Балансът между кариера и брак

• 47 634
  • 1 978
  •   1
Отговори
# 1 320
Отделянето не знам как е за майката, но имах привилегията да виждам как се отразява на децата.

И не всички деца процъфтяват,
свикват и търсят да са извън дома си, пред алтернативата да са у дома си- особено ако знаят, че родителите им са вкъщи или майка им е там с по- малкото дете.

Балансът между кариера и брак включва в голямата си част и децата, затова те са толкова основополагащ елемент в дискусията.

# 1 321
Да не се чудим после защо майките, дълго гледащи децата си, стават на 40 и кусур, без стабилен професионален път, без достатъчно опит и чудещи се за пореден път накъде да поемат.

# 1 322
Това, все пак е личен избор, дали ще се посветиш изцяло на децата до 18, и дали ще бъдеш домакиня, или ще се върнеш на работа и ще съумявяш, да тъчеш на 5 стана.

# 1 323
Да не се чудим после защо майките, дълго гледащи децата си, стават на 40 и кусур, без стабилен професионален път, без достатъчно опит и чудещи се за пореден път накъде да поемат.
Това е валиден аргумент и тъкмо тези дни се разискваше из темите каква пенсия би вземала една майка домакиня, и разчитането на мъжовата пенсия.

Общото за всички нас, е че пенсионните системи ще са претоварени и ако си бил извън работния цикъл над 10 години, би било пагубно за пенсията ти.

Но ползите за децата ( поне докато тръгнат на училище- и пак логистиката е ужасно напасване и стрес  при двама работещи извън дома, на пълен работен ден) са незаменими.

Поредица от фактори са защо хората не искат деца, но разискваните в последните дни, са основополагащи.

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 19:13 от Анонимен

# 1 324
Това, все пак е личен избор, дали ще се посветиш изцяло на децата до 18, и дали ще бъдеш домакиня, или ще се върнеш на работа и ще съумявяш, да тъчеш на 5 стана.

Ами, не е баш така, Хепи. Поне аз не го преживях така. Смисъл, че като бях майчинство, имах повече битови дейности. Едно с детето, и друго, че ми беше кофти да чакам мъжа ми да се върне от работа и да го ангажирам и гледах да свърша всичко сама през деня. А като ходя на работа, и детето на градина. Едно, че не мисля какво то ще яде, и друго, че като се приберем всички заедно се включваме в битовизмите и ги свършваме за отрицателно време и нали, не го правя само аз. Не знам, ама мене рутината на това да стоя години вкъщи между печката и пералнята, би ме съсипала психически.

# 1 325
  • Пловдив
Цитат
Общото за всички нас, е че пенсионните системи ще са претоварени и ако си бил извън работния цикъл над 10 години, би било пагубно за пенсията ти.
Най-пагубна за пенсиите, не знам дали не и за икономиката изобщо, е липсата на млади хора, които да работят. Личен избор е, разбира се, дали да имаш едно дете, повече или хич, не е задължение, но изборът не е проблем за обществото, пенсиите и икономиката само ако има достатъчно на брой хора с поне две деца, ако това е горе-долу средният брой. А сега тенденциите не са такива. И затова все повече хора се питат дали ще имаме пенсии. Щото за доживяването, повечето от нас ще ги доживеят, освен ако атомен взрив не заличи Европа, де, пу-пу-пу. Wink
Та липсата на стаж е малкият проблем, исках да кажа.

# 1 326
  • София
Един час, половин - качествено прекарано време с офспринга, му дава това, което една изнервена домакиня и за 24 часа няма да му даде.
Децата не бива да са център на едно семейство, връзка, живот.
Те си имат своите нужди, желания, приоритети и мога да ви шокирам, но майката не е достатъчна.

Дали има кариера без тях - разбира се. И те нищо не спират, всичко има след тях.
На път съм да се влея в сходна, но различна за мен сфера, която си върви с образование, обучение и све и нищо, абсолютно нищо не ме спира.
И да си кибича вкъщи мога - колкото и както искам.

