(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 054
  • 801
  •   1
Отговори
# 90
Морковче, ето лидълската Долма.
Скрит текст:

И да се оплача. Купих пакет семена Трапезица. На гърба на пакета пише Аче 55VF/ Трапезица. Четох в нета описание и за двата сорта, но описанието на пакета не съвпада с това което намирам. За Аче пише 200_220гр плод и 75-80дни вегетация. За Трапезица 160-170гр. плод и 115 дни вегетация. На моя пакет пиши 80-100гр плод и нищо друго. Ще ги сея пък ако не стават за ядене ще заминат на консерви.

# 91
...
И да се оплача. Купих пакет семена Трапезица. На гърба на пакета пише Аче 55VF/ Трапезица. Четох в нета описание и за двата сорта, но описанието на пакета не съвпада с това което намирам. За Аче пише 200_220гр плод и 75-80дни вегетация. За Трапезица 160-170гр. плод и 115 дни вегетация. На моя пакет пиши 80-100гр плод и нищо друго. Ще ги сея пък ако не стават за ядене ще заминат на консерви.
АЧЕ-то е на основа на Трапезицата , както Насладата е на основата  на Идеала с подобрени  показатели за болести.Това АF  e  на какви болести е устойчив.  Актуалното е допълнителното етикиране. Какво пише на допълнителния етикет??  При нас го гледаме колово АЧЕ-то. .Трапезицата се задънва , ако го култуча плодовете стават по едри  , така правя и с идеала и плодвете стават по едри.  , АЧЕ-то  не се  самозадънва.   .Месест  вкусен сорт с малко по дребни плодове от Насладата. .  Ако не го култучиш плодовете ще са  повече  и по дребни . Гони 200-250 грама.
Сетих се   за новите сортове  розово сърце , червено сърце . Това предполагам че  са на основата на Ръгбито . Взех  миналата година розово , но излезе червено сърце.
Забравих  да спомена един от  устойчивите на болести  сорт е  Рила. Аз обичам киселеещ домат и ми допада .

# 92
  • Бургас
Аз се чудих с кутийките от яйца дали ще се стане,че и без друго доста генерирам.
Аз ползвам пластмасовите опаковки от яйца- 10 бр. за марули. Във всяко гнездо - по  1 семе, затварям  и слагам под легло, или стол,...на тъмно. Следя и като се поникнат ги изваждам на светло. След време разсаждам в чашки, като с вилица /или 2 вилици/ премествам растенийцето с колкото може повече пръст. Това го правя, когато няма да сея много бройки. Например,   скоро ще преценя колко от настоящите айсберги ще ни останат и ако има нужда ще заложа 50-60 семена.

# 93
Гледала съм Трапезица преди много години, не си спомням да беше дребен домат,нито пък ми е киселял. Мразя кисели домати. Каквото такова. И без това имам дузина семена от минали години и тази накупих още......ще има да сея домати пет години без да купувам, ако успея да не влизам в магазини продаващи семена.
Така и като започна да разсаждам, сърце не ми дава да метна някое коренче и ..... нямам думи, луда работа е моето. Трябва само да сея умно семената, да не ме обхване онази болезнена лудост, че после няма да ми стигне градината.

# 94
  • Варна
Тъй, дано прогнозата се окаже вярна и студовете да приключиха. Засадих преди малко 2 реда лук Барлета и 3 реда дълга репичка в двата противоположни края на лехата, с идеята при лука после да сложа морков, а при репичките - салатите. Морковите да ги слагам ли и тях вече или да почакам още? А салатите колко време след засаждането на разсад започват да прокарват? Също и това с нетъкания текстил за предпазване на лука от вредители много не го разбрах. Като прокара се прави като навесче от него или още преди да прокара се завие с него, или пък се правят полички от него около стръковете? И най-вече какъв е тоя нетъкан текстил, откъде си го намирате Grinning

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 13:44 от Didi_Bidi

# 95
Ако искаш в началото на лятото моркови. Сей ги сега. За по- късно след  месец, два пак. Семената моркови трудно излизат. С нетъкан текстил завиваш за топличко, не пази от вредители. Аз съм сяла грах, спанак, моркови и репчки ноември на открито. Завих с агрил когато Недоволна предупреди за студовете.

И днес

aгрил

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 14:09 от morskibriz

# 96
  • Стара Загора
Ние ползваме това https://parnici.bg/parnici-ot-netukan-tekstil/

# 97
Нетъканият текстил, който топли, се казва агрил (агривело). Полезно нещо както през пролетта, така и през късна есен.

# 98
  • София
И аз съм взела агрил колкото за едно тунелче 10 м, но ще взема още. През изминалата есен първата дебела слана падна на 5 октомври, а комшиите, които завиха, браха домати до декември.
При нас още има сняг. Дори да се стопи тази седмица, трябва трайно да се затопли, за да може да се влезе в градината. Изобщо не е подходящо за ранни пролетни култури, освен в оранжерия разбира се.
Чесън и лук са около 10-15 см в момента, ни са оклюмали от много ниските температури, няколко дни падна до -10, -12°С. Ще пострижа малко чесъна, да видим дали ще се оцелее.

