Земетресението в Турция и Сирия

• 46 368
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
Казвате, че очаквате големите богаташи да даряват.
Искам да ги видя нашите фирми за минерална вода дали нещо ще им се откъсне от сърцето. Богати сме на вода и сме близо до Турция....
Иначе ние ще носим бутилките, но това не е нищо.

# 196
И известните и богатите даряват, просто не всеки го оповестява в личните си профили в социалните мрежи и няма как такава информация да се намери в Гугъл. Правителствата също изпращат помощи. Държавните самолети с оборудване, провизии, кучета и пр. ние, гражданите ли ги пратихме?
В крайна сметка всички сме обикновени хора. И знаменитостите също. Ние с нищо не сме по-различни от тях. Вие ще дадете 10 лв., някой пенсионер 1 лв, заможните - 10 000 примерно и ето - същото е, няма значение кой колко, важното е всеки да се включи в инициативата. Правителствата също сме ние, хората. Изобщо, аз хич не го разбирам това деление на богати и бедни, когато трябва да се помогне на някого. Просто всеки ще отдели пропоционално на възможностите си. Разбирам единствено крайно бедни хора, които нямат никакви доходи, безработни и т.н.
Принципно смятам, че никога не трябва нечие подпомагане да се оставя само в ръцете на държавата, винаги трябва да се включва и обикновеното население, защото така се възпитава емпатия и така се поддържа едно гражданско общество.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 10:43 от Мила Атова

# 197
Имам въпрос - приемат ли одеала ползвани, а не чисто нови? Имам вкъщи няколко родопски , които искам да даря. За дрехите знам, че трябва да са нови за Турция.

# 198
Искам да ги видя нашите фирми за минерална вода дали нещо ще им се откъсне от сърцето. Богати сме на вода и сме близо до Турция....
А и една от тях е на Доган, ако сме разбрали правилно.

# 199
Циркулира из онлайн изданията една статия общо взето за 4-5 самолета с хуманитарна помощ за Турция и Сирия
Така е, може би на арабски да има повече информация? Казвам, защото в момента всяка държава си "документира" като че ли предимно на своя език.

Видях, че някой е на мнение, че на държавно ниво страните не са се организирали мащабно. Не съм съгласна, според мен солидарността е голяма. Много държави изпращат не намо пари и предмети, но и специалисти за помощ. Просто информацията явно на други езици и оскъдна.

В Австрия са се включили фирми, но не публикуваха имена, само казаха по новините. Иначе камионите от Австрия до Сирия ще пътуват четири седмици, направо ужасно. Има скрили се пострадали в църква, свещеникът уж ще получи тази помощ, но преминаването през пунктовете ще отнеме време. Hanna Ghoneim е свещеникът в Австрия, който организира от години тези пратки.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 09:51 от Анонимен

# 200
  • София
А и една от тях е на Доган, ако сме разбрали правилно.

По повод Доган - попаднах на това:

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 10:08 от пенсионирана русалка

# 201
Имам въпрос - приемат ли одеала ползвани, а не чисто нови? Имам вкъщи няколко родопски , които искам да даря. За дрехите знам, че трябва да са нови за Турция.
Мисля, че може и употребявани одеяла. Поне никъде досега не съм видяла изрично да се упоменава, че не може. Затова допускам, че е разрешено. Само за дрехите беше уточнено, че не се приемат стари такива и то само за Турция, за Сирия май приемат.

# 202
  • Deutschland/HE
Не знам защо Доган не напише, че е дарил под 100 000лв за Турция. Един милион звучи къде по-сериозно.

# 203
Съобщиха, че жертвите вече са над 15 000 😭.
https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Nad-15-000-sa-potvardenite-z … e-v-T_795019.html
Увредени сгради има и много далеко от епицентъра, дори и в Кайзери. Българка с пет деца от понеделник живее в класна стая без никакви условия, блокът, в който са живели, е повреден. Не може да се прибере в Бг, защото най- малкото дете няма паспорт.
https://novini247.com/novini/chetvarti-den-nasha-sanarodnichka-s … asna_5679698.html
Според репортажи по БТВ от Газиантеп са паднали нови сгради, старите над 50 години са непокътнати!
Има палатки с храна и вода, но хората ги плащат!
https://btvnovinite.bg/svetut/specialno-pred-beste-sabri-jusuf-k … a-ot-ruinite.html

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 10:50 от Недоволна

# 204
  • Deutschland/HE
А не може ли консула да им издаде пасаван и да се прибере с децата? Бяха писали, че пътува към мястото или бъркам.

# 205
  • София
А не може ли консула да им издаде пасаван и да се прибере с децата? Бяха писали, че пътува към мястото или бъркам.
Пасаван не се ли  издава при загубен/откраднат/изтекъл отдавна  паспорт примерно? Тоест на бг гражданин, който просто е останал по някоя от изброените причини без документ. От репортажа по тв вчера останах с впечатлението, че  детето няма бг гражданство.  Примерно е малко, наскоро родено в Турция и не са му вадени още бг документи..Макар че при майка българка автоматично му се полага..

# 206
  • Deutschland/HE
Деца родени в чужбина и само с българско гражданство пътуват с пасаван, а в България им вадят паспорт (това съм чела по немските групи), но дали имат издадено ЕГН или не, не знам. Със сигурност българския консул може да помогне и за двете. След като го има в новините, ще помогнат на жената и децата и.

# 207
  • София
Не може да няма начин да им се съдейства за документите.

# 208
  • София
Сега прочетох, че е потвърдена смъртта на едно от децата на  българката (от ардинското село Бял извор)  Айлин Канмаз в Хатай. Sad От руините  е извадена дъщеря й. Живеели в луксозна 12-етажна сграда, построена преди 3 години. Сега от нея не било останало нищо..

# 209
Дарява всеки, колкото може, колкото пожелае или колкото му се откъсне сърцето. В Туитър може да се намери много информация за дарители от цял свят. Не всеки го прави и публично достояние, и не е необходимо. На който му е интересно, може да погледне профила на Халук Левент (фондация AHBAB), в който посочва, наред с всичките си други активности, имената и сумите от дарителите.
И да, той също призова да се изпраща повече вода към района.

След 80-тия час продължават да вадят оцелели под развалините. От първия ден телевизиите предават единствено и само спасителни операции. Прави ми впечатление как минават от едно място на друго и стремежът им е да покажат колкото се може чудеса, както ги наричат и каквото всъщност представлява спасяването на човешки живот под тонове бетон и арматура. Тази сутрин пуснах за малко БТВ и репортерът Иван много държеше да покажат ридаеща жена, която очевидно чака да открият близките ѝ под руините. Сега в обедните новини пак бяха "на гости" в семейство, което изживява огромна трагедия, защото са загубили близки в Турция. Тук сякаш се храним от човешкото нещастие, а там стремежът е винаги да има надежда. Дали идва от вярата им или, обратното, благодарение на тази народопсихология са толкова вярващи, не мога да преценя.

Общи условия

Активация на акаунт