(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 140
  • 801
  •   1
Отговори
# 285
Има ли значение как се слагат семената в почвата ? Сложих при баба ми домати Албенга, оранжевото биволско сърце и черните, подреждах семките и сега от всеки вид има изникнали по 6-7 и няма никакви изгледи за още. Нейните розовите и те много малко излезнаха особено розовата магия.Тя ми спори сега, че било заради това, че съм ги подреждала, а не съм ги наръсила. Възможно ли е това да е причината?

# 286
Eстествено не е това причината! Аз си ги подреждам в кофички или в сандъчета на редове.. А пипера сея по 2 семки в  пластмасови таблички

# 287
  • София
Разбира се, че не е. Аз само предимства виждам от подреждането, но този път пак отвреме на време за някои ме домързя и ги нахвърлях само и сега като никнат супер нагъсто на места и си пречат ме е яд.
Ето как ги редя аз:

Eто ги и започнали да поникват, средно за седем дни :

Оказа се, че съм си донесла и мравуняк. Сега им дадох хляб. Май ще сея нещата отново, а мравките ще ги връщам Simple Smile Мисля че рибки и чорбаджийски са там.

Скрит текст:

Ето и почти всичкият поникнал дотук разсад:

Ръгбито и Меделината поникнаха за 4 дни и 12 дни след поникването започват да кръстосват. Мисля да ги занеса направо на село и да пикирам.
Това са температурите, които замерих от събота срещу неделя под прозорците в оранжерията, ниско долу и под стъклата, ще видя утре ако успея да отида какво ще покаже, ако не ще си връщам разсада наобратно.
Скрит текст:

Ще занеса само две кофи от маслини натам. И без това ръгбито поникна малко, после котката се включи и днес насях ново пакетче. Броих ги, при упоменати 50 семена имаше точно 54. Мисля че някъде около 75 процента дават да покълват по пакетке, което е към 40 семена, но при мен бяха по-малко и с котката съвсем намаляха.
Опитвам се да си записвам всичко тази година, но не мога да намеря за всички домати информация дали са директни или хибриди.
Някой знае ли дали патладжаните са хибриди? Тоест мога ли да си насадя от миналогодишно Тсаконики сега семена? Аз съм насадила от купени, но ми се иска да минимизирам разходите за семена, доколкото е възможно.

П.П Първите кофички са с по-малко от нужната на височина земя, което знам че не трябва да е така и ви съветвам да са пълни почти догоре, но тогава бързах и нямах повече пръст и затова така стана. Когато са плитко се издължават допълнително да търсят светлина растенията.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 17:48 от Aila

# 288
  • София
Morkovelka, може да им е студено, може семената да не са добри.
Аз следя един зеленчукопроизводител от Сандански, залага разсад в табли, по едно семе в кутийка, полива с активатори и после с вкоренители, като таблите са на отопляеми рогозки, в тунели, в оранжерия. Следи нонстоп температурата, докато изникнат поддържа 25-28°С, работи с професионални семена. И въпреки това вчера след пикирането беше писал, че от единия сорт има 78% поникнали, от другия 82%.

# 289
И при мен Хисарската капия изникна на 45-50% доматите ръгби не са изникнали и на 30% Всичко останало е много добре излязло.

# 290
И аз като Айла ги нареждах, за да не си пречат като тръгнат да излизат. И аз не виждам никаква логика в нейната версия, че чак и ми се кара 😂 моля ви се ! На всичките пакети дават висок % кълняемост и чак мен ме изненада колко малко поникнаха. Не съм ги киснала в нищо и се чудя дали и това няма значение.
Имам още малко семенца Албенга ще ги сложа и от другите видове, че то няма да има и за 1-2 корена не изглеждат изобщо добре.
Албенга я взех от любопитство, защото и тук ги хвалите и в една фейсбук група и ми станаха интересни, а то накрая нищо няма да стане. Хич не ми се купуват нови семена.

# 291
Ахаха, мравешка ферма, че и се гощават с погача Smile Интересно как не са изяли семенцата.

Тези дни садих боб и цвекло в неотоплено помещение и ягоди в отоплено. Наред са подправките, искам още мащерки, с копъра също ще се кандърдисваме отново просто защото имам останали семенца. Мисля някои да разхвърлям сред салатените семенца, така и така отиват там. Около подправките мисля да садя спанак, но почвата не е много добра, ще видим. Поръчах си и семенца за някакъв огромен манголд, като тенисракета ставали.

