Земетресението в Турция и Сирия

• 46 116
  • 727
  •   1
Отговори
# 405
Четох, че не се стои под рамката, а до носека стена или там, където се срещат две носещи.
За панелите знам, че са най-сигурни при земетресение, но много хора правиха преустройства, а и не са санирани ..т.е. връзките трябва да се презаварят, но не знам някъде на е правено.

# 406
Зидани и с рамки са пруските сводове.
Панелите блокове, поне класическите действително имат панели, но плочите им са ляти, така че са много здрави.

# 407
  • Буркина Фасо
140 час - още един изваден.

# 408
Fanfanito, тази статия я четох и съм тъпа (не съм руса) и не успях да разбера в крайна сметка, ако живея в панелка в Люлин, младост, дружба, ще оцелея ли или ще ми падне блока на главата (та' е по-добре да живея на последен етаж). Че има риск при всички - има.. Както и финално не разбрах, ако живея в панелка и имам 40 секунди в 3 сутринта, къде да застана - под окачения таван в стаята, под рамката на вратата, в банята.. Ясно е, че няма как да се облека (с деца и мъж) и да успея да стигна в рамките на тези 40 секунди пред блока от 4-5 етаж.
Ами то и аз не я разбрах много)) Но е факт, че си е божа работа според мен коя сграда ще падне дори и строителството да е добро, ще зависи и от почвата (мястото) на което е построен блока.
Моят блок предишен няма бутане знам, ама...го продадох жилището. Почвата била с пясък или нещо такова. Срещу нас живееше архитекта на кооперацията и нещо такова обясняваше. Вярвам му, но и качеството беше супер знам на кооперацията. Сега в настоящето си жилище знам от хора, че е върху ...ми нещо като мочурище било, тресне ли...няма ме. Блокът е строен след голямото земетресение във Вранча, уж много следен и т.н. не е тухла, висок блок е по немски нещо си стандарт и уж стабилно , ама почвата и основата...няма да издържат със сигурност си мисля. Та и това е важно, нагоре е добре, ама долу...Също съм висок етаж, та...ако се разпадне може и да има шанс за оцеляване, ако се наклони и цопне ..мани-мани.
То как и да падне, затрупан ли си, няма ли кой да ти помогне и извади нищо няма значение. А тук не знам кой и с какво ще ни се помогне. Дано Бог ни пази, че преди години и в Сърбия май е имало голямо и разрушително земетресение през нощта. Първият трус бил сравнително слаб без разрушения, хората се прибрали и вторият ги сринал тотално, та...около нас всичко се тресе, дано поне това ни се размине, че не ми се мисли къде и да си при такъв трус не може да се очаква всичко да е като в Япония, то и там падат сгради, ама поне се стараят. Кольо Фичето го няма да ни каже какво и как да строим за съжаление дори и днес щеше да знае , ама ..старите майстори са си класа. Няма такива сега, ни у нас, ни никъде си мисля.

# 409
По отношение на лицемерието ми, че хем призовавам за помощи за сирийците, пък после не искам сирийски бежанци и предполагам, че ще прииждат на талази в Европа, няма никакво противоречие.
Най-бедните, онеправдани, тези които имат най-голяма нужда от помощ, за да оцелеят чисто физически, та те няма да стигнат Европа, дори няма да се опитат да тръгнат натам, защото нямат пари. Бежанците от Сирия, които ще залеят Европа, които и сега го правят разполагат със средства, защото мигранството е скъпо начинение.

Трийте не се стеснявайте! Какво по-демократично от това. Satisfied
А защо се предполага, че този пост ще бъде изтрит, след като в него има огромна доза истина?   Какво общо имат тези, по-паричните и успяващи да се измъкнат, с онова население там, животът на което и  преди земетресението не беше  никак розов и което просто иска буквално елементарното -  да оцелее някак при  всякаквите утежняващи битието му  обстоятелства на РОДНА територия. Та няма  нищо лицемерно за мен да се помогне на вторите с всичко възможно, а да се изразява (когато е  заслужено, а не на ангро) недоволство от действията на бежанци.
Предполагам, че може да бъде изтрит, защото предния ми пост, в който без да намесвам политика казах, че е добре да се насочи повече помощ и към Сирия, защото остава някак встрани, а там също хора бедстват и че след земетресението бежанската вълна към Европа ще се увеличи.
Бях атакувана  буквално, че съм русофил,едва ли не  подрепящ режима в Сирия и че съм лицемерка, която иска от една страна да се  помага на сирийците, но от друга не се радвам, че ще има повече бежанци.
След, като се опитах да се защитя, че апела ми за помощ към сирийците няма политически нюанси, че  по никакъв начин не симпатизирам на руснаците дори напротив, още по-малко пък на Асад коментарите ми бяха изтрити, а в серия коментари продължаваха да ми дават дават оценки и да се правят внушения  за предполагаемите ми симпатии към Русия.
Признавам в шок съм от реакцията на един чисто човешки призив за помощ за тия хорица оставени на произвола на съдбата, които и без това са толкова изтрадали от годините война и последваща мизерия. Християнското милосърдие не прави разлика между хората и намесата на политика е чист цинизъм

