Земетресението в Турция и Сирия

• 46 271
  • 727
  •   1
Отговори
# 360
Вчера се дискутираше, че помощта трябва да е директно за пострадалите райони, тъй като ако минават през официалната власт  твърде вероятно да не стигат до тях.

# 361
    А бе с две думи - вина за това да има толкова много жертви има точно и самия Реджеп Таип Ердоган.

# 362
    А твърденията, че никой не помага на Сирия, също са неверни и манипулативни. И звучат подозрително еднакви.

Още в първите дни пристигна помощ от Русия, ОАЕ, Ирак и т.н. Най-вероятно тази помощ ще бъде съсредоточена в контролираните от правителството райони. Има съмнения дали останалите райони изобщо ще видят нещо от тази помощ и предвид предишни практики, тези съмнения не са неоснователни.
    Самата Pure е показала снимка на конвои от камиони, натоварени с помощи.
    В районите, контролирани от бунтовници, пристигат помощи от други места, скоро надявам се и от България. Последно днес видях информация за пристигнали 22 тира. Тази помощ минава през единствения работещ пункт на сирийско-турската граница.

И някак странно звучат призивите да помагаме и на сирийците, защото всички са хора и всички са равни, а едновременно с това да изразяваме притеснения за пъплещите талази сирийски бежанци.

# 363
    Учени: Силно земетресение в Истанбул е неизбежно

https://www.kvorum-silistra.info/news/29891?fbclid=IwAR1MzVRiWR6 … Ecl3IPQn-ZtOslzPs

# 364
    Дават по турската тв, че вече се взимат ядки от бетоновите парчета от падналите сгради. Бързо ще станат ясни много неща. Вадят непрекъснато хора, все по-често веднага им слагат кислородни маски.
    Направи ми впечатление сутринта репортера на бТВ каза, че нашите спасители са най-слабо екипирани. Но пък нашето знаме се вее най на високо.
    Много жалко и страшно е, ако това е максимума на спасителните екипи у нас. Репортерът каза, нямат скъпа и нужна специална техника. Не ми се мисли, ако се наложи да се разчита изцяло на тях в България. Те хората разбира се не са виновни, но щом и за това не е помислено от държавата...

# 365
    Посолството на Сирия в България под контрола на Асад ли е или някаква опозиция?

И някак странно звучат призивите да помагаме и на сирийците, защото всички са хора и всички са равни, а едновременно с това да изразяваме притеснения за пъплещите талази сирийски бежанци.
    Защо да звучи странно? За Европа би било много трудно да се справи с поредната бежанска вълна. Това не означава, че не са хора и не трябва да живеят нормално в собствената си държава, където са се родили.

# 366
    В момента има много хубаво предаване по БНТ, обясняват подробно защо помощите не пристигат еднакво във всички райони на Сирия и защо повече пристигат в Турция, защо се забавиха спасителните работи в Сирия. Не, причината не е защото ЕС и САЩ делят хората и не дават на горките сирийци. Разберете, няма как хуманитарните конвои да стигнат до съответните места без разрешение от съответния местен началник, просто ще ги отстрелят по пътя.

# 367
    Предвид ситуацията в Сирия - война, различни сфери на влияние, "много Сирии" - едва ли бихме могли да очакваме там да достигне същата помощ, която достига в Турция.
    Не знам кои са демократките, но няма да е зле да посмекчиш тона.

T. Valcheva, посолството на Сирия в България е представител на официалната власт в страната, чиито президент е Асад.
    Лично аз виждам дисонс и доза лицемерие в тези призиви да помагаме еднакво на всички и вайкатането какво ще правим, ако дойдат тълпи от бежанци. Ясна ми е ситуацията в Европа, знам, че би било много трудно да се посрещне поредна бежанска вълна.

# 368
    Сирийското правителство каза, че Дамаск не може да изпрати спасителни екипи в бунтовническите райони, защото никой не може да гарантира сигурността им. Един спасител от Дамаск, който беше интервюиран каза, че ако неговият шеф го изпрати в бунтовническите райони, директно си подава оставката, защото има три деца и не е сигурен дали бунтовниците няма в най-добрия случай да го вземат за заложник или в най-лошия - да му отрежат главата.

Сега видях по CNN интервюта с бунтовници - упрекват Запада и международната общност, че не им помагат. Към Асад нямат никакви претенции за помощ. И няма как да имат, след като са във война със сирийското правителство. Командирът на бунтовническата група HTS Абу Мохамад Ал-Джулани казва, че „загубихме много животи поради слабата реакция на международната общност“

# 369
    # 370
    Това е в сравнително по-цивилизованата Турция. А какво ли е в Сирия, която е черна дупка от години?

# 371
    Северна Сирия, където са засегнатите региони не са ли под контрола на Турция?  Не може ли да достигнат откъм нея? Прочетох, че там дори не се използва сирийска валута, а турска лира и България няма посолство в Сирия , а използва това в Турция, затова се зачудих за тяхното...
    Не мога да разбера тези бунтовници кой ги командва ...

Не ми звучи изобщо лицемерие Европа да изпрати помощ, но да се притеснява от миграционни вълни. Лицемерно ми звучи първо да ги обстрелват после да им помагат, но все пак, сигурно всеки си има причини...

# 372
    Видео от разлома след земетресението
    https://twitter.com/garaevruslan02/status/1624329120833306625

# 373
    Има само един отворен пункт на границата, уж щяха да отварят още 4, дали стана? Турците съобщаваха, че от другата страна не осигуряват достъп. И те играят своята политика, върху която ЕС няма особено влияние.

# 374
    • София
    Северна Сирия, където са засегнатите региони не са ли под контрола на Турция? Не може ли да достигнат откъм нея? Прочетох, че там дори не се използва сирийска валута, а турска лира и България няма посолство в Сирия , а използва това в Турция, затова се зачудих за тяхното...
    Не мога да разбера тези бунтовници кой ги командва ...

Не ми звучи изобщо лицемерие Европа да изпрати помощ, но да се притеснява от миграционни вълни. Лицемерно ми звучи първо да ги обстрелват после да им помагат, но все пак, сигурно всеки си има причини.
    По-рано някъде из страниците това обсъждахме – турците се опитваха да отворят още пунктове, защото има/ше само един. А при него пътят от сирийска страна бил разрушен зарази земетресението.

Общи условия

Активация на акаунт