Филми, свързани с мюсюлманския свят - Тема 2

• 27 988
  • 655
  •   1
Отговори
# 585
Да питам, всички ли които четете тук хващате CINEMANIA и NOSTALGIA? Аз съм на EON/Виваком и ги хващам, безплатни канали са. Доколкото знам са на един собственик. И по принцип са нелоши като програма, филмите не са нови, но са 90% европейски, и чат пат от мюсюлманския свят. Почти няма американски филми, с което се различават от останалите филмови канали.

Мисля, че и A1 ги излъчва. А сайтовете им са много зле.
cinemania.bg и nostalgia.bg - първокласник ще ги направи по-добре

# 586
  • София
Аз се оказа, че го имам поне първия. Но няма опция за връщане, което на мен ми е сериозен проблем. Трудно успявам да изгледам един филм от - до.

# 587
Гледах новия ирански филм "В братска страна" тази вечер. То се оказа, че е доста награждаван. Филмът много ми допадна.  Темата е за тези над 5 милиона бежанци от Афганистан, които живеят в Иран, след 2001 г, когато САЩ удрят Афганистан, да прогонят талибаните (което беше реакция след 11 септември). Филмът е като трилогия, но и трите истории са свързани една с друга. Да не разказвам сюжета. Но си е тъжен и докосващ. Тези хора имат нелека съдба. А на какви унижения са подложени афганците в Иран, само и само да не ги депортират обратно.. не ми се говори.
Ако може, гледайте филма, може би е в MAX (HBO Max), не знам. Дават обикновени човешки истории, няма насилие или бойни/военни сцени.

А канал Nostalgia дава 3 ирански филма на режисьора Абас Киаростамѝ за една седмица:
Скрит текст:
2 юни
12:00 Вкусът на черешата – драма, Иран-Франция, 1997 г.
реж. Абас Киаростами, с Хомаюн Ершади, Абдолрахман Багери

4 юни
14:00 И животът продължава – приключенска драма, Иран, 1992 г.
реж. Абас Киаростами, с Фархад Херадманд, Пуя Пайвар, Бехруз Абедини

8 юни
10:00 Под маслиновите дръвчета - драма/документален, Иран, 1994 г. - реж. Аббас Киаростами с Хосейн Разай, Фархад Хермонд, Мохд Али Кешварц
Който има връщане назад с IPTV, може да пробва.

# 588
  • София
И аз го доизгледах. Бях го почнала в Мах преди 10-тина дни, но на средата го спрях, защото ми дойде тежък. Сега си го довърших. И щях да пиша за него. Добър е. Препоръчвам.

# 589
В "Братска страна" го почнах, като излезе в MAX, но нещо не ме грабна в началото. Щом давате добри отзиви пак ще порбвам да го доизгледам.

Саудитският "Жокеят на пустинята" също така, нещо още в началото не ми хареса, ако някой го гледа дайте отзиви.

# 590
А снощи даваха и косовски филм по Синемакс 2, но нещо съм го пропуснал в програмата.
"Призрачна младост", гледах само минутка, днес ще пробвам да го гледам.

Иначе "В братска страна" е тежък, да.   @AniSim, те са като 3 филма в един. Непременно изгледай докрай, третата част е просто разтърсваща.
Скрит текст:
Как точно да съобщиш на жена ти, че синът ви е убит. А тя се надява, праща му съобщения...
И как афганцистанците се радват на иранското жителство. За нас това е прокоба, да живееш в Иран при този мракобесен диктаторски режим и милион забрани и наказания, но за афганистанците това е спасителен остров. Смятайте какъв ад е в Афганистан, за да бъде Иран техният спасителен остров. След книгите на Халед Хосейни и  Фабио Джеда у читателя става ясно, че Иран е много по-добра версия от Афганистан и много хора се спасяват там. А когато човек прочете и книгите на Паринуш Сании виждате какъв ад е и животът в Иран, съседната братска персийска държава
След такива филми (и книги), на такава тематика осъзнавам колко много удобства си имаме ние и колко добре живеем. Често се чувстваме наказани, че не живеем като скандинавците или западняците, като цивилизования свят. В същото време изобщо не си даваме сметка колко по-добре живеем от половината население на земята.

