(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 174
  • 801
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, днес в оранжерията ще слагам лук и марулки, но се чудя има ли нещо друго , което мога да сложа докато дойде време за доматите, в смисъл да порасне за около месец и половина Thinking вероятно тъп въпрос, но пък да си попитам… иначе ние сложихме семенца домати преди около седмица и са изникнали, но да видим как ще се развият, защото разсада никога не ни се получава Frowning1

# 181
  • София
Стрипер, поливай разсада с бутилка, на чиято капачка си направила примерно 20 малки дупки. Така навлажняваш всичко, то се раздува, дупките изчезват. После може второ "кръгче". Ползвам 0.5л в началото, после местя капачката на по-голяма бутилка.
Почвата ти е пресъхнала, но внимавай да не я наводниш!

Последна редакция: вт, 21 фев 2023, 10:41 от ЗаСлон

# 182
  • Русе
Нашето домати, заложено на 20.01 вече расте добре. Доста време едва едва се развиваше заради мрачното време, изтегли се лошо…но откакто има повече слънце е супер. Стъблата надебеляха, имат няколко двойки листа. Ще ги показа тези дни. Пиперът също върви много добре. Моят разсад на чушки рибки и Чорбаджийски в остъклената тераса в блока също вървят добре, но растат много бавно. Със сигурност им е студеничко нощем. На 5ти засадени, на 12ти изникнаха някои, а днес видях, че кръстосват съвсем малки листенца. Важното е, че растат и при неоптимални условия.
И отделно един въпрос имам сега дами. Ще засадя 2-3 кв^2 с арпаджик за глави лук. Досега не сме слагали. Кога е добре да ги сложа? В интернет пише веднага след стопяване на снега. Обаче ако ги насадя и падне сняг отгоре им? Проблем ли ще бъде? Балучките държат и нищо не им става, но пък и те поникват при топло есенно време. Сега земята е ледена, а за другата седмица прогнозите отново се влошават. Дайте мнение Simple Smile

# 183
  • Стара Загора
И отделно един въпрос имам сега дами. Ще засадя 2-3 кв^2 с арпаджик за глави лук. Досега не сме слагали. Кога е добре да ги сложа? В интернет пише веднага след стопяване на снега. Обаче ако ги насадя и падне сняг отгоре им? Проблем ли ще бъде? Балучките държат и нищо не им става, но пък и те поникват при топло есенно време. Сега земята е ледена, а за другата седмица прогнозите отново се влошават. Дайте мнение Simple Smile
Точно сега (до средата на март) е времето за арпаджик. Изобщо не се притеснявай за времето. На чесъна и лука не им пречи студа.

# 184
Моят апраджик е насят още късна есен, като го купувах питах жената сега или напролет - каза, че зимната влага е хубаво да се хване и аз насях.. Майка ми сее на два транша заради мухата.. Ще видим

Малините са моята болна тема - няма да сея поне до есента, че ММ се разболя и не успяхме да оправим оградата и да насипем чернозем...

# 185
  • Варна
Тръгнах днес да слагам ягоди и мента, избрах място, разравям и какво да видя - пълно с миниатюрни прокарали лукчета. От десетилетия не е обработвано мястото, беше на родителите на мъжа ми, те са гледали някакви неща там, но преди 15-20 години. Преди година построихме къща на мястото и досега не бях виждала нещо да изникне там. Не очаквах да намеря нещо, но се изненадах приятно. Преместих ягодите и ментата по встрани, ама сега видях, че лукът и чесънът пазели ягодите от нещо си.

# 186
  • Русе
Благодаря ви! Ще ги боцна тези дни:)

# 187
Хора, и тая година прекалих 🙊🙈 повече няма да купувам нищо Обещавам си!
Взех семената и подарък ми направили хората.
И от Лидл забърсах едни, че си нямам 🤣 обаче четиридесет стотинки, как да не ги вземеш 🤭 
По път минах и през една агроаптека и тези са за баба ми и тя още иска🤦‍♀️🙊. Малко и се видяха в първите пакети. Аз и викам имам много не ти трябват, ама купих и' да не мрънкалясва само 😂. То и краставиците ще и дам и магданозът. Хубава ли са тия краставици.

В поръчката имах и Рутмос обаче ми в шише от 100 мл и няма инструкции. Та може ли да ми кажете как да го използвам ? Примерно в шише 1.5 или 3 литра колко да слагам?

# 188
Само се записвам, че ви изпуснах. Нищо още не съм пипнала,само вчера изкорених всичката целина, с която м.г. напълних градината погрешка.  Ягодите мисля да ги изкореня, да почистя мястото и да засадя най-добрите коренчета, но ми трябва поне половин ден хубаво време, а ще мога чак в неделя, когато то ще се разваля. И сега се надявам да получа всъхновение от вас да сложа най-сетне разсад черита и да засея репички в кашпи(тази година така, че м.г.ги изядоха плужеците).

# 189
# 190
  • София
Тези семена на опал зи хубави ли са?

# 191
Недоволна, дали е добра идея да полея с Рутмост садените есента дръвчета и храсти?
Момичета, какви цветя сеете, искам нещо, което да цъфти дълго и да е многогодишно. Още се боря с плевели и ми е много трудно с едногодишни от семенца и разсади..
Насяла съм над 100 луковици кокичета, зюмбюли, минзухари, нарциси и лалета .. то хубаво, но половината си растат и цъфтят изпод плевели и не мога да окопая, а плевя , дори по-скоро подрязвам плевелите около тях..

@AngelDust, да хубави са.

# 192
Нямам понятие дали има смисъл да се ползва рутмост за дървета и храсти.
Повечето от многогодишните цветя не цъфтят продължително.
Друга идея за нещо цъфтящо, без да е заглушено от бурените - цъфтящи храсти.

# 193
Аз насадих карамфили. Многогодишни са, цъфтят продължително време. Харесвам и димитровче, отглеждам го в саксия, а свекъра ми има в градината.
Имам и рози.
Поръчах семена за разни чушки и пипер. Поръчах и една оранжерия тип тунел за разсад, 4м дълга. Чакам ги днес - утре.
По-напред прочетох, че хвалите семената на "Опал Зи" и на института в Пловдив, та купих /поръчах от тях.

Купих от Лидл семена за репички, но пише, че се сеят от април до август, берат се 4 седмици след засяване. Някой има ли опит с тях?
Вие какви репички сеете сега?
Преди свекърва ми сееше някакви, но много бързо ставаха дървени (уж мъничка репичка, а в дървена) и се отказа да сее.

# 194
Fortuna,  взела съм два вида репичка - червена и френска закуска. Вторите много ми ги похвалиха, че не изкуфявали и не се вдървявали.. Иначе до тук вече 2 реколти червена изкарах - есенна и зимна, третата набира скорост Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт