Балансът между кариера и брак

• 47 735
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 290
  • France
То и зависи какво се разбира под кариера, ако е мениджмънт на хора и проекти е едно, ако е професионално удоволетворение, е друго.
А понякога и двете са взаимно свързани.

# 1 291
Аз под кариера разбирам професионално развитие. Не задължително мениджърска позиция, един професор, който прави научни изследвания, също може да има и има (академична) кариера, макар че не работи в корпорация (примерно).

Удовлетворението от работата или професията е хубаво нещо, а и много важно, на всеки го пожелавам, но това, че човек е доволен за себе си няма нищо общо с кариерата.

Маркетинг и на мен не ми е интересен, не че нещо разбирам от темата, но това не означава, че човек не може да направи кариера в тази област, така че не ми стана ясно с каква цел е спомената.

# 1 292
Имаме различно виждане по въпроса Фил.

От 10-12 часа будно време, да се прекарват 2 часа само с детето на ден, докато се готви вечеря, мият се съдове, къпе се, приготвяш се за утрешния ден и прочие, са ужасно малко и некачествено като време.

Достатъчно деца съм наблюдавала през годините работа и малко са децата, които биха предпочели да са в училище/ градина, пред дома си.
Че и тийновете, и майките им си чакат ваканциите и времето след работа/ училище, и се радват на неочакван почивен ден, а камо ли деца под 5/6 години.

Още навремето като учех в колежа Бизнес и Финанси, най- интересни ми бяха ХР, ИТ и Маркетинга. За разлика от финансите, счетоводството, Търговското право, банковото дело и прочие скучности.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 16:59 от Анонимен

# 1 293
Въпрос на вкус. Аз бях в специалност Финанси и харесвах всичките видове финанси, не бях фенка на счетоводствата,  но все пак виждах смисъл да се учат. Маркетинг, прогнозиране и планиране и разни други подобни за мен лично бяха ала-бала - с тях или без тях - все тая.

# 1 294
  • France
Току що пресметнах, че с Монстърчо имаме по 3 часа и половина заедно на ден. Плюс уикендите. Но с ММ само по 1 час вечер. Минус уикендите. Явно е кой страда най-много от липса на внимание.

# 1 295
Фил, разбирам те.
Бали прочете кога най- накрая сме били на вечеря някъде заедно сама двамата?! Детето ни е все с нас и чак сега започна дс бе дъха да идва на повечето места и ни пита кога ще ходим на фитнес двамата, за да си стои вкъщи сама.

Взе пак  децата си планираме и избираме колко и кога да ги имаме, и знаем, че много години няма да имаме възможността и дс можем да имаме време само заедно с мъжа си, както преди децата.
Много двойки избират да са child- free именно заради това. Тенденцията расте  в световен мащаб.

# 1 296
Да ви кажа ли, че тия години с малките деца са безценни,когато са покрай вас. Когато станат големи, и ви гонят от стаята и постоянно са на телефона, или вие си говорите, но в един момент се усещате, че никой не ви слуша, тогава чак ще  оцените това време, което май се е изнизало безвъзвратно.
Вече ги моля, да отидат някъде с нас и все по- често отказват.

# 1 297
Никога няма да бъде както преди, затова гледайте на живота си така, че да сте доволни от това как е след. Вие сте си го избрали и децата също са част от него. Защо непрекъснато ги пробутвате като пречка или повод да го начукате на мъжете (си)?!

# 1 298
Никога няма да бъде както преди, затова гледайте на живота си така, че да сте доволни от това как е след. Вие сте си го избрали и децата също са част от него. Защо непрекъснато ги пробутвате като пречка или повод да го начукате на мъжете (си)?!

Дренка, ти май си скрит мъж и не разбираш нищо. Как може такива кощунства да говориш в този форум.

# 1 299
Още не е почнал пубертета при моите, ама започвам да виждам за какво става въпрос. Все още се справям и с двамата, да видим по нататък как ще е. Бебешкия период при нашите не беше толкова тежък, нормалните тръшканици и истерии, ама проблема беше в съня. Малкия се будеше по 10 пъти на нощ с истерични писъци, кошмари, намирахме го из целия апартамент сутрин. Някъв ужас беше до към 3 годишен, аз дето спя като труп нощем ми разказваше играта. Хубаво че се успокои по едно време и видяхме кво е сън. Отделно вече ги карам да помагат, не е като едно време да ги носим на ръце. Определено сега е по лесно с по големи деца.

