Земетресението в Турция и Сирия

• 46 282
  • 727
  •   1
Отговори
# 375
T.Valcheva, някъде назад по страниците беше публикувана карта на Сирия, в която е обозначено кои райони под чии контрол са. Доста добре обяснява ситуацията.

Достигането до Сирия от турска страна е сложно от една страна заради това, че работи само един контролен пункт (това е от години), както и заради разрушени пътищи вследствие на труса. Вероятно има и други причини, свързани с контрола и сферите на влияние в страната.

Не казвам, че Европа демонстрира лицемерие, изпращайки помощ и притеснявайки се от бежанци. Казвам, че лицемерни ми се струват коментари на потребители тук и в социалните мрежи, които едновременно настояват да се помогне на Сирия и че всички са хора, а в следващия момент става ясно, че не искат сирийски бежанци тук. Това мое мнение си има и история, свързана с коментари в миналото, отново срещу сирийските бежанци, като тези коментари се обърнаха на 360 градуса след вълната от украински бежанци. Но тази тема съвсем не е за тук.

За какви опити за завземане на теритоии пък говори Лилов?

# 376
Банди

# 377
Дават по турската тв, че вече се взимат ядки от бетоновите парчета от падналите сгради. Бързо ще станат ясни много неща. Вадят непрекъснато хора, все по-често веднага им слагат кислородни маски.
Направи ми впечатление сутринта репортера на бТВ каза, че нашите спасители са най-слабо екипирани. Но пък нашето знаме се вее най на високо.
Много жалко и страшно е, ако това е максимума на спасителните екипи у нас. Репортерът каза, нямат скъпа и нужна специална техника. Не ми се мисли, ако се наложи да се разчита изцяло на тях в България. Те хората разбира се не са виновни, но щом и за това не е помислено от държавата...
Това за малката екипировка е за доброволците - сдружение на доброволци за спасителни акции. Те купуват всичко със собствени средства, сами са платили горивото до Турция. Докато са в Турция са в неплатен отпуск.
Други доброволци са спасителите от ПСС с кучетата. Те поне работят по някакъв регламент, екипировката им е от червения кръст, чието подразделение са. Не знам за сега, но като са в акция в планината, получават само командировъчни.
Отделно има пожарникари с техника.
И може би най-добре организираната част - от софийското звено, не знам точно как се казва. Те бяха първите, които заминаха с двата Спартана още в понеделник. Добре е, че ги има, но е нелепо общинско звено да е по-добро от държавните. При това всичко се плаща само от софиянци.

# 378
Не казвам, че Европа демонстрира лицемерие, изпращайки помощ и притеснявайки се от бежанци. Казвам, че лицемерни ми се струват коментари на потребители тук и в социалните мрежи, които едновременно настояват да се помогне на Сирия и че всички са хора, а в следващия момент става ясно, че не искат сирийски бежанци тук. Това мое мнение си има и история, свързана с коментари в миналото, отново срещу сирийските бежанци, като тези коментари се обърнаха на 360 градуса след вълната от украински бежанци. Но тази тема съвсем не е за тук.
Предполагам, че и този ми коментар бързо, бързо ще бъде изтрит и мнението ми ще е глас в пустиня, но дори осъдените на смърт имат право на последна дума Stuck Out Tongue Closed Eyes, а тук в един уж демократичен форум, ако дебатираш с някой и той няма аргументи да те обори, просто ти докладва коментара и после в поредица от постове ти прави оценки и квалификации без да имаш право на отговор.
Знам, че с радио не се спори, а и е очевадно, че коментара ми ще издържи едни десетина минути, но да се пробвам все пак, както се казва надеждата умира последна! Trollface

За мен политизирането на въпроса с помощите е грозно и нехуманно. Както турците са хора в беда така са и сирийците. Ако има желание ще се намери начин.
По отношение на лицемерието ми, че хем призовавам за помощи за сирийците, пък после не искам сирийски бежанци и предполагам, че ще прииждат на талази в Европа, няма никакво противоречие.
Най-бедните, онеправдани, тези които имат най-голяма нужда от помощ, за да оцелеят чисто физически, та те няма да стигнат Европа, дори няма да се опитат да тръгнат натам, защото нямат пари. Бежанците от Сирия, които ще залеят Европа, които и сега го правят разполагат със средства, защото мигранството е скъпо начинение.

Трийте не се стеснявайте! Какво по-демократично от това. Satisfied

# 379
Никъде не твърдя, че сирийците нямат нужда от помощ. Напротив. От самото начало в темата се коментират начините, по които в Сирия стига помощ. Лично аз още в първите дни публикувах информация за пристинала там помощ от няколко държави.

Много е лесно да правим гръмки изявления как стига да има желание, ще се намери начин. Известна е ситуацията в Сирия, тя не е от вчера и за жалост няма да се оправи за ден или седмица, защото още повече хора имат нужда от помощ след труса. Хайде намерете начин, щом е толкова лесно и щом твърдите, че може да се намери. Хора и организации не са спрели да го правят и да вкарват помощи през различни възможни неща, докато вие и питате защо никой не помага.

И последно - нищо не трия, нито имам подобна власт, нито желание, за да се обръщате към мен. Темата вървеше спокойно, споделяхме информация, преди определени потребители да решат да я политизират. Въпросите, които вие задавате за помощта, също беше обсъждана многократно.

# 380
Една седмица под руините  е оцеляло това бебче. https://www.facebook.com/photo?fbid=6346578765366423&set=gm.6339 … y=123862179571361
Продължават да намират живи хора още.

# 381
  • София
От видео на сирийско-британския журналист Ричард Медхърст списък на страните помагащи на Сирия и Турция. От преди 2-3 дена. Надявам се още страни да са се включили.

# 382
  • Буркина Фасо
в Хатай спират търсенето.
започнали са престрелки м/у местни групировки

# 383
В Хатай се е срутила сграда върху спасителите.

# 384
Аз гледах репортаж, дано да е същото - посипали са се разни неща, но спасителите са невредими. Дано да няма нещо по-сериозно.

# 385
В Хатай са нашите спасители с кучетата нали? Дано да няма пострадали.

# 386
В Хатай са нашите спасители с кучетата нали? Дано да няма пострадали.
Спасителите с кучетата (от ПСС) току- що кацнаха в София с поредния полет на Спартан.

# 387
В Хатай австрийските и немските спасители са преустановили издирването.
Според  говорителя на австрийската армия " е имало "сблъсъци между групировки".
https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2023/02/11/Austri … curity-situation-

# 388
Там вече няма български спасители, но има наши журналисти (в Антакия) и китайски спасители се опитват да спасят жена.
Не знам какви нечовеци са кретените, които да се стрелят по време на тази трагедия. А уж Турция е полицейска държава и държи изкъсо.
Добавям:
Кошмар! Днес в Адъяман са открили загинали 35 дечица от детски отбори по волейбол от турската част на Кипър...

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 20:31 от Недоволна

# 389
Там вече няма български спасители, но има наши журналисти (в Антакия) и китайски спасители се опитват да спасят жена.
Не знам какви не човече са кретените, които да се стрелят по време на тази трагедия. А уж Турция е полицейска държава и държи изкъсо.

Досега четох за Антакия. Там се оказва, че в по-голямата си част говорят на арабски, а не на турски, повече са християни сирийци. Молят се на арабски с християнските молитви.
Изобщо някакъв микс и мешавица от религии, етноси и нрави. Не можеш да му хванеш края кой срещу кого е и особено в такъв трагичен момент това ненужно насилие.

Общи условия

Активация на акаунт