(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

  • 41 060
  • 801
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 17 116
Някъде и за каменно брашно четох, срещу някакви вредители беше, ама какво и как точно беше май не запомних.
Съмнявам се. То само прави почвата по-рехава и дава малко минерали, не си представям как ще пази от вредители, все пак е просто млян камък Thinking

# 106
  • Варна
  • Мнения: 3 478
Опитвам се да си спомня, защото не мога да намеря в коя от книгите го четох. Беше нещо тип че укрепва самите растения и така те сами се предпазват от болести, а от насекоми пази защото е фин, влиза им в очите и затруднява дишането и така не им позволява да ядат. Мисля, че трябваше да се избягва по време на цъфтеж, ама не помня защо.

# 107
  • Мнения: 7 856
И аз тези дни ще открия сезона. Вчера купих 70 литра професионален финландски торф и малко семена. До края на седмицата ще посея два вида босилек - с едри листа и някакъв лимонов, който не знам какво означава. Също ще си подновя чивъса, който гледах в къщи и го затрих. Както и тагетес, че много бавно расте (както и босилека).

# 108
  • Мнения: 7 304
Лимоновият босилек е с лимонов аромат, на мен много ми харесва. Имах и лимонова мащерка, също е с много приятен аромат,  но я убих Confused

# 109
  • Мнения: 8 475
Аз в неделя открих сезона. Засях в една кофичка от кисело мляко 16 семенца червен домат. Семената ми ги даде приятелка, местен сорт, тя ги е събрала.

Днес ще сложа тагетис, че наистина много бавно никне.

# 110
  • Мнения: 5 508
Мога ли да използвам стандартна кофичка от кисело мляко за доматите, които после няма да пикирам. В една кофичка повече семена, а не по една. Чудя се какво да използвам за сортове от които ще ползвам малко семена?

# 111
  • Мнения: 7 856
Домати в домашни условия не стават без пикиране!
Аз сея в саксийки, след това пикирам в чашки за безалкохолно, после ако станат големи ги прехвърлям в кофички от кисело мляко.
Всеки съд се завежда с лепящо се етикетче със сорта.

# 112
  • Мнения: 8 475
Аз сея в кофички от кисело мляко.
После пикирам в кофички от кисело мляко /еднократни чашки за безалкохоно. Миналата година пикирах в разградими кофички (сях заедно с тях в градината).
И аз надписвам всичко.
Ползвала съм и транспортните саксийки от цветя.
Тагетис мисля да сея в тарелки за месо, после ще разсадя в градината.

# 113
  • Мнения: 7 856
Малко информация за един много добър препарат - Рутмост (не е гадна химия). Аз поливам с него при пикиране и след това при засаждане в градината.
Има го на много места, и във физически магазини.
https://www.agrogradina.bg/organichen-tor-biostimulator-za-po-dobra-kulnqemost

# 114
  • Мнения: 5 508
Домати в домашни условия не стават без пикиране!
Аз сея в саксийки, след това пикирам в чашки за безалкохолно, после ако станат големи ги прехвърлям в кофички от кисело мляко.
Всеки съд се завежда с лепящо се етикетче със сорта.
Защо да не стават?
Миналата година нищо не сме пикирали. На татко не му се занимаваше и си остави до последно доматите в сандъчето. И аз черитата ги сложих директно в кофите и няколко корена в градината на баба ми, хванаха се, а бяха много хилави.

# 115
  • Мнения: 7 856
Ако са били достатъчно на рядко и с достатъчно почва (сандъчето) може. Но няколко домата в една кохшчка от мляко не виждам как - той един домат на края пълни кофичката с корени.
Още нещо - непикираният (т. н. "скубан" разсад) се прихваща по-трудно. За чушки се използва, защото там бройките са много повече, а и коренната система е по-малка).
Може да направиш експеримент - от един сорт пикиращ част, останалата не. После в градината сравняваш резултата.

# 116
  • Перник
  • Мнения: 5 071
И аз никога не съм пикирала доматите - сея в сандъче или тарелка от месо, стават си Simple Smile

Още не съм открила сезона, но и още си имаме сняг в градината. Ще започвам с разсадите през март, живот и здраве.

# 117
  • Мнения: 2 437
Теорията за каменното брашно е, че обогатява с калций и минерали.  А повечето вредители предпочитали растения бедни на калций. За болестите също пази, нещо като витамини за растения. Но тайната е че трябва да има много полезни бактерии в почвата, за да може да се усвои каменното брашно.
Аз се абонирай за платформата на Храна от село и Тихомир Трайков. Те са доста за каменното брашно. Ще пробвам и аз тази година да го ползвам.

# 118
  • Мнения: 5 508
Марулите при баба ми бяха завити с агрил и повечето са умрели. Те даже и не са пораснали останалите, а си стоят мънички. Много интересно нали уж ги пази. Татко не ги зави при тях и там са попарени. На открито кога могат да се садят? Сега мога ли да сложа семена в земята за разсад?

# 119
  • София
  • Мнения: 2 457
Morkovelka , агрилът спасява 2-3-4°С, т.е от слани и неголеми минуси. При -12 няма как да оцелее само от агрил, трябва да е в отопляема оранжерия.

Общи условия

Активация на акаунт