(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 057
  • 801
  •   1
Отговори
# 630
В събота пикирах почти всичкия разсад домати. Аз пикирам по две растения и имам общо 56 пикиране растения. Отделно имам 14 растения сорт "Идеал", които ще дам на свекърва ми.
Ще посея днес още малко домати и 2-3 сорта капии, чушки.

Вчера ходихме на село, ММ ряза дръвчетата. Мислех да сея пащърнак и целина, но беше кално.
Те на повдигната леха като морковите ли се сеят? Утре сутринта ще отида да ги насея и ми остана малко арпаджик, ще насея и него.
Баклата е започнала да никне. Спанакът е рехав, на негово място ще сея картофи.

# 631
  • София
Фортуна, нищо не се сее във висока леха, докато не решиш да го сееш Simple Smile
Пащърнакът и целината правят широкоплощни растения, кой е тоя, дето ще се хаби да прави високи лехи за 6 растения. Със същото количество труд ще отгледаш 60.

# 632
  • Перник
Разсадът ми е жив, расте лека полека. Вчера ми останаха около 2 часа за градината - плевих ягоди (имат цветове вече), засях репички, магданоз и копър.
Разискваното в последните страници растение и на мен първо ми заприлича на пелин, но като се вгледах, вече не съм сигурна - листата на пелина са по-големи.
Рукола сея директно в градината. Получава се супер, само дето някаква гадинка ми пробива кръгли дупчици в листата Sad А след като цъфне се и самозасява и така си имам целогодишно.

# 633
Аз вчера бях на работа. Имам 119 пикирани домата в събота.
Скрит текст:
и току що излизащите патладжани
Скрит текст:
а това е пипера, които тръгна след като го прибрах на топло и наторих с тор за разсади.
Скрит текст:
Съжалявам за обърнатите снимки, но едвам успях да кача и тези.

Последна редакция: пн, 20 мар 2023, 16:22 от morskibriz

# 634
  • София
Зелева бълха е. При мен дупчи репички, рукола и разсадите кейл. Обаче не предпочита зеле Simple Smile Там царстват охлювите Sad
Ръсим пепел върху растенията и контролираме популацията

# 635
Остави го да цъфне и ще проличи пелин ли е, какво е. На цвят май прилича на пелин, той нали е леко синкав? И на моркови прилича.

# 636
Това е най-обикновен грозен бурен. И пелин да е, няма място в градината.

# 637
Въпреки, че ги пикирах много рано и ги изнесох в парничето при невисоки нощни температури, разсадите ми растат и се развиват добре.
Постепенно разчистваме градината и оправяме пораженията след празните месеци заради стършелите, оформят се нещата. Вчера местих ягоди, дано им хареса новото място. Мулчирам храсти и трайни насаждения, режем дървета. Пролет е.

# 638
И ние се обзаведохме с компостер по програма на общината. 450л е. Не сме го сглобили още.
Имам аз въпроси към Марко за клечките от лозите и дърветата. Колко големи ги слага в компостера, за колко време се разграждат  и помага ли им с нещо. Дано види когато влезе във форума.
Аз също нямам време да следя и луната за посевите, но поне мога да записвам в каква фаза е била когато пикирам, разсаждам и/или засаждам.
Аила този червей е полезен. Според мен е дъждовник.
Здравейте!Едва днес успявам да вляза Simple Smile Ще прегледам пропуснатото,но да отговоря първо Simple Smile
Имам дробилка hecht модел 626,не съм измервал,но то е като фреза и дължината на клечките е около 2 см,но по-дебелите клони ги премачква и примерно от клон около 4 см,пак са около 2 на 2 см.Ускорители съм ползвал от практикер,но съмнителен ми се вижда ефекта им Simple Smile.Единия беше в метална кутия и ръсеше нещо като прах,в момента имам един(пак от там),който пише че са дрожди в хартиена кутия и вътре с найлонова торба.Насипвам около 10 см материал и поръсвам и така нагоре.Слагам и амониева селитра по 2-3 шепи на пласт.Зареждам само напролет(по това време),като предваритено изваждам каквото е готово.Първата година е слабо,но после около 400 литра си вадя и станалото си пада  и допълвам,но слагам само материал от клони и лози,без трева и друга зеления.През останалото време поливам с вода за влажност и . . . така.Растенията около компостера изглеждат много доволни Simple Smile

# 639
Ако някой е сял ягоди от семена, успешно ли беше, покълват ли добре? Аз дълго време исках да взема разсад, но ММ все твърдо не, а сега дойде пакетче и изведнъж е много навит Rolling Eyes На мен са ми подозрителни, гледам че хората все си вземат готов разсад ягоди, разнасят се ластарчета и т.н.

Днес боднах тарелка от оня километричния зелен боб, обаче семената са ми пак от оная фирма дето не й покълнаха предишния път, ако и сега не стане я отсвирвам и културата и фирмата, но в момента имам две свободни катерушки и се надявам все нещо да тръгне по тях. За едната взех една бяла пасифлора, оставих я снощи навън и на сутринта беше наполовина, един плужек се кипри и хрупа, явно е пролет, ммдаааа. Тези дни ще хвърлям торче на овошките.
На доматения разсад му е студено, нощем температурите са едни малки цифри в оранжерията, а не искам да пълня къщата с разсади, пак ще съм месец след вас, тамън ще събирам акъл Satisfied

# 640
  • Русе
Днес е станало 37гр на терасата. А през нощта е било 7гр. Разсадът не беше особено добре днес… Simple Smile
Момичета, знаете ли дали могат да се отглеждат  глави лук при леко засенчване? В нета пише, че не търпи засенчване, но може някой да знае по-добре от патене. Имам едни малини, които ще правят шарена сянка на лука и се чудя какво да очаквам …

# 641
Ники, миналата година моят лук уж сМо за зелено беше в края на парцела, аха в гората. Не успяхме да го изядем и остана за глави. Не беше супер едър, но не беше и зле

# 642
  • Русе
Здравейте, разреждаме малините, някой ако иска мога да изпратя вкоренени пръчки.
Редакция- ще изпратя малини на 3 момичета, които ми писаха на ЛС, ако можем следващия път като отидем на село да извадим и става за садене,  ще пиша пак, ако има желаещи.

Последна редакция: вт, 21 мар 2023, 20:20 от ralnik

# 643
  • Русе
Ники, миналата година моят лук уж сМо за зелено беше в края на парцела, аха в гората. Не успяхме да го изядем и остана за глави. Не беше супер едър, но не беше и зле
@скаридка, благодаря! Точно от такъв практически опит имах нужда. Дано станат лукчета и при мен. И да не са огромни, да са вкусни поне!

# 644
  • София
Nikolay, лукът лесно се маносва, по-добре ще е на слънчево и проветриво, а малините на полусянка.

Да попитам какви пръскачки ползвате? Имам нужда от такава, с оято да пръскам около 6-7 метрова слива, не толкова да й опазя продовете, колкото да се боря с въшките. Единственото голямо дърво ни е в парцела и много добре си прекарваме под нейната сянка.

Общи условия

Активация на акаунт