Клуб на храбрата шивачка - 24 тема

• 35 713
  • 809
  •   1
Отговори
# 690
Да ви попитам, когато започвате да шиете нещо с нов плат перете ли го предварително? Например за да видите дали ще пусне боя?

# 691
  • FRANCE
Задължително и то не заради боята. Естествените платове като памук, лен също и вискозата имат склонност да се свиват при първо пране. Та е заради неприятни изненади. Ако не го пускаш в пералнята, поне го накисни .
Успех Blush

# 692
Искам да се пробвам да ушия нещо с плат Минки. Има ли нещо специфично, което трябва да знам? С игла 90 номер ли?

# 693
  • Варна - Черна гора
Здравейте,

Прилагам линк към ръководство на български език за Оверлог машина Gritzner 788, която купихме от Е-маг.

# 694
Илка, много добре си направила, че пускаш тази инструкция. В нея има такива бисери:
клещи - разбирай пинсети
Капаче на совалка - разбирай капаче на макарата
Опора за вретеното от папиота - антена
Вал на конци - рейка през която минава конеца
Поддръжка на папиота - уплътнител за бобината. Поставя се да не се клатят бобините.
Носещата плоча на папиотите - основа на които стъпват бобините
Бутон за освобождаване на опъна - натиска се за да издърпаш по-лесно конците което е добра екстра
Загуба на тегло - развиване
нож за навиване - горен малък грайфер
горно ребро - голям долен грайфер
И има номер на рисунката и какво е, но това е нещо съвсем различно. Така става, когато искаш да спестиш пари от заплащане на преводач с техническа литература по специалността. Ако доста неща не бяха тотално объркани като номерация, мога да напиша кое какво е на разбираем свещен български матерен език. Инструкцията която изпрати  Мунчо, е много по-добра като превод. Плетач и грайфер е едно и също.

# 695
  • Варна - Черна гора
Илка, много добре си направила, че пускаш тази инструкция. В нея има такива бисери:
клещи - разбирай пинсети
Капаче на совалка - разбирай капаче на макарата
Опора за вретеното от папиота - антена
Вал на конци - рейка през която минава конеца
Поддръжка на папиота - уплътнител за бобината. Поставя се да не се клатят бобините.
Носещата плоча на папиотите - основа на които стъпват бобините
Бутон за освобождаване на опъна - натиска се за да издърпаш по-лесно конците което е добра екстра
Загуба на тегло - развиване
нож за навиване - горен малък грайфер
горно ребро - голям долен грайфер
И има номер на рисунката и какво е, но това е нещо съвсем различно. Така става, когато искаш да спестиш пари от заплащане на преводач с техническа литература по специалността. Ако доста неща не бяха тотално объркани като номерация, мога да напиша кое какво е на разбираем свещен български матерен език. Инструкцията която изпрати  Мунчо, е много по-добра като превод. Плетач и грайфер е едно и също.

Това ми изпратиха от Е-маг, това публикувам и тук.
Сега ще им препратя твоя отговор.
Трябва да се научат, че продаваната от тях техника трябва да е придружена с инструктция на български (в случая) език.

# 696
  • София
Здравейте в тази прекрасна тема,

Не съм изчела всички теми, а в инфото на първа страница не открих - къде в София могат да се купят хубави конци за шевна машина? Предполагам, че за различни тъкани може би се предлагат различни конци, затова моля абстрахирайте се от невежеството ми по темата. Не съм шила от много, много години, закупих си благодарение на electrichar нова шевна машина, но в магазина забравиха да ми продадат бяла макара, а пък съм си наумила точно определена дреха да бъде първа на новата ми придобивка.
electrichar, благодаря за насоките в другата тема, но не съм писала там, тъй като не съм шила нищо все още! Имам някакви стари макари, но тъй като не съм сигурна, че са подходящи, предпочитам да купя нови.

# 697
  • София
Аксиома. Имат физически магазин на ул. Силистра №6. Обикновено се почва с конец №120 и игла №90. Ако машината има автоматична вдевачка е желателно да се внимава, защото тя може да се ползва само с игли от №80 нагоре. При по-тънките просто не влиза в ухото на иглата.

# 698
Ако имаш стари макари с картонена основа, вероятно са останали от социализма. Шил съм с такива на оверлога, но след второто пране, има много скъсани конци. Като хванеш конеца с двете ръце и се опиташ да го скъсаш, трябва да почувстваш болка докато се скъса. Добре е основата да е пластмасова на която пише номера на конеца. За подгъв на дънки си купих жълтокафяв цвят бобина №80, но е 8 лева. Ако шиеш нещо отговорно, но нямаш дебели конци, навиваш калера с два конеца от две макари. След това пак с тези макари вдяваш всичко по същия начин както един в иглата с вдевачката. Зашитото става здраво все едно си шила с конец №60 и въобще не си личи, че са два конеца. Качествените конци са отлични за шиене, но са и скъпи.

# 699
  • София
Ако имаш стари макари с картонена основа, вероятно са останали от социализма. Шил съм с такива на оверлога, но след второто пране, има много скъсани конци. Като хванеш конеца с двете ръце и се опиташ да го скъсаш, трябва да почувстваш болка докато се скъса. Добре е основата да е пластмасова на която пише номера на конеца. За подгъв на дънки си купих жълтокафяв цвят бобина №80, но е 8 лева. Ако шиеш нещо отговорно, но нямаш дебели конци, навиваш калера с два конеца от две макари. След това пак с тези макари вдяваш всичко по същия начин както един в иглата с вдевачката. Зашитото става здраво все едно си шила с конец №60 и въобще не си личи, че са два конеца. Качествените конци са отлични за шиене, но са и скъпи.

