(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 40 599
  • 801
  •   1
Отговори
# 60
София, и аз ще пробвам Стряма, ще споделяме опит.
Честито на всички новодомци и новобранци -градинари, развълнувахте ме, има много малко такива моменти в живота.
Сега се сетих, какво стана с експерименталните семена? Сякаш изпуснах развитието. Доволни ли сте, докладвахте ли?

# 61
  • София
Недоволна, започвам да  събирам, нали затова споделих, че си събрах семена от доматите на комшийската баба, които тук определихме като Сан Марино. И нарочно купих пак такива, за да направя сравнение. Взела съм и няколко от Тревясалата ферма, да видим. Изгубила съм 25 г от живота си в големия град, няма откъде да имам семена Wink
Пък и нещо друго - и семепроизводителите, и тези на разсад, хляб трябва да ядат Simple Smile И родните зеленчукопроизводители, и овощари, и производители на цветя... Simple Smile
Моля да не навлизаме в дълбоките води на темата "стари сортове", защото едно време в учебниците те се изчерпват с ран - Идеал, средно - Наслада и трапезен - Биволско сърце. Няма нищо лошо в създаването на нови сортове ✌️

steli4ka s, да, директни сортве са.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 10:12 от sofyia

# 62
  • На морето!
Честно казано и на мен цените на семената ми се струват доста височки ще видим готовият разсад на какви пари ще излезе, а за готовата пък продукция не ми се мисли. Разбира се, аз като начинаещ ентусиаст и градинар за втора година, не мога да съм обективен критерий.

# 63
Директен сорт ли са споменатите Алено сърце, розово сърце, чери Аля? Дали мога да си ги купя и запазя семена?

Директен сорт са, както и червения градински. Той ми е фаворит.
И в ТеМах са вече 1.29 семената на ИЗК Марица.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 12:46 от morskibriz

# 64
Това, че по магазините се продаваха семена от няколко сорта, не значи че бабите по селата са гледали само тях. Няма да забравя един огромен оранжев домат, който не подари един овчар в Родопите преди половин век. По онези години семена се купуваха основно от виладжии, хората се ползваха собствени семена.

# 65

[/img]
Вижте в странство колко струват семената. Това е цена за три пакета.

# 66
За Холандия е нормално, на тях това им е основен бизнес. В Германия същите цени са за един пакет, и то в дискаунтър. В градински център са поне тройно по-скъпи.

# 67
А за България е нормало да има спекула. Семена на директен български домат  10бр за 1.30 лв.... в един грам има около 300-400 бр. семена.
Нарочно не споменах държавата.

# 68
Ама това са лидълските семена. И тук са евтини. Онзи ден купувах по 40 ст май бяха. Не знам колко са добри обаче.

# 69
И аз купих пипер Калифорния или Калифорнийски не помня точно найменованието, от Лидл но със сигурност не беше 40ст. Пишеше 60бр семена мисля.

# 70
Да, те са на няколко групи семената там. Аз съм вземала само цветенца по 40 ст, но другите са по-скъпи и са на бройка. Има и био, които, ако не бъркам, отиват към 3лв. Миналата година взех и не ми се получиха, но не подходих внимателно към засяването. Ще видя тази година дали си струват и 40-те стотинки.

# 71
И аз купих пипер Калифорния или Калифорнийски не помня точно найменованието, от Лидл но със сигурност не беше 40ст. Пишеше 60бр семена мисля.
И аз такива чушки ще взема ако има още останали,де. Ей така за проба заради формата ги искам. Като ги гледах в Лидл мисля, че бяха по 40 ст семената, сториха ми се и празни пакетчета, че даже си мислих 2 да взема.

# 72
  • София
На Лидъл са чудесни репичките Simple Smile
2-3 хибрида бяха, много дълга годност за бране - не се пукат, не изкуфяваг, не прерастват, не цъфтят.

# 73
От лидълските миналата година репичките и дини шугър бейби станаха добре. Но доматите им марманд не препоръчвам, ужасни бяха.

# 74
Много се радвам на новите .
Добре дошли.!Питайте хора. За това са форумите. Пространството е  замърсено   с информация която не ни е нужна
Времето е малко нервно , та не се сърдете че не сте получили навременен  отговор. Не сте закъснели с работата.
Деде , тате  не можаха да свършат работата на тоя свят .  И аз няма да мога. Работата  не трябва да е усилие и да ни напряга.   
  Та по актуалните теми .
Клинч,
"от едната страна гърнето ври , от другата мръзне".Малък Сечко се лютии фучи  че Голям Сечко  и баба Марта му вземат от дните.
Няколко години занемарих градината си и съжалявам . Миналата година  взех  разсад и си завъдих тута.До миналата година си бях  опазила градината от  всякакви гадинки . Ама , на .
Сега ще ръсна в лехата за доматите  птича тор , угарки , пепел от печката ,  , малко по късно  вар и син камък дано ги убия.
Май  и миризливките и тутата  зимуват в земята . Китайската пеперуда  ми изяде 30  корена чимшир. Толкова пръскане не съм си пръскала  зеленчуците и пак  ги изпуснах . Последните пеперуди се храниха с изсъхналите листа на чимшира и станаха  кафяви . Спасих  4 корена де . За да си го развъдя пак . И това място  ще го  посипя с  тези неща , без птичия тор де че ще ги изгоря.
Подготвих си лехата да сея грах. На Север съм и не става да сея каквото и да е есента.Никне , после удари 30 см сняг и  растенията боледуват .  В последно време  зимата се измести . поне с месец .Вярвам  само на немците за семена. Не зная дали ще намеря  грах телевижън . Поне 2 пъти по едър от нашия градинския и  едновременно се развива.  Така че няма да има презрели семена  и недозрели. Ще го сея на  мъртвичено място . Така де  , на сянка Край него ще сложа балучка, къдрава салатка , репички чесън  да има за Герговден за салатка  .Даже мисля да садя чесъна цели глави  , става по нежен . 
Трябва да се сложи по рано докато не са се събудили поповите прасета. Вярвам и на нашите си институти. Хората  работят и адаптират правилно  културите . Та садя само български де.Не искам да си  завъждам чужбински гадинки и после да се чудя с какво  да се отървавам от тях . 
Според мен  е рано да се сее пипер. Сея , Хисарска капия , пловдивска капия  , едната е бяла  чушка , и става за ядене  по рано , не горчи , другата няма равна  на себе си за консерва  става по късно щото е тъмна на цвят и не става за консумация като е зелена.
Малко закъснявам със сеенето на доматите , но не много , защото имам остъклена тераса и  сега  в 9 часа погледнах термометъра показва 20 градуса. Не е добре да се спира развитието на растенията . За ранни домати сея по дребни сортове. Има български ранни сортове.И разбира се Идеал , Насладата  която е  със основа идеал ,  аче за консерви и сосове ,    След това по едрите . Накрая консервните . Няма да правя консерви на 30 август при 30 градуса  .
Тъй като  закъснява зимата  по нашия край се поставят под изрязани бутилки от минерална вода.

Най добре питайте съседите какво вирее най добре в региона в който сте.
Ще се радвам ако  сте намерили нещо полезно .

Общи условия

Активация на акаунт