# 591
Това ме подсети, извинявам се, че е встрани от темата може би, в ютуб намерих една анимация, пак за Афганистан, за всеизвестното тежко положение на жените, едно момиченце трябваше да се облече като момче, за да може да помага на майка си, като излиза да пазарува, а на жените им е абсолютно забранено да излизат сами там, само с мъж придружител, но какво правиш, когато мъжът ти го няма, а имаш само дъщери... Е, не можах психически да издържа повече от минута, анимация, но е тежък. Съжалявам, не обърнах внимание на заглавието, но май е доста гледано, може би ако напишете на английски, анимация Афганистан, ще го откриете.
Преди време попаднах на един филм по някой от споменатите по-горе канали, сириец бяга от Сирия, установява се в Европа, създава семейство, но години по-късно се опитва да се върне в Сирия, за да измъкне оттам свой приятел. Как се казва филмът, някой ако знае? Смътно помня, че май писах за него тук преди време, но не съм сигурна.

# 592
на жените им е абсолютно забранено да излизат сами там, само с мъж придружител
И то само мъж, който е някакъв роднина. Съпруг, брат, баща, братовчед, племенник, чичо, вуйчо. Това е. Абсолютно нямат право да са сами на улицата или с мъж, който не им е никакъв. Понятие "гадже" не съществува. Нито пък "приятел" от противоположния пол, това е тежък харам и се наказва сурово.

За другия филм не се сещам.

# 593
Гледах и косовския филм (Призрачна младост). Нищо особено, според мен. Две девойки от село или малко градче останали без родители (след югославските кланета от 1999) и вече завършили у-ще тръгват към столицата Прищина, записани да следват, в студентско общежитие. Едната тръгва по лош път. Доколкото разбрах, и двете са роднини.
Скрит текст:
Прищина си е мизерийка. Веднъж съм ходил и ми стига. Призрен ми хареса много повече (прилича на Мостар в Босна), но като цяло е труден животът в тази страна. А и те пътуват безвизово едва до 5-6 държави.
Дано един ден хората в Косово, Босна, Албания, РСМ… заживеят по-нормален живот. Но като във всяка бедна държава … корупция навсякъде, а младите бягат.

# 594
Снощи изгледах "В братска земя". Много ми хареса - от филмите, които те карат после да мислиш над тях. Благодаря за препоръката!

Аз разчитам главно на Макс и Нетфликс, за да мога да си пускам филми по мой вкус, по удобно за мен време. Телевизия рядко пускам, основно заради предавания, имаме ги тези двата канала, но не съм обърнала дали има връщане при тях. При нас (на Cooolbox) не всички канали са с връщане. За някои няма такава опция. Около 70-80% имат, обаче.

# 595
При мен има връщане на Синемаксите до 7 дни назад (при Виваком) и пак може да ги пускам в удобно време, поне на тв екран. Че не искам на лаптопа.
В първата от трите части на филма на мен ли ми се стори или...
Скрит текст:
Единият от полицаите беше хвърлил око на младежа? Но няма как да го изкажат директно, камо ли в ирански филм.
Тези с по-дръпнатите очи са хазари, не са афганци.

# 596
  • София
Скрит текст:
Не само хвърлил око, а злоупотребил според мен.

# 597
Точно си мислих, че са ми много различни от представата за афганистанци и ми приличат на някакви кавказци по-скоро.
За момчето:
Скрит текст:
Направо полицаят си го изнасили момчето. Погледът му след това - блуждаещ, изгубен - го показа, нищо, че не дадоха кадри. Той затова си счупи ръката нарочно, за да не продължи иранецът да го малтретира сексуално, не толкова  заради труда.
Много добре направен филм, чудесна игра на актьорите. Заслужава си наградите.

П. П. Имам връщане на Синемания и Носталгия. Благодаря за споделените филми!

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 06:40 от Stella Gemella

# 598
Къде мога да гледам В братска земя? Благодаря!

# 599
  • София
В MAX (HBO) го има.

Общи условия

Активация на акаунт