Дала съм си лептата повече от добре към днешна дата, посяла съм дет кво трябва, отглеждам абсолютни зеленчуци, но с ценности и що- годе нормално възприятие на живота. Обаче, всички замесени са щастливи и аз покрай това.
Не да не ми е коствало много.

# 1 327
Горджи все едно отвлечено пишеш и реално няма как да се разбере за какво се бориш и за какво говориш.
Пише се какво работиш, колко време си гледаш децата, колко време са на ясла/градина, в какво се преквалифицираш и прочие). Bowtie

Защо се смята, че домакинята е изнервена, а майката бягаща на работа, по институции под час и домакинстваща като се върне от работа е зен и откликваща родителка?

Говорим с конкретика, иначе отвлеченото анонимно писане го владеем и ние, но то не помага за аргументирането в темата.

Не знам кой смята, че децата не са центъра на семейството му, но се надявам да са доволни от изместения център след време. Не се наемам да прогнозирам кой какви деца има и кога ще бере плодовете от труда си, но има общовалидни нормални характеристики и вид родителство ( Авторитетен,  Авторитарен, Угаждащ и Неангажиращ).

Последните два типажа са все по-често срещани, а всеки си мисли, че е намерил златната среда иначе.

# 1 328
  • София
Не знам колко години и къде да се аргументирам, но досажда.
Каквото съм постигнала съм го направила без образование. После си изучих каквото исках, днес към квалификациите искам да уча гръцки или италиански език и ще го/ги уча с княгинчето. И наистина го искам, наистина!

# 1 329
E какво друго ни остава? Животът стана скъп, трябва да се работи, за да осигурим същите тези деца с всичко необходимо. Защо пък да не се успокоим, че сме намерили точно златната среда? За мен стоенето вкъщи с години да се гледа дете/ деца е лукс, който могат да си позволят или богати наследнички, или жени, които са склонни да карат по-скромно на една заплата вкъщи.

# 1 330
  • Наблизо
Жени с гръб от мама и тате.Иначе си е малко руска рулетка.При нас непрекъснато се въртят историите на разби разведени баби,неработили или помагали (разбирай бе договор или каквото и да било) в бизнеса на съпруга и сега едвам се справят с мижава до никаква пенсия.
То е ясно,че не задължително се случва,но явно законите не са толкова Благо предразположени към жените,колкото съм си мислела.
С големи деца и аз бих си стояла вкъщи.С малко дете ми беше много трудно.И сега не ми е лесно,тичаме за всичко и имаме план иначе няма как..но на обед излизам Сама.На почивка пия кафе и говорим за нещо с колегите.Много си обичам детето,но както беше писала Фило,това повтаряне и непрекъснатата нужда да си нащрек в изключително натоварващо.
На работа мога и да  си взема 5 минути и нищо няма да стане. С малко дете вкъщи 5 минути невнимание може да са голям проблем.

# 1 331
Нали? Както и на изгонени от семейно жилище вдовици. Да се чуди човек от какво толкова спасява бракът.

# 1 332
  • София
Дрен, не се прави на ощипана в майкиното жилище.
Щеше да видиш бел ден, ама друг път.

# 1 333
Gorgeous, обясни повече, не ме карай да звуча като любопитка, но разкажи като на непознат какво си работила без образование, постижения, какво учи за да смениш попрището?

Това ми е по- интересна тема от яслите и градините, защото отдавна не сме в този период и не сме ползвали тези институции.
Просто отговарях на Фил досега.

Дренка, кой е казал, че брака те спасява?

Може би за домакините във Франция и Германия, които  както чета могат да вземат половината пенсия на мъжа си, което е абсурдно просто, но си го очакват и драпат за него. Просто си мисля на какво се уповават в тези случаи.

Последна редакция: нд, 12 мар 2023, 23:14 от Анонимен

# 1 334
  • София
Обяснявала съм, мерси.

Общи условия

Активация на акаунт