Земетресението в Турция и Сирия

• 46 111
  • 727
  •   1
Отговори
# 420
  • Буркина Фасо
Вадели ядки от бетона на оцелелите и разрушените сгради, ще изследват качеството.

Без армия Ердоган как си представя да овладее бандите? Чета много критики по този въпрос. Може да не му се отрази добре на изборите.
армия има. над 25 хил. военни са там.

прави ми впечатление, че колоните поддават, докато стените остават здрави паднали от голяма височина.
може би някои колони ги правят на място, некачествен материал, недостатъчно време да изсъхнат .... ето ти предпоставка за нестабилност. вероятно и на по-малка дълбочина ги полагат, вероятно има и надстройка на
1-2 етажа. изискване за малко пари и кратко време да се построи водят до това.

# 421
  • София
В частта, контролирана от бунтовниците, не може/ше да се изпрати помощ веднага, защото има само един пункт, през който тази помощ може да мине. Говоря от страна на Турция. Но пътят след пункта е разрушен заради земетресението. Преди имаше още 3 пункта, но бяха затворени с активната помощ на руснаците. Сега, след земетресението, Турция се опитва да ги отвори отново, но не знам докъде стигнаха.
А има силни съмнения, че помощта, която Асад получава, въобще стига до тези части, които всъщност са най-нуждаещите се.

# 422
Загиналите вече са над 28000!
Лекарят анистезиолог май е в Бесни, на запад от Адъяман.
Наистина трябваше още от самото начало да се включи армията, но май Ердоган го е страх от нея. В скоро време може да се окаже, че за спасителите навсякъде става много опасно. Да не говорим за местните хора.
Извън огромната трагедия на толкова много хора си мисля още нещо - дали е оцеляло Гьобекли тепе - уникално нещо, дело на неизвестна култура на над 10 000 години, най-старите монументални находки в света.

# 423
  • Буркина Фасо
152 часа - току що едно дете в добро състояние извадиха.

# 424
Хатай е разрушен, нито една жертва и рухнала сграда в Ерзин: „Ние не позволихме незаконно строителство“

https://obektivno.bg/hataj-e-razrushen-nito-edna-zhertva-i-ruhna … NIdL6w5Jg4XTh9HQg

# 425
Недоволна, не бях чувала за Гьобекли тепе. Ще потърся информация, благодаря ти.

Невъзможността да се гарантира сигурността на спасителните екипи вероятно също е сред причините да няма чуждестранни спасители в Сирия, наред с всички останали фактори.

# 426
  • Буркина Фасо
sms на 1021 с кратък текст "Unicef"  -  помощи за пострадалите.

# 427
За Гьобекли тепе има доста в тубата. Не става само с четене, трябва да се види.
Имаше много добър филм по NG преди време.

Последна редакция: нд, 12 фев 2023, 10:59 от Недоволна

# 428
Има  и художествен филм, поне един съм гледала, фентъзи за древни  истории в него и е сниман там, та някаква представа дава за  комплекса. От там го знам.

# 429
А ако не прекрати престрелките, как се очаква някой доброволец да отиде там?
Философствам си.
Няма да отиде. Вчера нали имаше информация, че австрийски и немски екипи са преустановили търсенето точно поради тази причина. Последно прочетох, че очакват нареждания как да действат предвид ситуацията.
В Сирия този проблем е още по-тежък. Затова и помощта не успя в такава степен. Отделно няма достатъчен достъп през турската граница. Самото сирийско правителство се забави с искането за помощ.

# 430
Организацията я прави страната - домакин, за това се казва помощ, а  не решаване на проблем.
 Като в приказката за братята, единия нищо не прави ,другия  му помага.

# 431
Това е уникално! Значи трябва да се съсредоточат всички в търсенето на още оцелели, щом е възможно да има! 

Казват, че жертвите е възможно да се удвоят... сега са 28 хиляди.....

# 432
Гледах новините.
Трагедията е огромна, според мен жертвите ще достигнат 60-70 хиляди.

# 433
Някъде гледате да предават на живо ли? Ако да, къде?

# 434
Аз .... само онлайн телевизии.
Одеве гледах как военните са влезли вече в зоните с напрежение. А също има бригади от доброволци, които следят действията на евентуални мародери. В стая разсъблечени такива само по гащи, яко ги налагаха с тояги.
Видях и колко добре са подредени бели подвижни къщи, в които да се настанят бездомните.
Изумяват ме жизнените сили на бебетата.. Още две  живи извадени и една жена.

Общи условия

Активация на акаунт