Земетресението в Турция и Сирия

• 45 975
  • 727
  •   1
Отговори
# 660
Няма ирония- аз се пошегувах със себе си и какво влача в дамката си чанта. Сигурно повечето дамски чанти са така. Само ги дръжте на сгодно място Simple Smile

И външната батерия е добра идея. Човек може да си зареди телефона.

# 661
  • София
И в моята дамска чанта има отвертка Stuck Out Tongue

# 662
А ахмаци като мен, дето не носят и дамска чанта (или поне много, много рядко)? Laughing Аз съм портфейлът в единия джоб, телефонът в другия и шапка на тояга Sweat Smile

# 663
А ахмаци като мен, дето не носят и дамска чанта (или поне много, много рядко)? Laughing Аз съм портфейлът в единия джоб, телефонът в другия и шапка на тояга Sweat Smile
Без дамска чанта се бяга по-бързо. Има си предимство.

Четох, че имало предложение "ООН призова да се отпуснат 1 млрд. на Турция за пострадалите от земетресението", но за Сирия нищо засега.
https://faktor.bg/bg/articles/oon-prizova-da-se-otpusnat-1-mlrd- … ot-zemetresenieto

# 664
На мен ми се мотае един фазомер в чантата. Иначе все не я знам къде е.
С батерия и жичка можеш и огън да си направиш.

# 665
Над 5 млрд. евро събраха турски знаменитости за пострадалите от смъртоносните трусове ....

https://gospodari.com/nad-5-mlrd-evro-sabraha-turski-znamenitost … yknXA8l-_o7ZlnRaA

# 666
Това с някои препоръки какво трябва да имаме приготвено, за да го вземем, ако удари силно земетресение, е просто нелепо. Слушах - вода за три дни, радио на батерии, консерви, прибори и не помня още колко неща. Че това е почти половината от катуна, който товарим в колата, като тръгнем някъде на палатка. Че за три дни само за мене е нужна туба от 10 литра вода... Как да я пъхна в малка раничка! Радио на батерии - аз не съм виждала подобно нещо от години. Телефонът със слушалки като антена върши същата работа, докато има ток в него. За съжаление външните батерии изобщо нямат обявения капацитет - моята е същата марка като телефона, ако се вярва на капацитета ѝ, трябва да може да зареди изцяло два пъти телефона, а не успява и веднъж да го направи.
Имам лампа за палатка, която освен USB зареждане има и динамо - може да се ползва много време и без да има захранване. Но не съм срещала външна батерия с такива възможности, а би било добре.
Да не коментирам как ще се повлече клетката с котката, мятаща се и пищяща. А има хора с доста на брой домашни любимци.
Така че остава надеждата, че кооперацията ще оцелее, а ако се скапе нещо и някоя паднала кооперация не е потрошила колата, следва евакуация на село. Там първо не тресе, а и 100 годишната къща няма как да се разпадне.

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 17:20 от Недоволна

# 667
И на мен ми се струва неприложимо това с раницата/чантата, поне от моята гледна точка. Много малко неща бих могла да приготвя: лекарства, зарядно, пауър банка (която даже не знам в какво състояние е, никой в къщи не я използва), кибрит/запалка (хората отвертки носят, аз кибрит, макар че не пуша), бутилка вода и това е. Документи какви да пъхна? Евентуално паспортите. Личните карти са ни постоянно с нас, не мога да ги затворя в някаква чанта.

# 668
На мен тези съвети са ми полезни само в случай, че хората имат време да се подготвят, напр. очаква се ураган или нещо такова.
Тук хората са спали, имали са секунди на разположение. Който се метнал на канапето, оцелял.

# 669
Именно. Приложимо е, когато имаш време за реакция, не действаш под голяма паника и можеш да помислиш какво да вземеш.

# 670
  • София
Идеята за документите е да се снимат и да се държат копия от тях в раницата, а не самите документи. Иначе вече писах, че препоръките за раницата са обсурдни.
Що се отнася до животните, по-скоро клетката с котката ще я замъкна, отколкото каквото и да било друго. Тук всичко зависи от котките, че има гадини, които се крият и няма как да се намерят особено в стресови ситуации.
Иначе гледах преди малко земетресенията в района вече не са така страховити.

# 671
Моят дзвер и без стресова ситуация ме прави на луда, докато го завра в клетката. И всеки път съм сериозно надрана след поне 10 минутна борба.

# 672
  • София
Вчера пак ги е друснало 5,2. Не знам какво още могат да понесат, наистина!

# 673
Най-силния трус, който съм усещала е 5 + ( на 7-ми етаж доста страшно) и то далеч от епицентър. Гледах клиповете от камерите. Равновесие не можеш да пазиш, камо ли самообладание. В един от тях обаче бях впечатлена от котката. Изобщо не реагира, докато момичето не стана от дивана. Уж животните първи усещали ( ама котките са със завидно спокойствие явно)

# 674
Двама възрастни и едно дете, извадени вчера живи.
А тоя разлом в маслиновата горичка огромен - 200метра ширина, 30 дълбочина.

Общи условия

Активация на акаунт