ММ твърди че копал и чистил още луковици от лехата и отново иска да я оставим само за подправки. Което вече правихме веднъж, но по някое време беше превзета от домати. На мен ми харесва комбинация от подправки и зеленчук. Много оспорвана територия е, освен да праснем един белот и който спечели ще си сади неговото 😁 Подозирам и че отново ми е изкопал мащерката на която й падат листата зимата, но не съм ходила да гледам отблизо да не си развалям настроението, квот такоз, ще нагласям менюто според реколтата 🤨

Четох някаква статия "насадете си праз сега за да го готвите за Коледа". Е няма начин да се заема с такова начинание, това вероятно е най-взискателния зеленчук който знам Open Mouth

# 292
Боб на студено е кауза пердута.
Ще го гледаш в саксия ли? Премести го на топло.

# 293
Празът при нас е най-лесното нещо. Всяка година имаме до късно. Не мръзне, не е капризен, никакви грижи. Вкусен и полезен. Наесен го слагаме в кофи със земя и имаме цялата зима свеж  Понякога го налазва едно късо гадно животно, това е сигурно луковата муха за която говорите. Ето ми ранния разсад праз

Излезе ми наобратно снимката, странно.
Ето и доматите

И марулите, може и да стане нещо от тях, но са много мижави

Боб в саксия, на топло и светло, бързо ще поникне и бързо ще порасне. Навън трябва да се пази от сланата.

# 294
А гледали ли сте аспержов боб ? Много ми е симпатичен от снимките, които виждам. Започнах да си мисля да взема 😂.
На зелен фасул ли има вкус, консервира ли се, как готви ?
Физалисът, пък го купих вдъхновена от Айла, а и пак в една фейс група го видях колко красиво растение става.
Луфата пак заради Айла я взех 😂 голям съм имитатор, не съм виждала какво растение става, но си падам по такива гъби.
Мисля да взема и едни декоративни тиквички 😆. Още е само идея, но и те са ми много симпатични. ОБАЧЕ кво да ги правя се чудя, ако станат много 😒

# 295
Ние сеем един зелен боб, който е с тънки, дълги шушулки (около 30-50см). Необходими са много дълги колове, за да се катери по тях.
Миналата година съседка ми даде зелен боб. Каза, че растенията са ниски, няма нужда от колове, шушулките са тънки, 10-тина сантиметра дълги.
Не знам дали точно това е аспержов боб.
На нас ни харесват и двата вида. Има вкус на зелен боб, не прави конци. За зимата го замразявам.
Миналата години не успях с отглеждането. Първата партида я сях рано, беше му студено явно и поникна само едно растение. Сях втори път, но нещо явно отмъкна семената, поникнаха само две растения. Имаше да сготвя, колкото да го опитаме. Оставих и няколко шушулки за семе. Тази година ще сея отново (от този с по-ниските стъбла).

Моите семена поникнаха. Някои сортове на 100%, други може би на 90. Това за семената, които купих тази година (на Опал Зи основно). Доволна съм от покълването.
"Рома" се излага тази година, но и пакетчето е от 2017г., на Лактофол е. До миналата година нямаше проблем. Ще купя ново.
И аз редя семенцата като ги сея. Сякаш е по-лесно при пикирането после.

Честита баба Марта! Да сте бели и червени, весели, засмени! 😊

# 296
Aila може ли линк от къде беше купила лентата за осветяване?

# 297
Боб на студено е кауза пердута.
Ще го гледаш в саксия ли? Премести го на топло.
Разсад само, после навън. У нас е най-безпроблемния зеленчук, вдига ми градинарското самочувствие 😁, в оранжерия е, и самата тарелка също е покрита с капак като мини-оранжерийка, като има слънце става доста топло, мисля че няма да падат температурите под нулата вече.
Кога стана март Rolling Eyes А честита бабамарта, да са ви румени засмени разсадите ! Smiley Flowers Hibiscus

# 298
  • София
Aila може ли линк от къде беше купила лентата за осветяване?
Лента имам, но не я ползвам и не върши нищо. Реално имам фитолампи доста, но в момента ползвам само една.
Фитолампи

# 299
  • Варна
И на ме ми се искаше сега да имам, че цяла седмица е мрак тука. Ама то няма за кога да поръчвам. Салатите съвсем препаткаха Sad поне баба Желязка доматите добре вървят

Общи условия

Активация на акаунт