(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 062
  • 801
  •   1
Отговори
# 435
Ларвите на майските бръмбари е полезно да се слагат в компоста така ли?
Редактирам се, снощи писах и ми изчезна поста, не бил изтрит, освен да съм го пльоснала в погрешна тема понеже отварям няколко таба 😁 Или интернета ми го е отвял вятъра.
Оплаках се, че разсада боб беше почнал да мухлясва след като ММ го пъхнал в найлонов плик, аз го открехнах да влиза въздух, но в оранжерията е студ и гледам сега е внесъл тарелката вкъщи на топличко.
И отново да ви покажа моите разсади чушлета и нещо което мисля че беше синята боровинка ¯\_(ツ)_/¯ И осми март ви бях честитила с минзухари, ама на.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 08:19 от Eфибуш

# 436
  • Варна
И според мен това с луната е точно на принципа и на океаните, не на светлина. Обаче, честно, нямам възможност сега и луната да я мисля 😀
Относно компостерите, все съм в дилема там. Хем това Бокаши не е баш компостер, хем ми се струва най-подходящо за мен. Все ме е страх с външен компостер да не завъдя нещо.

# 437
И ние се обзаведохме с компостер по програма на общината. 450л е. Не сме го сглобили още.
Имам аз въпроси към Марко за клечките от лозите и дърветата. Колко големи ги слага в компостера, за колко време се разграждат  и помага ли им с нещо. Дано види когато влезе във форума.
Аз също нямам време да следя и луната за посевите, но поне мога да записвам в каква фаза е била когато пикирам, разсаждам и/или засаждам.
Аила този червей е полезен. Според мен е дъждовник.

# 438
Аз днес си купих от Лидл компостер нямам търпение да се прибра и да го използвам.

morskibriz, ще питам и теб за подробности. От кой отдел на общината раздават компостите и как става? Питах в нашата община, но не можаха да ми кажат дали имаме такава програма. За Варна става дума.

# 439
Идея нямам за Варна дали има такава програма.
Раздават ги от еко отдела след предварителна заявка.

# 440
  • София
Внимавайте с ларвите, на майския бръмбър давам на животни или убивам.
Но проверявам всички останали, скоро намерих полезна , но толкова трудна открих информация...
Тази е полезната!

# 441
  • София
ЗаСлон, какво е това на снимката?!
Ето инфо за ларвите на майския бръмбър и златката, които много си приличат:

Ларвите са два вида - на майски бръмбар (вреден, храни се с живи растения) и на бръмбар златка (полезен, храни се с мъртва тъкан). Много си приличат, но имат съществена разлика - различават се по крачетата.
Аз попово прасе в нашето място не видях м.г. Къртици си имаме доста, дори в необработваната никога част.
Един съвет при засаждането на доматите - увива се частта над корена с тоалетна хартия, като се правят 2-3 замотавания и така се закопава, че да има увита част и над повърхността. Докато хартията изгние, стъблото укрепва и дори да има попово прасе, вече не може да го прегризе.

Eфибуш, снимката на пипера е за реклама на разсад и сорт! Hands Wave

За засяване/засаждане по фазите на Луната и аз го знам това, но нямам време и възможност да съм толкоз възвишена, за да го следя и спазвам Wink

Благодаря за пореден път на Aila за споделеното инфо за фитолампите. Повечето от доматите ми поникнаха и дори на два дни изглеждат добре, а стъблата надебеляха и леко почервеняха. Държа я включена около 16 ч, нищо, че след обяд ги грее пряко сланце. Само от Сан Марцано засега нямам нищо поникнало. Заложила съм Ръгби, Биволско сърце червено (от Тревясалата ферма), Идеал от ИЗК Марица и чери Аля също, а най-голямо количество - от доматите на съседката - едри, продълговати, с тънка ципа. Събрах семената от три домата от някоя, със сигурност не първа китка, но показаха отлична кълняемост. За след няколко дни оставих Алено сърце на ИЗК Марица,  Наслада и семената от Доня.

Последна редакция: чт, 09 мар 2023, 12:40 от sofyia

# 442
  • София
Моята снимка е на ларва на бръмбар, която/който се храни с вредители. С гугъл се изнервих да търся. Името не запомних.

Ще е чудесно, ако има за други ларви готови подобни картинки като на майския бръмбар и златката.

# 443
Днес получих втора пратка с фито лампи от линка на Aila. Мисля, че светлината не им е достатъчна, тъй като в края на рафта доматите се издължиха много към лампата. Искам да сменим част от пръстта във високата леха, тъй като се настаниха голи охлюви. Според вас колко см. пръст трябва да се подмени, за да ги махнем?

# 444
  • София
Ферамол сложете, защо да махате пръст? Или друг био препарат.

# 445
Има сложен на 3 места, но не всички охлюви го ядат и си се размножават. Есента чистих охлюви всяка вечер и все имаше някой останал.

# 446
  • София
Ауу, как така няма да го ядат? Лоша работа!
Слагай им примамка, примерно зелеви листа. Те се крият на сянка под тях и лесно ги обираш. Щото в почвата не знаем на каква дълбочина са се скрили.

# 447
Не сменявайте пръстта, това е много работа, няма да изчезнат така. Примамки, купа с бира и ръчно събиране

# 448
  • Варна
И мен ми се струва, че смяна на пръстта няма да помогне. В едната книга, която четох пишеше да се слага картон вечер. Но сутрин задължително трябва да ги обереш. Иначе е нож с две остриета.

# 449
  • Перник
Свекърва ми, Бог да я прости, всичко съобразяваше с Луната. Аз нямам време да следя такива неща - садя/сея когато имам време. Както споделих, засях разсадите в понеделник (на нарастваща Луна, почти пълнолуние). Вчера забелязах, че са започнали да поникват някакви неща, в следващите дни ще се разбере дали е това, което съм сяла, или плевели Grinning

Компостер имам от години, от Кауфланд, мисля, че 50 л. се води. Капакът се счупи някъде около третата година. Ползвам си го по-скоро като кош за отпадъци, т.е. не му отделям вниманието, което съм чела, че е нужно. В началото беше поставен на равно, но сега е заел някаква странна, леко наклонена позиция. Все се каня да извадя всичко от него и да го оправя, но все не ми остава време. Не мирише, или поне аз не съм забелязала. Вадя компост, когато реша, че ми трябва за разсади, допълване на саксии, или просто смесване с почвата в градината. Каквото не се е компостирало добре, връщам обратно. Намирам и тези гадни бели дебели ларви. Преди и тях връщах, но откакто имаме кокошки ги давам на тях.

Общи условия

Активация на акаунт