Земетресението в Турция и Сирия

• 46 277
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Не са по-малко за жалост, около 2 хиляди за момента. То не е въпросът само в ниските сгради, може да се срутят ниски, а високи да останат явно. Но аз мисля, че трябва да има някаква етика... някои журналисти прекаляват с личните истории на хората, не мисля, че е нормално да снимат така в лицата им как викат и плачат в безизходица, и как хиляди са останали сираци и т.н.

# 106
Целият ужас тепърва ще се разбере за жалост:(
Но чета за хиляди спасени, дано и утре четем. Явно и там са минусови температури, които допълнително скъсяват шанса.

# 107
Иначе в тези региони живеят страшно много кюрди, арменци, асирийци , дори са предимно етнически групи, не че има някакво значение де, аз не съм срещнала абсолютно никакви зли коментари из целия интернет, буквално всички в България са се обединили здраво да помогнат с каквото могат!

Гърция и Армения изпратиха помощ на Турция въпреки конфликтите, които са дори в сегашно време.  Едно малко хлапе дете на свещеник дарило спестяванията си на мюфтията, който призова Господ да пази както Турция, така и България. Забелязах други, интересни за мен, смесвания по репортажите- две българки с български имена омъжени там със забрадка, а друга с турско име без. Един красив мъж роден в Истанбул, но живеещ у нас каза "горд съм с народа си българския народ".
Как ми се иска светът да бъде винаги така обединен!!! И да не е нужно да се случват трагедии за това.

Не разбирам шарли ебро, но предполагам е част от свободата на словото на запад...

Много от хората в Истанбул, например, имат роднини или са от тези региони. Много от т.нар."бели турци" също са в смесени бракове, сред които и от елита в Турция. Целият свят се "смесва" не от вчера, но последните години като че ли се забелязва засилване на сепаратистките настроения.

За Шарли Ебдо нямам думи. Тази "свобода", която толкова демонстративно развяват, е довела до доста уродливи явления в обществото им.

# 108
Тия не бяха ли ги гърмяли?

# 109
Мен ме разтърси много снимката на бащата,дето държал с часове ръката на дъщеря си.Честно казано,гледам да не чета много,голяма трагедия,но тази снимка обикаля цял ден.

# 110
# 111
За Шарли Ебдо нямам думи. Тази "свобода", която толкова демонстративно развяват, е довела до доста уродливи явления в обществото им.
Като всяка една крайност. Сега няма да се учудя и на другата фанатична крайност да се активизира, както вече се е случвало, за жалост и ужас. По принцип Шарли Ебдо е готино хумористично карикатурно списание, те осмиват всичко и всеки, но тук хуморът е доста неуместен, недоумявам.

Аз изобщо повече няма да си пусна новините, прекалиха тотално този път! Без капка цензура могат да убият човек на място, ами ако не знае и има роднини там? Аз вчера пускам новините на обяд и първото нещо, което видях беше как някаква сграда се срутва за секунди и хора започват да викат в паника. А днес чувам репортерите на БТВ да казват ''' и разказваме за безбройните съсипани съдби''. Честно? Кой иска да слуша за съсипани съдби нон стоп, така или иначе самото земетресение дори само като статистика на жертвите е ужасяващо, очаква се да стигнат 10 хиляди!!! отделно съсипаната инфраструктура, хилядите хора останали без нищо или без роднини. Но просто... не мисля, че е нормално и то през деня да пускат такива кадри, или 10 пъти казаха за майка, която е издъхнаха под руините и дава живот... какво е това, после баща държал ръката на мъртвата си дъщеря. Ами не непоносимо е, това е филм на психоужасите, още вчера дарихме щом отвориха сметките и пак ще го направим, но не искам да слушам повече. Аз и войната на Украйна не я следя по същата причина, както и различните конфликти ги следя като данни и факти, но не и като лични истории на съсипани животи. Надявам се и тук да се обърне внимане на строежа и подготовката, ако се наложи хора да се евакуират.

# 112
  • София
На кадрите с новороденото под руините и как го извадиха голо си поплаках. За загиналата му майка

# 113
Може би има смисъл. Малко смирение. Животът е миг, а най-ценното е да сме живи,здрави, с близките си и да си помагаме.

# 114
  • София
Огромна мъка....2000 хиляди сгради, и всички които са били в тях...мисля  че мащаба на трагедията ще е огромен. Мисля, че е важно да се помогне колкото може по-скоро, но това е много трудно с разбитата инфраструктура и изцяло откъснати населени места. 
Смирение, гняв, отчаяние...не знам кои чувства взимат връх в този момент....

# 115
  • Велико Търново
Добре че не гледам ТВ! Самосъхранявам си парчетата изкъртена психика.
Истината е, че сме безсилни пред Бог и Природата. Всичко друго са формалности за успокоение - подготовка, строителство и реакция.
Нека си помагаме, бъдем хора и човеци, а не да се караме и злобеем.
За съжаление, доброто има и материално измерение - 1466!
Не забравяйте и да Дарявате кръв, независимо къде, просто дарявайте! Има деца, млади и възрастни хора, които могат да се спасят, благодарение на вашите 400мл кръв!

# 116
Може би имат предвид конфликтна в Сирия и това че турската армия окупира част от региона?
Явно за този цитат на Ердоган конкретно от негова реч. На английски, защото чужденец го е публикувал: "God willing, we will root out all of them as soon as possible, together with our tanks, our soldiers"

С моя лош Интернет все пак успях да потърся за коридори към Сирия, затворени са все още дори и за хуманитарна помощ (поне според немскоезични новинарски сайтове). Явно ще има опити за помощ до летището и оттам, ако разрешат от правителството, към района.

# 117
  • София
Само четох инфо по темата - като се познавам, не бих гледал неща, които не искам да сънувам после. А гледките от засегнатите места със сигурност са страшни.

Дано да няма много такива земетресения наоколо! Все едно дали в Турция или другаде - колкото по-близо, толкова по-зле!

# 118
Вече са намерили начин да доставят помощ и в Сирия. Манол Пейков.

https://www.facebook.com/manol.peykov/posts/pfbid022KS8znEoFKjXr … C2HqoizQGAf23WoLl

# 119
Вече са намерили начин да доставят помощ и в Сирия. Манол Пейков.

https://www.facebook.com/manol.peykov/posts/pfbid022KS8znEoFKjXr … C2HqoizQGAf23WoLl
Супер! Някой питаше за стари дрехи. Ето, в Сирия приемат такива, така че действайте! Simple Smile
А за Манол нямам думи. Съгражданин ми е, не се познаваме точно лично, а по-скоро задочно - приятел е на моя много добра приятелка. Изключително деен общественик и, което е по-важното - страхотен човек. Гарантирам за него, в случай че някой има някакви съмнения къде ще отидат даренията. Нямо по-подходящ човек, у когото да попаднат Wink

Общи условия

Активация на акаунт