Мисля си, че купих добра машина bernette craft 05 и тя заслужава най-добрите конци.
Искам да помоля за снимка на тези конци за дънки или поне марката им, че възнамерявам утре да се вдигна към този магазин на Силистра 6, предварително благодаря Flowers Hibiscus

# 700
Най-добрите шевни конци са Гютерманн, Аманн, Титан, Коутс (Coats), ASSOS, Alterfil и др. Ако искаш бобини със сравнително добро качество, но на ниска цена: https://www.olx.bg/d/ad/shevni-kontsi-konusi-n-120-CID262-ID7IJDN.html
Ако искаш комплекти конци: https://onparts.bg/kontsi/page/2/
За дънки искай конец №80, или 60 с подходящ цвят според теб.

# 701
Здравейте,

Първо ще пиша директно към Цвете, понеже и двете сме от (резерват) севорозапад.
Шивачки  в Монтана има много- някои са кисели, някои са приветливи, но срещу възнаграждение за половин час биха ви дали някои практически насоки със сигурност.
Отделно, във ФБ има група за Монтана, където може да пишете при нужда от помощ, някой ще се отзове. В града имаше шивашки цех преди (фирма Май, ако помня правилно), съответно много хора са работили там и могат да шият. Не се притеснявайте да питате. Казвам го, защото виждам, че сте сръчна и се справяте много добре и имате желание.
Ако владеете английски или руски има страшно много информация, аз чета и когато имам затруднения винаги започвам от " как да ... " или "защо" в Гугъл и в 95% намирам отговор и решение стъпка по стъпка. Останалите 5% са тук Simple Smile
Информацята е достъпна всекиму, но сръчността и търпението са талант.

А аз попадах изведнъж в тази тема, защото станах собственик на няколко прекрасни платове, с ширина 45-55 см
 такъв тип https://dzen.ru/a/W9B4OKU0xgCpcpOL .
Да намеря шивач, който може, иска и ще ги превърне в дрехи е много трудна задача и извън времевия ми и паричен бюджет и за това взех крайното решение да си ги ушия аз. (Ако все пак познавате такъв в София или СЗ Бг, пишете ми на лично да възложа една рокля поне).
Преди да стигна то тях обаче трябва да направя няколко облекла със задоволително качество. А и е все по трудно да се намерят дрехи от лен, вълна, коприна - бих си шила по една месечно с удоволствие.
Никога не бях шила на машина до преди няколко дни. В събота прах, гладих и кроих плата и в неделя и вчера съших една рокля от лен по тази кройка https://www.burdastyle.com/cotton-dress-n-4-burda-easy-n-2-2023.html.
 Шевовете не са достатъчно прави, деколтето се размина с 1 см и ще го поправям, ръкавите от вътре са много злогледи. Срязах я под деколтето по грешка, после приших.

Кройката е действително като за германки, има нужда да се прибере малко около талията.
Въпреки това обаче ще се похваля и ще приема насоки и съвети от всички тук. За мен е важно, че въпреки, че ми беше трудно, научих нещо ново и ще мога да си нося роклята било и у дома.

Конкретно искам да питам как бихте обрамчили ръкавите от вътре и какво правите с дебелите краища на ръбовете, че да не стърчат?
Благодаря!

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 16:35 от amareto

# 702
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
с уговорката, че не съм експерт, ще коментирам подгъвите и страничните ръбове.

подгъвите винаги подгъвам двойно. така се крие краят, минат на зиг-заг.
хем е по-пригледно, хем не се брида при пране.

страничния ръб е добре да е "отворен". двете съединени части се отварят в двете посоки, разглаждат се ако трябва и при подгъването не се получава двойна дебелина от едната страна и нищо от другата.

роклята изглежда добре като за първо творение. даже много добре.

# 703
st. Dobri  - благодаря за коментарите!
За подгъва реших да го оставя така защото не съм сигурна дали да бъде тази дължина или над коляното, а това рошавото, което се подава е страничният  край на плата, та не би трябало веднага да се разплете. Така или иначе подгъва го изкривих, много се бях уморила на края на това занимание.
А ръбовете се чудих как да ги направя, защото само с оверлок-подобен шев на този плат мъ нямам доверие - доста е рехав. Обаче трябваше страничните да ги направя както казвате отворени и покрити от всяка страна, а не в една посока заедно.
Ръкавите ми бяха най-трудното и никак не ми харесват, особено отвътре.

Кройки в руския сайт на Бурда има на символични цени, ако някой се интересува. Аз купих няколко, после печатах на принтер. За сега смятам да направя още две -три неща, за които има и видео урок .

# 704
  • София
За ръкавите - зашивате ги по раменния шев към роклята преди да зашиете страничния на роклята. После страничния на роклята го минавате и продължавате шева по дължината на ръкава. Накрая подгъвате ръкава, за да не стърчи нищо. Така е много по-лесно отколкото да зашиете ръкава по дължина и после да го прикачвате към роклята, защото ще трябва да шиете в кръг и всичко се напасва по-трудно.
Резервите на шевовете да не са повече от 1 см широки, че се събира много плат. На прикачването на полата към горната част ми се вижда, че има много широка резерва.

Общи условия

Активация на акаунт