Земетресението в Турция и Сирия

• 46 127
  • 727
  •   1
Отговори
# 390
  • Буркина Фасо
ако имате възможност гледайте CNN -Турция.
извадиха един мъж. ще вадят още.
току що и една жена извадиха.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 20:46 от ]|I{•------» ❼0ʘ❷_𝐎𝓖Ⓝ𝔬в «------•}I|[

# 391
  • София

По отношение на лицемерието ми, че хем призовавам за помощи за сирийците, пък после не искам сирийски бежанци и предполагам, че ще прииждат на талази в Европа, няма никакво противоречие.
Най-бедните, онеправдани, тези които имат най-голяма нужда от помощ, за да оцелеят чисто физически, та те няма да стигнат Европа, дори няма да се опитат да тръгнат натам, защото нямат пари. Бежанците от Сирия, които ще залеят Европа, които и сега го правят разполагат със средства, защото мигранството е скъпо начинение.

Трийте не се стеснявайте! Какво по-демократично от това. Satisfied

А защо се предполага, че този пост ще бъде изтрит, след като в него има огромна доза истина?   Какво общо имат тези, по-паричните и успяващи да се измъкнат, с онова население там, животът на което и  преди земетресението не беше  никак розов и което просто иска буквално елементарното -  да оцелее някак при  всякаквите утежняващи битието му  обстоятелства на РОДНА територия. Та няма  нищо лицемерно за мен да се помогне на вторите с всичко възможно, а да се изразява (когато е  заслужено, а не на ангро) недоволство от действията на бежанци.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 21:01 от пенсионирана русалка

# 392
Много страшно, само мародерство и бандитизъм липсваха...

# 393
Сградите тръгват да се разрушават от основата и първия етаж или от последния.
Затова имат т.н. пояси.
Има код за проектиране на връзките на колоните към плочите, както и за полетата на натоварване в самите плочи - скрити греди от усилена арматура. Естествено има правила и за самите колони. Трябва да има и елементи даващи напречна устойчивост, което обикновено са бетонни стени в двете перпендикулярни посоки.
На всеки етаж пояса по периметъра, колоните и елементите, които дават напречна устойчивост трябва да бъдат свързани и в двете посоки, може да е с греди, обратни греди, трегери, скрити греди и т.н.
Това го смята конструктора всичкото и сградата не може да падне. Може да се повреди, но не и да падне.
По БДС например е забранено тухлена стена да се залива и свързва с плочата отгоре, трябва да се спре малко преди плочата и да се запълни с разтвор, пяна и т.н. иначе се цепи, може да летят и тухли.

Масово сградите строени по стопански начин нямат пояси, скрити греди и елементи на напречната устойчивост, отделно бъркат и детайла на връзката между колоните и плочите. Заливат тухлени стени с плочите. Такива сгради имат конструкция на етажерка без гръб с тази особеност, че вертикалните елементи са относително много по-слаби.

# 394
Истина ли е, че липсва армейско присъствие в района? Ако е така, голяма грешка.

# 395
  • сред маслини и портокалов цвят
Там вече няма български спасители, но има наши журналисти (в Антакия) и китайски спасители се опитват да спасят жена.
Не знам какви не човече са кретените, които да се стрелят по време на тази трагедия. А уж Турция е полицейска държава и държи изкъсо.

Досега четох за Антакия. Там се оказва, че в по-голямата си част говорят на арабски, а не на турски, повече са християни сирийци. Молят се на арабски с християнските молитви.
Изобщо някакъв микс и мешавица от религии, етноси и нрави. Не можеш да му хванеш края кой срещу кого е и особено в такъв трагичен момент това ненужно насилие.

Това всъщност е бивша Антиохия. Антакия започва да се нарича от 1938 г. , когато става част от Турция. Преди това е била сирийска територия.

# 396
Истина ли е, че липсва армейско присъствие в района? Ако е така, голяма грешка.
Липсва, военните са в казармите си, за да не вземат да гътнат Ердоган! Имаше коментари, че при предишни силни земетресения военните са изнасяли спасителните операции и са се справяли много добре. Но Ердоган го е страх да не го свалят и не му пука за бедстващите. Да видим кога ще са изборите (най-вероятно ще ги отложи) и какво ще се случи.

# 397
Ако  затрупаните живи не загубят воля за живот, има шанс до десет дни поне да оцелеят..До 10градуса по С е тая статистика, при по-високи температури дните са по-малко, обезводняването е по-бързо.
Има още шанс, моля се да не се предават.

