Земетресението в Турция и Сирия

• 46 375
  • 727
  •   1
Отговори
# 180
От гледна точка на теорията на еластичност, този вид тухли (и изобщо тези с кухини) са с най-лоши показатели и най-трошливи.

# 181
  • София
Днес попаднах на клипче в тик ток, показваха тухлите, те се рушеха от леко докосване с ръце, на вид изглеждаха подобно на тези
И аз го гледах, но не мисля, че с тези тухли някой е строил нещо, няма как да издържат мазилки, натиск и тежест на стените, ако се използват такива материали. Ако забиеш един пирон, ще падне стената. Това видео според мен е извадено от контекст и едва ли има нещо общо.

# 182
  • There I was on a July morning
Това са тухли "четворки", от години се строи с тях и у нас. На тях не се разчита да осигурят земетръсната устойчивост на сградите, а на колоните, гредите и противоземетръсните шайби.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 22:32 от Скубиду

# 183
  • София
Не знам какви тухли се използват за устойчивост на земетресения, предполагам има много сизиквания за цялата конструкция...но.специално тези от видеото бяха като сухари, буквално. Не виждам как може да се строи с тях.
Което не значи, че строителството е било добро, очевидно е, че било много зле.

# 184
Наистина, изобщо не се шегувам. Онези без кухините са малко по-добре. Това не е толкова важно. Ролята на тухлата не е да носи, както си казала. Тези с кухините   Си имат и предимства- олекотяват и изолират добре. Това, че са трошливи не е чак такъв проблем. По- добре да падат парчета от тухли отколкото цели тухли… ако ще падат

# 185
или поне аз не попадам,  какво прави/не прави Хашемитското кралство Йордания  с полуанглийския си крал за съседна Сирия?
Пратили са помощ със самолети. Много ми е трудно с бавния нет и копиране на линкове, но можеш да потърсиш например с "Jordan planes Syria and Turkiye" .

# 186
И по новините казаха за детенцето на жената от ардинското село Sad
Отново в новините репортерът на място показваше рухнала сграда, на чиито партерен етаж имало магазин за килими. Собствениците избили колони в помещението, за да не пречат и да увеличат пространството. Та освен некачествено строителство, го има и това - преобразувания, бутане на стени и колони, усвояване на пространство. Все неща, които се случват поголовно и у нас.

# 187
  • София
или поне аз не попадам,  какво прави/не прави Хашемитското кралство Йордания  с полуанглийския си крал за съседна Сирия?
Пратили са помощ със самолети. Много ми е трудно с бавния нет и копиране на линкове, но можеш да потърсиш например с "Jordan planes Syria and Turkiye" .

Благодаря  ти Simple Smile Аз нямах предвид, че съвсем не намирам, а че някак е доста ограничена информацията. Циркулира из онлайн изданията една статия общо взето за 4-5 самолета с хуманитарна помощ за Турция и Сирия, изпратени от The Jordan Hashemite Charity Organisation (JHCO) в сътрудничество с the  Jordan Armed Forces-Arab Army (JAF) и the Royal Medical Services.
Най-интерeсно във въпросната статия беше долното  изречение, затова и попитах дали някой е срещал нещо повече като инфо дали йорданците правят нещо, но не си конкретизирах  въпроса, за което се извинявам.
The organisation will start running land convoys to all affected areas in Syria in the coming days. Ако  това е възможно, не може ли да се търсят варианти за  превозване на  хуманитарна помощ и от другаде през кралството? Дотам по въздух,  оттам по суша. Просто си разсъждавам на глас, при това  с ясната мисъл колко се оскъпява всичко така.. Sad А колко по-лесно може да е..

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 22:25 от пенсионирана русалка

# 188
Аз само едно не разбирам.
Къде са всичките милионери, милиардери и знаменитости готови да отделят по половин милион да речем, защото няма да им се отрази на богатството да помогнат при едно такова бедствие. Омръзна ми да ги гледам постоянно в медиите и да ми се натяква колко пари имали, а като дойде дума за човечност никакви ги няма. А къде са и правителствата? Защо само на обикновения човечец се чака да задели някоя нищожна сума, че и без това в чудо се е видял покрай инфлацията и спекулата?
Потърсих да видя някой богаташ или знаменист не е ли откликнал на трагедията. Намерих единствено това:
https://koreajoongangdaily.joins.com/2023/02/08/entertainment/te … 208180201307.html
Е, значи само корейските знаменитости имат сърца.

# 189
  • София
Благотворителността е избор, а не задължение.

# 190
  • София
Из мрежата попадах днес на статии, доколко достоверни са като инфо, не знам, че Лионел Меси е дарил няколко милиона.  Преди помня, че беше финансирал  испански болници със солидни суми за борба с короната, с немалко средства беше подпомагал и училища точно в Сирия, по-конкретно изграждането на класни стаи.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 22:47 от пенсионирана русалка

# 191
Меси е дарил 3,5 млн евро.

# 192
Намерих за Меси в twatter. Неговата фондация ще дари 3,5 млн. на жертвите, още не е осъществено явно, но все пак страхотен жест, когато се случи. Остава и други западни богаташи да последват примера.

# 193
  • София /Абсурдистан
Дано да не се повтаря такова нещо. Горките хора. Дано да има повече оцелели. Не ми се мисли какво би било, ако това би ни се случило на нас, с нашето качество на строителство…

# 194
  • София
Днес се събудих с този пост... Sad Не я познавам жената, но предполагам, че е достоверно.

Общи условия

Активация на акаунт