(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 40 603
  • 801
  •   1
Отговори
# 75
Днес и аз минах през HomeMax взех алено сърце заради мъжа ми и тиквички, пипер и червен лук за проба. Имаше две семейства на възрастта  на родителите ми гледаха пакетчета и се чудиха, потвърдих им,  че са 10 семена, че аз без очила едва го прочетох. На сайта им ми хареса един пипер който е за червен за сушене, за съжаление нямаше такъв. Ще продължа да се оглеждам.

# 76
Морковче, този калифорнииски пипер в лидл е сорт Долма за пълнене е чуден, затова и го взех, не знам цената, не пазя касовата бележка, но нещо към лев ми се мота. Пише, на пакета преблизително 60 растения излизат. Малко са, но ще сея и хисарска капия и бяла капия. Сложих и сиврия, аз много я харесвам, става преди капиите, за сурово, за готвене за пържене . Всъщност винаги сея повече разсад от необходимия ми, може да не стане, може поповото да изгризе повече и да трябва да пресаждам ей такива работи.
Домати имам сърцата и Аля на Марица, едни семена черита от миналогодишните ми, Купих Ръгби и Трапециза, и разбира се едрия градински. От съфорумка имам семенца от 6-7 сорта, които не съм сигурна дали ще станат в тоя пек, в които е градината ми, но ще поживеем ще видим, ако и Доня прати някое семенце, таз година ще съм се оляла от сортове домати. Искам да бера от юни до октомври и  се надявам да го постигна тази година. Без оранжерия разбира се.... и дистанционно..... май много искам.
Та тази година съм намислила да садя пипер, домати, патладжан, фасул може би за последен опит ще е, царевица, тикви, пъпеши, дини, лук, чесън.Салати, репички, моркови, грах и спанак, са вече в градината. После кажете, че не съм луда..... Ау забравила съм картофите, а вече съм купила семена, дори донесох от Нидерландия пакет лилави.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 14:56 от morskibriz

# 77
Да споделя моя опит с лилавите картофи. Преди доста години купих от Метро с цел отглеждане в градината. Дундурках ги няколко месеца в хладилника. Развиваха се нормално. Стана време за водене и изненада - няма гнезда с картофи, както сме свикнали. Картофче тук, картофче там, между редовете и навсякъде. Реколтата не се различаваше много по количество от това, което засях. Много вкусни, особено атрактивно лилаво картофено пюре. Но се отказах да ги гледам.
На следващата пролет поникнаха доста неизвадени картофи, уж ги извадих есента, но няколко години никнеха инцидентно. При песъчлива почва може би е лесно да се намерят, но в моята тежка глинеста беше мисия невъзможна.

# 78
# 79
Ох и аз слагам   севрия. Но си загубих севрията   сега съм купила семе . Имам от поминалата година сухи чушки  дано се е запазила от моята севрия . Щото мнооого голяма и хубава и бял пипер къс за пълнене , имам и бял и по тъмен та през цялата година  пълня чушки . А и слонСКО ухо . Тлъсто , късо   за мариновани консервирани  чушки . Него го ползвам и вместо камби . Ама не е актуално  сега чак след 1-ви март . А и  традиционните магарешки уши . Мноого отдавна  пренесено от влашко и много добре вирее по нашенско .
Сега е актуално да подредя овошките . Ами има по късни кайсии , череши , ... щото по ранните все ги осланя късния мраз.
Имам едно местенце по на завет там  ще сложа една ранна череша И лозето е актуално сега , щото все късно го режа и не му е много добре . Кореноплодните ги сея , садя по късно , щото става едно цвекло по 3 кг глава  а до зимата има мнооого време . А и все не ми става есенното зеле та ще  садя пролетно и ще го консервирам .

# 80
Аз мисля да се отказвам от зелето, много вредители го нападат, жега го мори и така без него ще е. Само за картофите не знам какво да правя, да садя Пикасо сега т.е. когато си се садят картофи, или да сложа Агата втора реколта и тя да е зимния ни картоф. Някакви идеи за картофи за съхранение в пловдивското поле?