# 410
Проблемът в призива е, че внушава как ЕС и САЩ (традиционни врагове в руската пропаганда) не давали помощи на Сирия и затова хората там бедстват. А причината е, че местните воюващи групировки не осигуряват безопасни коридори за хуманитарните помощи. Тук включвам и Турция, защото ми се струва, че не правят всичко възможно за предоставянето на достъп.

Ердоган обещал да наказва мародерите. Той да беше пуснал армията още от първите часове, нямаше да се стига до това, а можеше и спасителните работи да са по-успешни.

# 411
Той ако контролираше строителството можеше да не се стигне до това изобщо. Абсурдно ми звучи да спечели след тази ситуация, но вярвам че ще стане, защото от медиите ще внушат колко задружно е всичко, как той се е втурнал и ще натъртят как това е изцяло природно бедствие, неможещо нищо да се направи... а аз мисля, че е време хората там да се ядосат и да започнат да задават въпроси. Не можеше ли щетите да са по-малки, защо едни сгради са разрушени , а други не, няма ли и човешка вина, освен природата.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 08:26 от T.Valcheva

# 412
За почвите нали се правят геоложки проучвания. Има си правила къде какво може да се строи.
Корупцията си е баш отговорност на Ердоган.

# 413
  • Буркина Фасо
гледам, че започват да разрушават сградите подлежащи на срутване. така или иначе голяма част от багерите стоят поне да започнат да вършат работа. правилен ход според мен.
но има и места където все още търсят хора. вероятно след малко ще извадят още живи.

# 414
Точно. Познат, който е живял в Турция, каза същото - използвали са морски пясък и са го влагали в бетона. Даже се виждали стритите мидички по пода, ако се вгледаш с просто око.
Проблемът в Турция е от едно време. За да се пести се строи с морски пясък. Дано вече спрат.
Не знам в БГ дали има такава практика.

# 415
Добре де, призовавате за демокрация и всеки да може да си казва мнението. Ами ето, аз се опитах да обясня своята гледна точка и защо смятам подобни изказвания за лицемерни, не смятам, че съм използвала обидни квалификации, не съм обвинявала някой, че ми трие мненията, защото не ги харесва. Вие също обяснихте многократно, но лично аз намирам тонът за не особено приятен.

Гледах включване на български анестезиолог, не разбрах в кое населено място в Турция се намира в момента -- това е лекарят, участвал в хирургична интервенция на място под руините. Направо като филм. Каза, че сигурността е много ниска заради сформираните банди и престрелките между тях.

# 416
Вадели ядки от бетона на оцелелите и разрушените сгради, ще изследват качеството.

Без армия Ердоган как си представя да овладее бандите? Чета много критики по този въпрос. Може да не му се отрази добре на изборите.

# 417
  • София
А ако не прекрати престрелките, как се очаква някой доброволец да отиде там?
Философствам си.

# 418
Според мен армията е нужна не само заради мародери, групировки и т.н., но и да помага да се разчиства и търсят затрупани хора. Все още има шанс за оцелели, но като няма хора и техника да търсят..колкото повече хора са на терен и действат професионално (подготвени са) , толкова повече шанс има за затрупаните. Не може да няма още живи под бетоните. Направо... Хората упрекнаха Ердоган, че не е пратил помощ веднага, а след цял един ден, че се стиковали уж. То това веднага се действа, нали има такава организация, правят се тренировки и т.н. Лично аз не разбирам защо ги оставиха така там цял един ден, че и повече на себе си в нищото. Техника каквато може да стигне да отива, да се подготвят пътища за минаване на по-тежка и изобщо...те бензин нямат да тръгнат с колите и излезнат, да отидат при близки казват, стоят там на студено и гладни, бе...то кат у нас направо.

# 419
А ако не прекрати престрелките, как се очаква някой доброволец да отиде там?
Философствам си.
Няма да отиде. Вчера нали имаше информация, че австрийски и немски екипи са преустановили търсенето точно поради тази причина. Последно прочетох, че очакват нареждания как да действат предвид ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт