Земетресението в Турция и Сирия

• 46 279
  • 727
  •   1
Отговори
# 345
След като видях заснетото от дрон се питам, дали под някои от падналите сгради няма пукнатини и пропадания на почвата? Не толкова големи като на клипа
https:-spam302-/Ukraine_365News/46114
но ако има такива, каквито се виждат при разрушените магистрали възможно ли е сгради,строени по нормативни разпоредби да оцелеят?

# 346
За Сирия да кажа аз какво знам. Мой приятел, сириец (християнин) твърди, че войната е всъщност война между НАТО и Сирия. За България ми сподели, че селото, от което е родом, е било тотално разрушено от джихадисти, тръгнали от Косово, минали транзит през България и с български снаряди. Лична негова гледна точка. Иначе са благодарни на българите, но за България, но като част от НАТО, казва, че сякаш е заела позиция.   по отношение на помощта, той ми каза, че и в момента, а и вероятно занапред ще е така, има канали, по които достигат медикаменти, храна и консумативи от първа необходимост, но това, което не достига, е спасителни екипи (нормално), за които може и вече да е късно.

# 347
След като видях заснетото от дрон се питам, дали под някои от падналите сгради няма пукнатини и пропадания на почвата? Не толкова големи като на клипа
https:-spam302-/Ukraine_365News/46114
но ако има такива, каквито се виждат при разрушените магистрали възможно ли е сгради,строени по нормативни разпоредби да оцелеят?

Дори ако не оцелеят в предишното си състояние, все пак ще има някакъв остатък от носеща конструкция. Да сте забелязали, че при напълно сринатите високи сгради не се вижда дори намек от носеща колона? Не мога да си представя, че бетон, пълен от вътре с желязна арматура, може да се натроши на малки парченца и да стане незабележим. Има остатъци от плочи, но не и от носещи колони.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 14:24 от Недоволна

# 348
Стърчаха си доста арматури, виждаше се като се повдига с техника, по турските телевизии гледах. Но да, това не е е достатъчно да е качествено.

# 349
Човек влиза след труса да спаси котетата си, прави ми впечатление че само някой етажи са с пукнатини, други нямат поражения ...

https://fb.watch/iDgMMYHKhn/

# 350
Преди години бях на екскурзия до Кападокия с автобус, с фирма.  Минахме през Анадола и някакви райони за които каза, че са пострадали след разрушително земетресение. Нямало е нищо останало читаво почти и всичко ново построено било за две-три години при това -хубави високи сгради жилищни и административни, много се учудихме. Отделно някакви бонуси били раздадени и помощи за обзавеждане на хората, жилищата безплатни за всяко семейство останало без дом  и т.н. Невероятно изглеждаше.
То добре са посторили набързо, ама май не са се старали много, много и са го направили през пръсти. В немската преса се коментира лошото строителство неотговарящо на елементарни противоземетръсни норми и то в район силно земетръсен през, който минава огромен разлом. За капак такави сгради неотговарящи на изискванията периодично минават някаква амнистия и ги обявяват за годин за живеене, независимо, че са опасни и с висок руск за срутване при земетресение.
Явно си е пълна корупция, той Ердоган е известен с далаверките си в доста направление. Та се чудя добре ли е, че са посторили набързо и са настанили хора излагайки ги на риск.

# 351
Метрото, което минава под Босфора е строено да издържи 9 -та степен, с японски специалисти. Когато има воля, се знае начина...

# 352
Видях видео, в което нова шестетажна сграда буквално се е откъснала с почвата под нея и плавно е полегнала на едната си страна без изобщо да се срути.

https:-spam302-/SwissVatnik/27425

# 353
  • София
И на мен тази амнистия ми направи впечатление. Знаеш, че строителството не отговаря на изискванията, плащаш си глобата и всичко е точно. И това е държавна политика Close

# 354
Е нещо като тук, сега нали искат заварено да узаконят незаконно строени етапи от магистрала Хемус. Не винаги значи, че не са спазени изискванията, ами може и със собствеността на земята примерно да е проблема, нещо процедурно да е. При нас също имаше нещо с къщи, пристройки, от преди 80-те години, също като заварено положение ги признават в настоящото положение.

# 355
В случая в Турция сградите НЕ отговарят на изискванията за противоземетръсно строителство! И не става дума за незаконно издигната лятна кухня в нечий двор.
А магистралата, дори и незаконно строена, няма как от хоризонтално да се озове във вертикално положение. Докато в случая е ясно какво ще последва при първия силен трус.
Интересно дали някой някого ще си направи труда да провери колко от тотално разрушените сгради са амнистирани. Предполагам какъв ще е резултата.

# 356
Да, вероятно някои отговарят, други не, тепърва ще става ясно. Вижда се добре, че в еднотипни жилищни сгради в  комплекси някои сгради са сринати до земята, а други не, само наклонени, или напукани. Това при положение, че явно един е строителя. Та тепърва ще става ясно защо едната е паднала, а близнака ѝ не.
А в България, изобщо не става дума само за само летни кухни, а за етажи на къщи.

# 357
И на мен тази амнистия ми направи впечатление. Знаеш, че строителството не отговаря на изискванията, плащаш си глобата и всичко е точно. И това е държавна политика Close
Дали не е подкрепено донякъде от живущите в съответните сгради ?
Моите родители са от Русе, след земетресението 1977г. отиват в близкото село и е нямало къде да останат да пренощуват -навсякъде е било пълно с хора. Тогава решават да построят къщата на село и то не просто за да имат дом, а да знаят, че е стабилен.
Блокът в града има някакви разцепване-укрепван е с колони и още бетон, но така или иначе продадоха жилището основно заради това.

# 358
Подкрепено е със сигурност.
Като започнеш от плащането на глобите и получаването на амнистия, минеш през строителството на къщи от тях самите с помощ от близки и приятели, които кой знае дали изобщо са направени с някакъв проект и дали имат разрешителни, и стигнеш до многобройните примери за хора, живеещи в новопостроени сгради без разрешителни, за което писах вчера - цял блок без разрешително, без ток, но обитаван от години.
Като добавим към всичко това и некачественото строителство, и преустройствата, и терените върху които се строи, катастрофата изглежда неизбежда.

# 359
Две снимки от магистрала в Ливан, която минава през планината Dahr Al Baydar и води към Сирия.

Конвои с хуманитарна помощ, снимките са от петък, 10 февруари.

https://twitter.com/Marwa__Osman/status/1624163880925552650

Общи условия

Активация на акаунт