# 81
Картофи в  чернозем , глинести почви не виреят . За чернозем .Правя вадата  10 см дълбока  насипвам с   компост , пясък  , слагам картофите през една педя ,купени за ядене ,защото семената за които давах луди пари се оказваха все ментета. Посипвам отгоре пак така . . С мотичката заравям отгоре  чернозема . Като  станат 30 см , пак обривам . Поливам отстрани в получилата се вада .  Мноого отдавна попаднах на едни немски картофи  много вкусни , хлебни  ,продълговати  вътре жълти ,  те стават за зимни . Вадя ги че поповите прасета ги нападат . Оставям ги на цимента в гаража да  засъхнат . Прибирам ги чак на 7-ми ноември . После в мрежи и в мазето .
Миналата година рекох да сложа едни ранни . Воднисти ,  никакъв вкус. Купувам обикновени картофи за ядене и като ми харесват ги садя.Чакам пролетта  да покълнат че има някакви които не покълват .
Тази година имаше самоковски , та от тях си взех за ядене ,  оставих  по дребни за садене.  Режа ги защото ако ги сложа целите имат много род и стават дребни .На Север  ги садим след 20 ти април.Южна България май е  с 15-тина дни напред от Севера . Съхранението е да  се изсушат за да траят. 
А за луковата муха . Актуално е сега като се затопли .
Аз садя какъвто и да е чесън . Засадения  пролетта е пролетняк и не куфее.  Куфее посаденият  есента - есеняк . Нетраен е . Той е за прясна консумация и за  консерва . Българският чесън е с бяла обвивка . Китайския му червенее обвивката .
Сипвате  в лейката  зелева чорба и поливате . Предплагам че като сте го садили есента сте му хвърлили дървесна пепел . Сега като садите пролетняка след като го засадите  пак хвърлете  дървесна пепел .
Ако нямате  зелева чорба ,   правите  солена вода  как беше 25 грама на 10 литра вода  , така си  правя  саламурата за зелето и оцет на вкус и поливате .
Аз си изобретих приспособление за садене . Между 2 летви заковах 5  не много подострени шипа на разстояние  15 см . В една леха около 9 м  са около 300 глави . Както казах по горе , сега ще пробвам да насадя цели глави за ядене .Напред по дължината на лехата ,от едната и другата страна.  после напряко на лехата , натискам  пускам в дупката , еднаква дълбочина  , еднакво разстояние изобщо картинка .  .   
Садя сравнително над 5 см  дълбочина . , защото лука  излиза нагоре . Прекопавам  2 пъти най много  шот много  бурени . После плевя. Щот се нараняват  перата. Така и червения лук .
Миналата година изобщо не беше годината на лука . Може би  арпаджика не беше читав. Хич не ми харесва вкуса на на  новия лук . Няма го оня лютия дето като го готвиш сладни . Тоя дългия все ми има вкус  спарено . От пазара си взех  домашен , трябва да си намеря семената и да си произведа  домашен .
Опитах миналата година   воден лук , Той се сади късно от разсад . Стана .

# 82
И аз за пълнени веднага си ги представих с тази форма. Сториха ми се евтини семената и затова от Лидл мислих да ги взема, за проба дали ще виреят в нашата градина, но хората са ги изкупили.Днес бях, семена почти нямаше много малко био са останали. Ще погледна и в още 1-2 магазина, но не вярвам да са останали. Аз преди 2 седмици ги гледах и уж на другия ден пак щях да имам път, а то отиде половин месец. Здраве да е, сиврия още се чудя дали да купя. Ще взема слоново ухо и оранжеви такива, че са ми интересни. Другата седмица  вече трябва да ги поръчам.
Днес си взех още почва и вече съм запасена с нея 😂.
morskibriz, ако ти е удобно  може ли да качиш снимка на пакетчето?

# 83
Да си покажа новите "оранжерийки", направени от опаковки от месо, една отдолу и една за капак. ММ е насадил люти чушки някакви унгарски преди седмица, в отоплена стая са, ще видим дали ще станат по-бързо, експеримент ще е. Хубавото на тия тарелки е че са доста по-здрави от нарочно купуваните за целта, че ММ хич не пази, като се разбърза граби и мачка, а много поскъпнаха градинарските Rolling Eyes Вече всякакви опаковки пазя ако са достатъчно дълбоки за разсад. Ластиците си ги събирам като мине пощаджията те ги мятат по тротоара, идеални са по размер 😁Като отрасне разсада ако все още е студено времето ще ги местя в неотоплено помещение, но имам отопляема подложка и ще експериментирам с нея. Въобще тази година зеленчукът ще е посветен на научния прогрес и рециклирането Smile
Почна се и календарът с кога какво се сади от наличните пакетчета, подредени са в кутията отдолу по месеци и дори си е написал дали се сади вътре или направо навън Hands Clap Кутията ми е трофейна от Любимия супермаркет, там ги оставят като зареждат за клиентите да си носят покупките. Въобще засега съм на плюс в бюджета, доста семена са и от миналата година Hands Plus1

# 84
  • На морето!
И аз едно време се смях на майка ми, че пази всякакви опаковки, сега не хвърлям пластмасови бутилки (големите ползвам за рози, малките за разсадни чашки), тарелки и прозрачни кутии също си пазя, а най-новото е, че събирам и картонените ролки от тоалетната хартия, които правя разградими чашки за разсад. Цял Плюшкин съм вече, дъщеря на майка си.

# 85
Плюшкин май само събираше без да ползва Smile Училищните произведения така и не ги прочетох, но в този смисъл съм чувала за него Hands V Това с картончетата от тоалетна хартия го пробвах, не ми се видя особено успешно, не се разграждат толкова бързо, а и се замислих, че може да слагат химикали в тях които не искам да добавям в градината. А и не се ли размекват много като поливаш разсада? Или съвсем за кратко е в тях? Не ги отхвърлям напълно, обаче нещо почнаха да произвеждат и топчета хартия без тях, докато им се начудя току изчезнали. То и за пластмасата все се говори че ще я махат, а и при цените на месото... сега ще трупам докато има Satisfied

# 86
  • Варна
Аз се чудих с кутийките от яйца дали ще се стане,че и без друго доста генерирам.

# 87
Някаква препоръка къде от България мога да си купя отопляема подложка и фитолампа за разсади?
От тоалетните рола за разсади хич не съм доволна, при мен се изкривяваха, обръщаха, неудобно беше.
Направих разсад на праз, воден лук и цвекло. Поникнаха вече. Кога да ги сложа на по-хладно?

# 88
Кутийки от яйца ми се виждат плитки, мисля че ще пречи на коренчето да се развива.

# 89
  • Варна
Аз днес се добрах най-накрая до фермерския и си взех домати и краставици. Взех червено чери и червен едър баба Желязка, а краставиците са Крокодилка. Казах ѝ да ми даде сортове като за съвсем начинаещи. Каза ми, че мога другата седмица да ги слагам на разсад.

Общи условия

Активация на акаунт