Земетресението в Турция и Сирия

• 46 330
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
И аз се съмнявам в достоверността на цифрите от Сирия. За съжаление, най-вероятно жертвите са много повече.

# 241
Какво означава, че Асад нямал да позволи помощ? Той контролира ли изобщо тази част на Сирия, където е станало земетресението? Освен това, както на нас/ЕС ни е трудно да влезем там с бусове е трудно и на тях, представете си, че са коренно различни групировки, и никой няма гаранция за нищо, нито за сигурност, нито за нищо. На практика това не е държава от едно 10  години, има армии на различни държави, плюс няколко ужасни терористични организации, военни отряди местни и чужди. Липса на институции.

# 242
И известните и богатите даряват, просто не всеки го оповестява в личните си профили в социалните мрежи и няма как такава информация да се намери в Гугъл. Правителствата също изпращат помощи. Държавните самолети с оборудване, провизии, кучета и пр. ние, гражданите ли ги пратихме?
В крайна сметка всички сме обикновени хора. И знаменитостите също. Ние с нищо не сме по-различни от тях. Вие ще дадете 10 лв., някой пенсионер 1 лв, заможните - 10 000 примерно и ето - същото е, няма значение кой колко, важното е всеки да се включи в инициативата. Правителствата също сме ние, хората. Изобщо, аз хич не го разбирам това деление на богати и бедни, когато трябва да се помогне на някого. Просто всеки ще отдели пропоционално на възможностите си. Разбирам единствено крайно бедни хора, които нямат никакви доходи, безработни и т.н.
Принципно смятам, че никога не трябва нечие подпомагане да се оставя само в ръцете на държавата, винаги трябва да се включва и обикновеното население, защото така се възпитава емпатия и така се поддържа едно гражданско общество.

Хубаво не разбирате, но факт е че богатите красноречиво не показват човечност в такъв момент, няма и да ги чуете да говорят за това, и в това е проблема . Бедния и загрижен човек веднага откликва. Богатия парадира с какво ли не ежедневно по соц. медиите, мислите ли че ако бяха проявили човечност нямаше да обявят и това, и то не да парадират, а да го използват като пример и повод да призоват други заможни дружки да се включат в инициативата. Да, ама ето че не се случва.
И за какво е държавата ако не точно да се организира и да влага средствата, които целогодишно акумулира от гражданите, към дейности свързани с подобни бедствия? На кой свят живеете с такива изказвания ми е много интересно.

Дарява всеки, колкото може, колкото пожелае или колкото му се откъсне сърцето. В Туитър може да се намери много информация за дарители от цял свят. Не всеки го прави и публично достояние, и не е необходимо. На който му е интересно, може да погледне профила на Халук Левент (фондация AHBAB), в който посочва, наред с всичките си други активности, имената и сумите от дарителите.
И да, той също призова да се изпраща повече вода към района.

Видяли сме, и това само потвърждава думите ми - че само обикновения човечец се призовава да помогне с каквото може. Защо заблуждавате? Конкретните дарения до момента са само от турски съграждани, нищо от по-заможни, камо ли пък от запад. И да имаше, нямаше да са през тази организация и човек така или иначе.

Страдат хора, докато други отново се опитват да играят своите си политически карти.

Кофти е че една трагедия отново бива използвана като повод за подпомагането на нечия страна и нечии интереси. И отново обикновения човечец страда от това.
Към момента данните са че някои пострадали са подслонени, но сами си осигуряват всичко като храна и т.н.
Да видим реално ще стигнат ли помощите до пострадалите.

# 243
Глупости. Меси дари над 3 милиона, Роналдо дари, Лидл България и Кауфланд дариха над милион... и това само тези, за които съм чула, сигурна съм, че има още много.

# 244
  • София
Maidmer, eстествено, че даряват, но не знам защо очакваш да го видиш на първа страница по вестниците... Индитекс, испански текстилнен гигант, който освен всичко работи с много турски фабрики, дарява 3.5 милиона. Други примери ти бяха дадени, много хора предпочитат да останат анонимни, а не да парадират, както очакваш ти.
И какво общо има държавата с частните дарения на заможните? Държавата има институции, които се издържат от данъците. Тези институции, би трябвало да са там и да правят каквото трябва. Частните дарители дават лични средства.
Проблемът е толкова голям, че колкото и пари да се налерят сега, на затрупаните под тези 6000 сгради никой не може да помогне (освен спасителите на място) за това не може да се види и някакво бързо решение, благодарение на финансовите дарения. Но Тези дарения са ключови за всички останали без покрив, за всички които имат нужда от лечение и.н, а те никак не са малко.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 07:40 от pimpinela

# 245
  • София
Разбира се, че има даряващи сред  богатите и известните, не всички го афишират просто, което още по-добре говори за тях,  защото означава, че с дарението не гонят някаква друга цел, а наистина да помогнат.

