(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

  • 41 184
  • 801
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 516
Aila, честито! И на Вселена добре дошла! Аз почти три сезона завъртях и доста детайли ми правят впечатление с времето - че мястото ни има лява, по-камениста и неплодородна страна и дясна - по-благодатна; посоката, по която се стичат проливните дъждове и повличат; по-закътани места, защитени от ветрове; докъде стигам лесно с маркуча.
Аз все още не съм решила загадката с какво ще пълня градината тази година, тиквите завъдиха мишки, ще увелича царевицата и аз на първо време.

# 571
  • Русе
  • Мнения: 386
Здравейте момичета.
Жалко за разсадите на Морковелка. Дано потръгнат. По принцип пиперът си е много особен, никне бавно или не никне. И при мен имаше няколко кофички брак от Ивайловска капия.
Иначе чорбаджийките и рибки на закритата тераса в блока вървят чудно. Не съм ги поглеждал от 3-4 дни, защото не бях в града. Имам снимка от миналата седмица. Направиха месец и половина от засаждането.

# 572
  • София
  • Мнения: 12 901
Nikolayy5  страхотен е пипера!  В сандъчетата ли ще го гледаш или ще го садиш навън?
Я да ви питам, вие слагате ли някакви подпори и на пипера навън на редовете или ги садите нагъсто за да се подпират? Чудя се на тези купените нови сортове с големи чушки дали да не им опъна някаква подпора, че иначе ще полегнат със сигурност от тежеста. Но не знам как най-лесно да го направя. Мога да ползвам през определено разстояние колчетата от домати и да сложа и като оградка един канап, как ви звучи?
Между другото доколкото четох пипера и той е самоопрашващо се растение, но може и разни пчелички да смесят нещата, което не означаве, че не може и да си се самоопраши и да се запази сорта.
Цитат
Чушките имат най-много витамин С
 По съдържание на витамин С (от 50 до 400 мг%) пиперът се равнява на касиса и превишава почти всички зеленчуци, лимона и портокала.
Опрашването е различно

Пиперът е факултативно самоопрашваща се култура с голямо вариране на естествено кръстосано опрашване. То зависи от генотипа, условията на външната среда и морфологията на цвета. При нашите условия кръстосаното опрашване е в размер от 0 до 75%. При дребноплодните пипери кръстосаното опрашване обикновено е в по-голям размер, групата на широките пипери е с подчертано самоопрашване, а на дългите заема междинно положение. Това е свързано с морфологията на цвета - положението на близалцето спрямо тичинките.

Високите размери на естественото кръстосано опрашване налага строго спазване на пространствената изолация (500-700м) при производството на търговски семена от различни сортове пипер или използване на изолатори и оранжерии.
Расте най-добре при 18-25 градуса

Пиперът е топлолюбиво растение. Развива се успешно във всички райони на страната, където безмразните дни са повече от 105 - 110, а средната дневна температура през вегетационния период е 20º. Семената покълват за 8 - 10 дни при температура 20 - 25º и влажност в почвата 70 - 75% от ППВ (пределна полска влагоемност). Те не покълват под 12º. Покълването се забавя с около пет дни при температура, по-ниска от 18 - 20º и с толкова дни се ускорява, ако се затопли до 30 - 35º.
Оптималната температура за растежа и развитието на пипера е между 18 и 25º. Под 12º растежът спира, а при горещини над 35º образуваните цветове и плодове окапват. Кореновата система е много чувствителна към почвената температура. Най-благоприятно корените функционират от 18 до 22º

# 573
  • Мнения: 1 175
Браво бе, Ники! Пипер - мечта. Дано да ви е добра реколтата през годината!

Вселена, добре дошла! Hug

Аз тъкмо си гледах снимките от миналата година, защото ми се струва че всичко се развиваше доста по-добре от сега. Успокоих се обаче, защото две седмици след пикиране доматите са дръпнали сериозно. И въпреки всичко почвата е била по-добра!!

Ето войниците 5 дни след пикиране. Дръпнали са малко. Отново не мога да завъртя изображението както трябва.
Скрит текст:

Пипера е смешен, няма да го покажа, но пък всичко изникна Grinning Сега ще го въртя повече на слънчевия прозорец, че доматите са приоритетни и за него няма ред. Завършвам с една китка от домашната ми джунгла и бягам да работя. Амарилис за вас Kissing Heart

# 574
  • Мнения: 7 856
Гадно мрачно време! Нещастните току-що  поникнали домати се изживяват като слънчогледи, силно накланяйки се към лампата. Трябва да се въртят но няколко часа. Не виждам как би се получило нещо без допълнително осветяване. За 14 часа на ден ги свети лампата.