# 99
  • Варна
Аа значи се има предвид тия мини парници ли? На пакетчето със семена пише "Нетъканият текстил е ефективен като екологична защита срещу вредители като луковата муха". В едната книга дето чета пък пише за морковената муха нещо такова - "Направете покривало от фина мрежа или стар чаршаф на поне 60см над земята. Това ще попречи на женските мухи да снесат яйца. Засаждането им между цвекло, спанак и марули също намалява щетите." За зелева муха пък пише да се правят картонени "яки" (нямам намерение да садя зеле към момента де, ама май с тая муха съм объркала другата). В другата книга пък пише за лука "веднага след посяването, лехата трябва да се покрие с найлон за да се запазят топлината и влагата, но още щом се появят първите кълнове се маха", а също и "всички насаждения могат да се предпазят лесно от летящите насекоми, личинките им и гъсениците, ако се покрият с акрилно или полипропуленово платно, но така че да не остават и най-малки пролуки". Т.е според вашият опит това с тия покриванки е само с цел предпазване от измръзване и не действа против тез пусни мухи?

# 100
  • Пловдив
Някой ползва ли каменно брашно? И ако да - как и кога?

# 101
Не мога да разбера  тенденцията. По рано се продаваше "найлон" който ползвах 5 години , сега продават един дето след една година ползване  го събирам из двора .

# 102
Ползвам агрил за предпазване от ниски температури и слана. За насекоми мисля, че е по добре ситна мрежа, от тази за прозорците да има въздух и да е проветриво. Ако в топъл ден всичко е увито плътно с агрил нз. какво би станало с насажденията. Разсъждавам си. Не съм пробвала.
И каменно брашно не съм ползвала, нз и за какво е.
Има хора с доста по- голям опит от моя, може да севключат, ако не  действате на принципа проба грешка и така.
https://www.agrogradina.bg/polietilen-za-oranjerii ползваме такъв. Не е мръднал от 10години.

# 103
  • Варна
Някъде и за каменно брашно четох, срещу някакви вредители беше, ама какво и как точно беше май не запомних.

# 104
  • Русе
Здравейте, хора! Много съфорумници, много за четене! Благодаря на Морскибриз за новата тема! Супер е като ставаме все по-голям колектив.
Измина доста студена седмица за Русе. Минус 10/ минус 12гр падна в няколко от сутрините и с няколко см сняг само. И така лукът, чесънът и салатките останаха голи на студа. Разбира се не приличат на нищо. Бяха станали 10-15см високи. Сега са нападали по земята като след градушка. Каквото такова…, след поредния природен апокалипсис с толкова много умрели си казах, че няма да се ядосвам за градината ми. Каквото й е писано, това е. Важното е да сме здрави, защото виждате как за един миг всичко може да се срине пред очите ти!
Предните дни някой е питал за семената “Наш двор” от Кауфланд. Миналата година на тази фирма си купих пипер Куртовска капия, грах, Гергана краставици и късоплодни краставици.
Единствено пиперът беше ок. Той също се разболя от нещо неясно, но семенат бяха супер. Краствиците не родиха почти нищо. Само празни мъжки цветове. Грахът също не стана. Изникнаха 2 зрънца само.
Тази година си взех семената от Флориан. Доволен съм от тях.
Да кажа, че половината доматки от прерастналия разсад ги пикирах в същите им кофички, просто по-дълбоко. Останалите доматки ги оставих, защото въпреки че са с по 5см високи дръжки, са доста дебели и жилави и просто в градината на пролет ще ги засадя по-дълбоко. Пиперът също вече прави същинска двойка листа. Не помня какво сложих…пловдивска капия ли беше…забравих Sad
И последно да ви споделя…че пак много писах.
За първа година си правя разсад на остъклената тераса в блока. Взел съм семена камби, чорбаджийки и рибки от купени миналата есен зеленчуци. В билла имаше зачервени чорбаджийки и рибки, изсуших ги и така. Ще видим дали ще стане нещо от тях. Та само за 5 дни и днес се появиха кълнове. Най-напред на пипер рибки. Избиват и чорбаджийските. Та исках да питам според вас дали ще оцелеят на моите условия. А именно около 20-25гр денем до южен прозорец, но едва 10 градуса нощем. Все пак остъклена тераса, но си изстива. Според баба ми никакъв шанс да стане нормален разсад особено на пипери, но според мен именно ниските нощни ще закаляват разсада още от поникването му и впоследствие като се стопли времето ще е 10 от 10. Ама това са мои догадки и ще се радвам ако някой има мнение.
Показвам ви и снимка как съм ги нагласил. Облепени са с картони, за да ги скрия от котките:)

Общи условия

Активация на акаунт