# 246
  • Варна
Разбира се, че има даряващи сред  богатите и известните, не всички го афишират просто, което още по-добре говори за тях,  защото означава, че с дарението не гонят някаква друга цел, а наистина да помогнат.

В случая си позволявам да не съм съгласна. Да, не се хвалят, но в случая би трябвало. Точно за да се покаже нагледно и евентуално други заможни също да последват примера.

# 247
  • София
Не съм убедена, че  примерно Джокович трябва публично да покаже, че е дарил, за да го направи и Надал по примера му. Или искаш, или не..

# 248
Здравейте,

Къде в София все още може да се дари предметна помощ?

Направих банков превод, но сега успях да изровя няколко родопски одеяла и искам да ги дам - не са нови.

# 249
  • София
Здравейте,

Къде в София все още може да се дари предметна помощ?

Направих банков превод, но сега успях да изровя няколко родопски одеяла и искам да ги дам - не са нови.

На този ФБ пост на Манол Пейков са адресите
https://www.facebook.com/646400151/posts/10160817486630152/?flite=scwspnss

Надявам се да можеш да ги отвориш, не мога да копирам текста за съжаление.

# 250
Много благодаря, отварям го.

# 251
  • addicted

В случая си позволявам да не съм съгласна. Да, не се хвалят, но в случая би трябвало. Точно за да се покаже нагледно и евентуално други заможни също да последват примера.

Абсолютно подкрепям и не само в случая. Според мен трябва да се оповестява и да се говори за даряването, за доброволчеството, за оказването на помощ. Примерът вдъхновява.

# 252
  • сред маслини и портокалов цвят
Какво означава, че Асад нямал да позволи помощ? Той контролира ли изобщо тази част на Сирия, където е станало земетресението? Освен това, както на нас/ЕС ни е трудно да влезем там с бусове е трудно и на тях, представете си, че са коренно различни групировки, и никой няма гаранция за нищо, нито за сигурност, нито за нищо. На практика това не е държава от едно 10  години, има армии на различни държави, плюс няколко ужасни терористични организации, военни отряди местни и чужди. Липса на институции.

Контролира, да. Латакия, Халеб, Хама са в правителствените райони. Разрушенията там са големи.
Асад не може да спре помощите от Турция към контролираните от бунтовниците територии, турско-сирийската граница от години не е под негов контрол.

# 253

Хубаво не разбирате, но факт е че богатите красноречиво не показват човечност в такъв момент, няма и да ги чуете да говорят за това, и в това е проблема . Бедния и загрижен човек веднага откликва. Богатия парадира с какво ли не ежедневно по соц. медиите, мислите ли че ако бяха проявили човечност нямаше да обявят и това, и то не да парадират, а да го използват като пример и повод да призоват други заможни дружки да се включат в инициативата. Да, ама ето че не се случва.
И за какво е държавата ако не точно да се организира и да влага средствата, които целогодишно акумулира от гражданите, към дейности свързани с подобни бедствия? На кой свят живеете с такива изказвания ми е много интересно.

Ами не, не е факт. Много заможни хора също даряват. Ето това вече е факт. Някои го афишират, други не. Няма лошо в нито едно от двете неща. Да, много обикновени хора даряват, но и много обикновени хора НЕ даряват. Същото като богатите. Хора като хора, и в двете групи има всякакви типажи. Кое е толкова трудно за разбиране и приемане?
На държавата естествено, че работата й е да предоставя средства и ресурси, събрани от данъците на хората. Никъде не съм казала, че не трябва да го прави. Тук сте се хванала само за част от изказването ми, а другата сте я пропуснала. Казах единствено, че не САМО тя трябва да го прави, а и всички граждани да се включват с лични средства, колкото и скромни да са те. Защото това възпитава инициативност (не само да стоиш и да чакаш някой друг да свърши нещо важно), дух и съпричастност (което всъщност за мен прави едно група от хора "общество").
А иначе аз живея в свят, в който разчитам преди всичко на себе си и на човечността на околните, защото смятам, че държавата е най-вече населението в нея и чак след това институциите. Живея в свят, в който не гледам в канчето на богатите, не изисквам и не очаквам от тях повече, отколкото от всеки друг човек.
Мен лично много повече ме развълнува тази огромна, ама наистина огромна вълна от съпричастност на редовия  българин. Май такова нещо, толкова масово, в такива мащаби, както е в момента, не бяхме виждали досега.
Обаче отиваме в друга тема на разговор, която точно сега е безсмислена и ненужна.

Последна редакция: пт, 10 фев 2023, 09:44 от Мила Атова

# 254
За съжаление не само в Сирия жертвите ще са много повече от откритите до сега. Сутринта по една от тв говори един от спасителите доброволци. Те са в Кахраманмараш. От 800 срутени сгради до сега са обследвани само 300...
А вероятността да се открият живи хора вече почти не съществува 😭.

Общи условия

Активация на акаунт