още?

# 6
Цоп и аз тук.

Докато родих си се харесвах достатъчно. Особено краката. Бях слаба и с мускул в тях, без целулит. На ръцете не обръщах внимание, бяха си ми тънки. Като цяло пропорционална, носех каквито искам дрехи без проблеми. След това забременях и след това остана малко коремче, но не нещо фрапантно. Пак бях слаба, даже на моменти прекалено, но с времето мускулите на краката се стопиха и си останах просто слаба с дрехи, без дрехи сега осъзнавам skinny-fat.
Дълго време прикривах всичкото недостатък който си виждах с дрехи, обаче с годините започнах да губя лице и реших, че като няма сурат, поне тЕло да има - там може да се работи, докато с лицето посоката е само надолу Satisfied 
Не съм се съобразявала с моди относно телосложението. Признавам, че се гордеех с това че съм слаба и нямам много целулит. Единствено не харесвах това, че имам широк ханш и с годините д-то започна да се придвижва на юг. Но сега с тренировките се вдигна доста и позакръгли. Не е така сплескано и краката ми се поуплътниха и се възстанови до някъде баланса.
Въобще в железата е истината, не в болезнено слабо, без мускул тяло. Не съм фен и на културистките тела ниго за жени, нито за мъже.

# 7
Nevermoresleep, какво разбираш под "широк ханш"? Rolling Eyes

Широк фронтално или като цяла обиколка?

# 8
Фронтално широк имам предвид като на снимките от 1930: (Първата) ера на извивките. което не е непременно лошо, просто в комбинация с тънки крака в бедрата не съм фен, а точно така бях/съм обаче не искам и дебели бедра в същото време.

# 9
Благодаря, Нона, за новата тема! 🌸

Днешният идеал изглежда малко като парадокс. Очаква се жената да бъде едновременно слаба, но и с извивки, тоест с плосък корем и изразени глутеуси и бюст. Стандарт, който за повечето жени е не само труден, но и невъзможен без генетика, пластична хирургия или много крайна дисциплина.

Колкото до въпроса дали това е „в нашите глави“ – частично да, но това, което е в главите ни малко или много се влияе от обществото. Много от нашите възприятия за красиво тяло са резултат от всичките образи, които виждаме в социалните мрежи, реклами, или дори от коментари на близки. Дори да осъзнаваме, че стандартите са изкуствени, все пак смятам, че ни влияят на ниво самочувствие, желания, а понякога и на здравето.

Аз също преди да започна със силовите тренировки бях skinny fat. За щастие по-голямата част от мазнините ги трупам в областта на дупето, а не талията или бедрата (благодаря на нашите за генетичния материал 😀). Не можах да свикна с промените в тялото ми след първата бременност. Талията ми се разшири заради допълнителното пространство, което трябваше да се създаде в долната част на гръдния кош, разшири ми се и таза. А това на фона на моите метър и шейсет сантиметра не стои много добре. 😀 Разбирам, че са нормални промени и не е нещо необратимо, но ще работя по въпроса догодина, сега си се кефя на растящото коремче. 😅

# 10
  • Варна
За женското тяло... ако го гледаме на екран или на картинка, все тая, кефим се /от мъжка гледна точка/ и след това забравяме... истинският чар е половин милиметър под кожата и е с неземен аромат Simple Smile Както и да е... вкусове много, слава Богу!

От "яките жени" ме кефи, въпреки че е повече подчертана мускулатурата, направо си е "iron" птичката:

https://www.youtube.com/@CarolineGirvan

Разумен вариант ли са аджъстъбъл дъмбели? или 5-6-7... и т.н. сет-а Simple Smile да заемат много място и да си дал 5 пъти повече пари Simple Smile

https://youtube.com/shorts/bt-TdR_fAK0?si=ipksEMmLn1ZCDZ33

# 11
Супер вариант са тези дъмбели. Имам два такива, всеки се регулира от 2кг до 10кг и са много удобни. Напълно достатъчни са за една хубава тренировка вкъщи. 🙂

# 12
Само не видях линк към дъмбелите в това видео, много ми харесаха точно тези, а не съм виждала такива в амазон и др места където търсих.

Относно идеала днес и аз си мисля, че вече не е само един и разнообразието от тела и форми се харесва различно от различните хора.
Може би и да зависи от поколението - аз израстнах във времето на супер моделите, това ми се е набило в главата като идеал, безкрайно дълги и изящни крака. Нещо, което с моите дадености е непостижимо, но на млади години ме е карало да се чуствам тантуреста… Сега, като си гледам старите снимки - винаги съм изглеждала чудесно, с тънка талия и закръглен ханш и бедра. 
Забелязвам, че младежите - поне при синът ми и неговите приятели, харесват спортни, стегнати тела, наричат ги thick (не знам какъв е удачния превод), но едри стегнати бедра и дупе. Но и той е много трениращ и постигна завидна форма и релеф. На мен ми казва, че съм кльощава, което мога да го приема само като най-големия комплимент, макар да знам, че съм доста далече от кльощава.

Така де, вече никакви моди и външни идеали не ми влияят, искам да съм здрава, силна и енергична, това е. Енергията забелязах, че идва с тренировките - колкото по-редовно, толкова по-добре. Ако си почивам от фитнеса повече от няколко дни, усещам как всичко тръгва надолу - енергия, мотивация, радост, дисциплина … опааа, само кг-те тръгват нагоре 😉

# 13
  • Варна
Супер вариант са тези дъмбели. Имам два такива, всеки се регулира от 2кг до 10кг и са много удобни. Напълно достатъчни са за една хубава тренировка вкъщи. 🙂

Благодаря Simple Smile Аз имам от тези, железните, с винтовете и дисковете, само един за съжаление и си казах - понеже ми трябват два, дали да не взема аджъстъбъл за целта направо, а за сериозно силовите да си оставя този с дисковете, и без труго при това голямо натоварване развивам само по една ръка...

Но се притеснявам да не "хлопат" по време на тренировка. Много ме изнервя моя, когато по средата на дадена серия болта вземе, че се разхлаби и дисковете започнат да дрънкат. Трябва да спирам, да затягам... губя ритъма Sad

Не знам дали във Варна има магазин с налични, понеже ме е страх да поръчам нещо, което после да ме разочарова.
Най-сигурното ще е няколко сета гумирани, но там си е сума $$$ Simple Smile

# 14
Днес последна тренировка за седмицата за мен - горна част.
Разместих си дните в програмата на цяло тяло-долна-горна-долна-горна и така ми се струва най-оптимално за мен. Всяка тренировка ходя с кеф и имам фобия да пропусна. Започнах да се пристрастявам лекинко. Relaxed

Изкарах късите ръкави и вече си разхождам ръцете с кеф и забелязвам как се оглеждам в другите жени какви са им ръцете. Е ми въпреки, че не мога да се похваля още с някакви сериозни постижения, имам дефинирани мускули, които се появяват в различни позиции което не мога да кажа за голяма част от хората от женски пол, които срещам по улиците. Не че няма, но масово дори и слабите нямат видим мускул. Аз лично, такива ръце не съм имала никога и им се развам като малко дете Sweat Smile въпреки, че са далеч от целта, вече съм спокойна, че ще се случат нещата.

Общи условия

Активация на акаунт