Земетресението в Турция и Сирия

• 46 283
  • 727
  •   1
Отговори
# 330
Не съм срещала информация колко души остават без дом, но вчера посланика на Турция каза, че в страната са срутени над 6000 сгради. Ердоган пък обеща държавата да постои наново сградите в засегнатите провинции в рамките на една година. Това лично на мен ми звучи невъзможно и буди тревога с какво качество биха били новопостроените сгради. Години ще да нужни, за да се върне някаква нормалност.
Преди години бях на екскурзия до Кападокия с автобус, с фирма. В Турция екскурзоводи са само от тяхно някакво министерство задължително плюс този от самата държава организатор. Та..нашият беше един изключително ерудиран човек, говорещ при това няколко езика, изселник от България.  Минахме през Анадола и някакви райони за които каза, че са пострадали след разрушително земетресение. Нямало е нищо останало читаво почти и всичко ново построено било за две-три години при това -хубави високи сгради жилищни и административни, много се учудихме. Отделно някакви бонуси били раздадени и помощи за обзавеждане на хората, жилищата безплатни за всяко семейство останало без дом  и т.н. Невероятно изглеждаше.  Казват, че това земетресение е пак в същите райони или близко до тях (зле съм много с имена) Та..изобщо му вярвам на Ердоган за построяването, ама...иначе от репортажите излиза, че в първият ден бавно са се задействали и той самият го призна, но и хората от интервютата...нищо си нямат милите. При толкова войска, техника, възможности ...не ми се мисли за у нас да се случи такова нещо и чакаме помощ отнякъде.  Голяма трагедия, голяма мъка е това. За в Сирия нямам думи. Тези хора там толкова изстрадаха, че това вече.. Сирия е страна, която беше толкова древна, красива, богата, съвременна, а сега... и това земетресение, че и помощи няма или трудно и късно ще стигнат...
Дано успеят още хора да извадят живи, но вече доста време мина, а първият ден , най-много вторият е от значение и най-важна помощта. Поне да няма повече трусове, да помогнат на оцелелите. Турците са задружни, ще получат и много помощи, но близките на хората няма да се върнат. За Сирия....този изстрадал народ...нямам думи.

# 331
  • При семейството си
Интересна статистика:
https://dariknews.bg/amp/novini/sviat/za-posledniia-vek-naj-razr … balkanite-2338550

# 332
Със сигурност ще има. Аз си мисля за морето от небостъргачи, построени в Истанбул последните години. На влизане в града се виждат, това последните 10-15 години, та интересно ми е дали са спазени всички изисквания, дали ще ги обследват сега. Буквално море от небостъргачи, докъдето ти стига погледа. И като цяло дали ще има обследване на вече построени сгради.
За Истанбул знам, че редовно се рушат блокове на няколко години и на тяхно място се строят още по-нови и по-високи. Хората в блоковете, които бутат, ги настаняват някъде и им плащат, после им дават  жилище в новата сграда.

2012 бях в нова кооперация на последен етаж (София), стените се движиха като люлка.
Сега живеем в панелен блок и виждам доста нередни неща.
Да не го мислим и да не ни се случва.

# 333
  • Буркина Фасо
на 121 час от земетресението дадоха как изкарват жив мъж.

# 334
Извън жилищните сгради, са предполагам разрушени обществени- болници, училища, детски градини, бизнеси…страшно е. Как ще се възстанови животът, някакво поне привидно нормално ежедневие на тези хора.

Организацията Аhbap e събрала над 850млн. турски лири дарение.
Купили са 2000 контейнера, поръчани са още 2-3000бр.
Ще възстановят щетите по училищата, ученическите общежития и домове за възрастни хора. Ще открият центрове за рехабилитация.

Катар дариха на Турция и Сирия всички приходи от полуфиналите от Световното Първенство по футбол или 1.56 милиарда долара.

В момента (126часа след земетресението) в асансьорна шахта са открити 3ма живи и правят опити да ги извадят.
На още 4 места имало гласове и са се насочили екипи.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 08:21 от Verchy

# 335
Копирано от профила на Манол Пейков:

Пунктове за събиране на дарения за пострадалите от земетресението, които ще работят в почивните дни:

(София)
Хуманитарен център София
Младост 4, бл. 425а
Мария Тончина
тел. +359 877 131 139
(всеки ден, вкл съб и нед, от 10:00 до 18:00)

(София)
Vеrtigo Tower
бул. България 109
(10 до 19 февруари без почивен ден,
от 9.00 до 19.00)

(София)
ХТМУ
бул. Св Климент Охридски 8
сграда 5
(събота от 9:00 до 15:00)

(Пловдив)
ИК Жанет 45
бул. Ал. Стамболийски 9
тел. 0889 377 723
Манол Пейков
(събота от 10:00 до 17:00, неделя почиваме)

(Пловдив)
ул. Трудовак 13,
тел. 0893 906 404
Дениз Мутлу
(от 9:00 до 21:00 часа през цялата седмица, включително неделя)

(Димитровград)
бул. Димитър Благоев 16
тел. 0988 860 535
(събота от 12:00 до 18:00,
през седмицата от 8:00 до 18:30)

Желаещите да доброволстват за добре дошли навсякъде.