# 398
Граничен пункт между дълго враждуващите Турция и Армения беше отворен за първи път от 35 години, за да позволи преминаването на помощ , съобщиха държавната Анадолска информационна агенция и дипломат, цитирани от "Ройтерс"

Анадолската агенция допълна, че пропускателният пункт последно е бил използван за изпращане на помощ от Турския червен полумесец за пострадалата от земетресението Армения през 1988 г.

# 399
  • София
14 арестувани заради срутени сгради – https://www.vesti.bg/sviat/14-arestuvani-v-turciia-zaradi-sruten … sa-sgradi-6161350

Сигурно те са раздавали амнистии... Close

Още за амнистията – https://btvnovinite.bg/svetut/stroitelnata-amnistija-na-turcija- … metresenieto.html

Убедена съм, че ако ги нямаше тези амнистии, хиляди животи щяха да бъдат спасени.

# 400
14 арестувани заради срутени сгради – https://www.vesti.bg/sviat/14-arestuvani-v-turciia-zaradi-sruten … sa-sgradi-6161350

Сигурно те са раздавали амнистии... Close

Още за амнистията – https://btvnovinite.bg/svetut/stroitelnata-amnistija-na-turcija- … metresenieto.html

Убедена съм, че ако ги нямаше тези амнистии, хиляди животи щяха да бъдат спасени.

Амнистията се  е раздавала от най-високо място.
https://twitter.com/WashingtonPoint/status/1624486874579365890

# 401
  • София
Точно. Обаче дребните риби били виновни.

# 402
Видях нещо много интересно по Euronews Bulgaria (Нашенската версия).
Сирийските кюрди (първи врагове на Ердоган) са изпратили хуманитарен конвой (с цистерни с дизелово гориво за машините за разчистване и с хуманитарна помощ) за територията, контролирана от Асад. Но конвоят е бил спрян при влизането в зоната на бунтовниците (контролирани от Турция), които плачат, че не им обръщат внимание.
Как да се помогне на хора, които се държат по този начин, когато има катастрофа и огромна хуманитарна криза? При това сънародници.
Ако някой се чуди защо кюрди пращат гориво на Асад - основните находища на нефт в Сирия са в тяхната територия.

# 403
Още вчера гледах в един репортаж как арестуват мародер в пострадал район на Турция. Всякакви отрепки ще плъзнат сега да обират и ровят. Хората обвиняваха правителството, че много бавно е реагирало и изобщо помощ нямаше никаква почти там. То вярно пътища разбити, казаха наши журналисти, че най-голям проблем е горивото, няма с какво да тръгнат и излезнат хората с колите си, няма храна, вода, навън на студа са, сами. Направо си го казаха в прав текст, че са недоволни и гневни. Сами ровят и търсят. После, нещо ако е дошло , ама това в първите два дни бяха изоставени на себе си, а тогава най-много хора можеха да бъдат спасени. При такава голяма армия в Турция, толкова техника, толкова хора...не знам какво са чакали и как са се организирали. Но се замислям за у нас какво може да стане и кой да ни помогне, че ние нямаме и това, а и докато се наканят и разберат уж някои...
Една статия ми изскочи за строежа у нас и кои сгради са по-устойчиви и т.н., то и преди след всяко земетресение се говори едно и също. Новото строителство обаче някъде след 1995-2010г си мисля , че е най-калпаво от лични наблюдения, че и от познати купили. Та..колкото и зле да се справя Турция, каквото и строителство да имат, сме много назад от тях и да се молим да ни се размине, че ...
Ето тук

"Kaĸвo e oбщoтo мeждy ĸвapтaлитe Люлин, Mлaдocт, Дpyжбa, Toлcтoй и мнoгo дpyги в Coфия - oбитaтeлитe им живeят пpeдимнo в пaнeлни блoĸoвe."
https://lupa.bg/news/lyulin-mladoct-i-dpyzhba-se-srivat-ot-trus- … L5pjbrKqQDAMPNjBE

# 404
Fanfanito, тази статия я четох и съм тъпа (не съм руса) и не успях да разбера в крайна сметка, ако живея в панелка в Люлин, младост, дружба, ще оцелея ли или ще ми падне блока на главата (та' е по-добре да живея на последен етаж). Че има риск при всички - има.. Както и финално не разбрах, ако живея в панелка и имам 40 секунди в 3 сутринта, къде да застана - под окачения таван в стаята, под рамката на вратата, в банята.. Ясно е, че няма как да се облека (с деца и мъж) и да успея да стигна в рамките на тези 40 секунди пред блока от 4-5 етаж.

Общи условия

Активация на акаунт