# 575
  • Мнения: 1 149
Моите семена на домати, които сях, почти нищо не излезе. Уж едните бяха тазгодишни, но много слаба кълняемост.

# 576
  • Мнения: 12 916
И при мен така...

# 577
  • Мнения: 7 856
Купени ли бяха семената? Кълняемостта при доматите е доста години, поне 4-5 трябва да проникват повечето. Ако са купени, кой знае какви боклуци продават.

# 578
  • София
  • Мнения: 2 465
Недоволна, и аз ги светя по 16 ч тези дни, нищо, че са на югоизточен прозорец. Патладжана изникна за ден и половина и започна да се сече. Много влажна е почвата и дори без фолио не съхне. Сложих съда на радиатора на парното, на 2-ра степен, да видим дали ще изсуши и дали ще оцелеят. Много са хилави, не стават и за подсипване.

При мен от доматите само Сан Марцано италиански семена поникнаха на едва 5%, уж годни до 2025.

Биб, чудесно изглеждат! А за изображенията установих, че дори да са под 5 мВ, ако са над 3,5 се обръщат и като ги изрежа малко със самото качване, застават правилно.

# 579
  • Мнения: 7 856
Явно доста са хората, които прекаляват с водата. Аз изобщо не поливам преди пикиране, дори и при сеченето. Просто овлажнявам с пръскачката (да не е много мокро) субстрата, когато се наложи. И си никнат семената без каквото и да е покриване.
Бебетата с миниатюрно стъбълце и котиледони, без  същински листа, не консумират почти никаква вода. Дори и да засъхне леко горният слой, надолу е достатъчно влажно. Но трябва да се внимава, ако са в торф, да не изсъхне, че после много трудно поема вода.

# 580
  • Мнения: 12 916
Недоволна, от Агроаптека съм ги купувала. Препоръчани, хвалени и тн от продавача.....Май ще върна на първоначалната си идея да си купя готов разсад.

# 581
  • Мнения: 17 116
Явно доста са хората, които прекаляват с водата. Аз изобщо не поливам преди пикиране, дори и при сеченето. Просто овлажнявам с пръскачката (да не е много мокро) субстрата, когато се наложи. И си никнат семената без каквото и да е покриване.
Е това е заблуждаващо казано, някой ще вземе да си помисли че въобще не се слага вода. Пръскането пак си е поливане, просто се разпределя водата по-равно. По градинарските  предавания гледам че се препоръчва такова пръскане вместо наливане на вода заради дозирането.Но явно от много неща зависи, едно е да ги гледаш вкъщи където парното пресушава въздуха, съвсем друго е в парник, където влага и температура са съвсем други, зависи от конкретните условия. По принцип растенията реагират най-добре ако няма крайности, а да се поддържа някакво постоянно ниво на топлина и влажност.
У нас ММ непрекъснато размахва лейката, поддържа почвата доста влажна, твърди че имитирало дъжд 😁 И спорим, че преполива, но накрая зеленчука си расте обикновено доста добре, важното е човек да му хване цаката в условията които са си у тях и естествено да поглежда и да се ориентира по разни обективни признаци вместо сляпо да следва съвети.

# 582
  • Мнения: 7 856
Аз гледам разсада в апартамент, където има парно, и въздушната влажност в този сезон рядко стига 30%. Но опитът ми е показал, че този начин е по-добър. Преди пикиране просто следя да не изсъхне горния слой на субстрата.

# 583
  • Мнения: 8 489
И аз като Недоволна. Гледам отгоре да не  изсъхне горния слой на субстрата. Затова им правя "воден удар" при засяване. После, ако се наложи пръскам с пулверизатор. Като израстнат, внимателно поливам по ръба, но първо проверявам с пръст дали е влажна почвата.

# 584
  • Мнения: 7 942

Я да ви питам, вие слагате ли някакви подпори и на пипера навън на редовете или ги садите нагъсто за да се подпират? Чудя се на тези купените нови сортове с големи чушки дали да не им опъна някаква подпора, че иначе ще полегнат със сигурност от тежеста. Но не знам как най-лесно да го направя. Мога да ползвам през определено разстояние колчетата от домати и да сложа и като оградка един канап, как ви звучи?

Садя ги на гъсто и си се подпират, но и това с ниски колчета и канап съм  го правила една година, когато реколтата беше огромна - свърши чудесна работа.

Днес изнесох всичкия пикиран разсад в парничето за разсад навън. Нощните температури са 4-5 градуса, през деня 14-15. Ще го мисля, дано не съм подранила.

Общи условия

Активация на акаунт