Благодаря ви за съпричастието и споделянето! Heart

# 336
Качеството на строителството със сигурност ще се поставя тепърва под въпрос. Но и силата на стихията е била огромна, което може да се види от деформациите в пътищата и железопътните линии

https://twitter.com/arnau1700/status/1624136404648316928

Един от строителите на луксозна резиденция е арестуван на летището с голяма сума пари, опитвайки се да напусне страната. Турското правосъдие е сурово, бързо и не прави разлика в социалните прослойки.

В 125-ия час 83-годишната Халиме Гюрбюз е спасена жива от развалините Hands Pray
https://www.haberturk.com/video/haber/izle/125-saatte-83-yasinda … -cikarildi/796967

Същевременно 83-годишната Елиф Гюндогду, отседнала в старчески дом в квартал Хаджибекташ в Невшехир, дари 234 хиляди лири в помощната сметка на AFAD за пострадали от земетресението.  Hands Pray
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/nevsehirde-83-yasindaki-kadin-de … bagisladi/2814939

Да допълня и нещо друго, може да се окаже в полза на някого в бъдеще (Дай Боже да не се налага). Съобщава се за трима души, които първоначално са излезли от сградата, но са се върнали за вещи, и за други двама, които се върнали за възрастните си родители, и които при втория трус биват затрупани. Затова не трябва да се влиза в сградите в първите часове и докато няма изрични указания от съответните служби.

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 10:59 от elin_a

# 337
Относно качеството на строителството, сигурно наистина има огромно значение, но си мисля за тези сгради, които виждаме да стоят невредими, а между тях - рухнала сграда. Може би само изглеждат така, а всъщност са необитаеми?  Достатъчно е, че  не са рухнали и така хората да имали възможност да ги напуснат, но мисълта ми е има ли въобще строителство, което да остави годни за обитавате, надеждни сгради при такива трусове и то неколкократни. Аз не знам дали бих се прибрала пак да живея спокойно в тия сгради.

# 338
  • София
Не са годни, но са запазили хората живи.

# 339
Едва ли е добра идеята, да се възстановяват сградите на същите места.
Появи се в нета някакъв доклад на геолози ( и други? ) отпреди две години, които са предупредили че се строи извънредно много по този проблемен разлом и това поставя много хора в риск в тези райони.

# 340
Продължавам да се мисля за безобразното строителство в Турция, което явно продължава и след 1999 г въпреки новите разпоредби и норми. Бива алчност, но това е прекалено и си е едно масово убийство.
По БТВ сутринта даваха репортаж от Диабекир. Много хора, останали без дом, са в стара джамия. Огромна зала, всичко е строено само от камък, на джамията е непокътната!
Преди векове хората са строили така, че постройките да устояват на земетресенията, при това без съвременни материали и технологии.
А сегашни "модерни и лъскави" сгради са се срутили като кули от карти...
Много е вероятно хората, чиито жилища са негодни за обитаване, да са над милион...

# 341
Знае ли се вече горе-долу колко хора в Турция са останали без домове? Броят им най-вероятно ще е внушителен. Добре че, Турция е туристическа държава с много хотели, които могат да ги приютят на първо време, но за тези хора тепърва ще трябва да се строят нови домове.
Тук, в Гърция, преди малко съобщиха, че около 1 000 000 човека в Турция са останали бездомни

# 342
Относно качеството на строителството, сигурно наистина има огромно значение, но си мисля за тези сгради, които виждаме да стоят невредими, а между тях - рухнала сграда. Може би само изглеждат така, а всъщност са необитаеми?  Достатъчно е, че  не са рухнали и така хората да имали възможност да ги напуснат, но мисълта ми е има ли въобще строителство, което да остави годни за обитавате, надеждни сгради при такива трусове и то неколкократни. Аз не знам дали бих се прибрала пак да живея спокойно в тия сгради.
Има, в Япония. Всички трябва да се учим от тази уникална нация.
Дори бутали сгради, които няма да издържат на 9 по рихтер и наново строят.

# 343
  • Стара Загора
Точно и аз щях да пиша, че сградите в Япония са най-надеждни при земетресения. Дори при 9 по Рихтер (2011г.) сградите не се рушат.
През 2020 г в Турция отново е имало земетресиние с магнитуд от 7 по Рихтер. Положението отново е било същото и от това, което прочетох е, че строят сградите в/у наноси. По този начин не отговарят на изискванията и животът на хората е застрашен.

# 344
Чух нещо интересно по тв - само в района на земетресението имало 100 000! сгради, подали документи или вече получили амнистия (не отговарят на стандартите за противоземетръстно строителство, но плащат глоба и всичко е наред) . До първия силен трус 😭.
Май ще се окаже, че доста повече от милион ще останат без покрив над главата. Дори и да са оцелели, би трябвало те са бъдат съборени.

Общи условия

Активация на акаунт