# 1 300
  • France
Аз съм фен на френската школа и не смятам за добра идея децата да са в центъра на семейството и още по-малко на живота ни.
Миналата година бяхме на католическа сватба. Имаше сигурно 100 деца. Ако поколението на нашите родители е имало по 5-6, то сегашното има "само" по 3-4. Но хората са измислили "системата на 2". На всеки 2 седмици имат по една вечер като двойка, на всеки 2 месеца - уикенд, а на всеки 2 години - почивка без децата. Иначе един ден ще се събудят и няма да познават човека до тях.

Ох, нощните кошмари. Няма такъв ужас.

# 1 301
  • Наблизо
Така е ,Фил..стига да може човек.Те при католиците жената често не работи,така че като баба може да взима внуците..
Ние като нямаме на кого,си го мъкнем с нас.
С нетърпение чакам нашите да дойдат или да идем ние и тогава си почиваме качествено.
Но пък не съм привърженик да му правя постоянно весело на детето.Къде играем,къде аз чистя то си се върти наоколо и си играе.И аз съм човек и не съм в услуга непрекъснато на детето.

# 1 302
  • France
И ние сме така. Само, че моите родители вече не могат да ни помагат. Разликата с Монстърчето и Слав е от небето до земята. А на времето се оплаквах, че нямам помощ.

# 1 303
Не знам, писала съм напоително по темите с години. Нагласата е водеща и децата  не са виновни за майчиното си неудовлетворение и изначално очаквани загуби на ползи.

Ние избираме да сме родители и имаме 18 години, в които ние ще сме незначителни и на второ място като нужди.

Не може на мен да ми се спи, че снощи сме пийнали вино с мм на вечеря, а детето да има ранен час или кръжок, и да решим да не го заведа/ отиде.
 Или понеже кръжока е далече, да го запиша на нещо друго, но нежелано, за да ми е само удобно на мен.

Рядко сме ползвали бабите и дядовците ( станаха такива на 48-50 и сега са на 62-64), нито бейбиситъри или гледачки.

Детето е навсякъде с нас и сега вече имаме времето само за нас си. Шегувахме се с мм миналата година, че за първи път на Свети Валентин бяхме двамата само Simple Smile

Децата порастват, но чувстват и виждат кога са досадни, нежелани, обвинявани за неудоволствието на родителите си или за неуспехите им.
Мислете в перспектива и искате ли да имате хубава връзка с тях като пораснат или ще ви обвинят за всичкия булшит, който са усещали.

Навигацията с по- големи деца, вниманието какво ще кажеш 18 години, как се държиш навсякъде, как реагираш в ситуации, как  боравиш със стреса, как показваш емоции са видими и децата се учат не от думите ни, а именно от тези ни дела.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 20:18 от Анонимен

# 1 304
  • France
Наистина не смятам, че е полезно, най-вече за детето, да кръжим като хеликоптер около него 18 години. Не да им пренебрегваш основните нужди, но не е необходимо и да пренебрегваш своите. Децата имат своето място в семейството, в клана, в обществото. И ние като родители трябва да ги научим на фрустрация, на трудност и дори на скука. Скуката е много полезна за тях, защото тогава почват да си тормозят сивите клетки, не когато сме им подготвили супер дупер програма за целия уикенд. Едно време жените са прели, тъкали, шили и готвили почти постоянно. И децата са си играли в краката им. Нима тогава са били по-нещастни? Не мисля, дори напротив. В днешно време децата са постоянно под опеката на възрастен и постоянно в някаква програма. Резултатът е, че са страшно инфантилни. Помните том Сойер и приятели? Колко днешни деца са способни на неговите приключения.
Аз предпочитам емпиричното познание. La connaissance du laboureur, както я описва Борис Сирулник. Монсти през ден ме моли след училище да отиде на гости при приятелчетата си или те да дойдат у нас. Как не са се наиграли цял ден? Не знам.
Вярно е, че се радвахме на свободен час или ден, но спомни си - прекарвахме го в кафето с приятели. Най-много да помързелуваме с книжка в ръка. Не сме ходили да си говорим с мама и татко. А аз много се имах с нашите и до ден днешен сме си много близки.

Последна редакция: сб, 11 мар 2023, 20:23 от Philomena

Общи условия

Активация на акаунт